Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо е вредна кока-колата

Featured Replies

3278.jpg

Ако искате да пазите здравето си, не пийте кока-кола! Т.нар. безалкохолни напитки са толкова вредни, че диетолозите трудно успяват да изброят всички последствия. Особено вредна е кока-колата, твърдят експертите от ediets.com. Главна причина за вредното влияние на повечето безалкохолни газирани напитки е захарта в тях, въпреки че производителите се стараят всячески да игнорират този факт или пък пускат на пазара напитки с ниско съдържание на захар.

Какво се случва в организма, когато пием кока-кола

• През първите 10 минути в тялото постъпват 1 ч. л. захар (а това е максималната препоръчителна дневна доза!), но фосфорната киселина, добавяна в питието, притъпява тази сладост и позволява захарта да се усвои по-бързо от организма.

• След 20 минути съдържанието на захар в кръвта вече се е увеличило, а това води до изхвърлянето на допълнителни количества инсулин. Черният дроб реагира на това, като превръща захарта в мазнини.

• След 40 минути завършва и усвояването на кофеина. Разширяват се зениците, повишава се кръвното, черният дроб изхвърля повече захар в кръвта. Аденозните рецептори на мозъка се блокират и по този начин се предотвратява сънливостта.

• След 45 минути се засилва изработването на допамин - хормона, който е един от основните невротрансмитери в организма, а също така стимулира центъра на удоволствието. На същия принцип действат и наркотичните вещества.

• След 1 час фосфорната киселина свързва калция, магнезия и цинка в червата и засилва метаболизма. Увеличава се отделянето на тези елементи с урината.

• След повече от час започва да се усеща и диуретичното действие на кофеина. С урината се извеждат екстрени количества калций, магнезий и цинк, които са необходими за здравината на костите, а също така натрий, електролити и вода. Този химичен процес прави хората раздразнителни и уморени.

Източник: zdrave.bg

................

Този химичен процес прави хората раздразнителни и уморени.

Нищо де-тогава ще си пийнем още една кола и отново ще получим дозата си допамин :speak:

p.s. майтапа на стана-аз с кока-кола се разяждам ръждасали гайки по колата-представате си какво става в стонаха

Кока Кола е мишена на слухове, които порицават напитката, заради големите количества киселина (нейното pH e 2,5, което е наполовина между оцет и стомашна киселина) или пък заради „заплашващия живота” ефект от газираната вода съдържащ се в нея. Слуховете обикновено вземат формата на „забавни факти” – например „полицейските патрули използват освежаващата напитка, за да измият кръвта по пътищата след инциденти” или „Колата може да разложи зъб за една нощ!”. Всяко едно от тези твърдения е погрешно. (100% сигурно е, че пътните патрули не използват Кола за чистене на пътища. Също така бе доказано в ТВ предаването MythBusters (научно любителско шоу, тестващо верността на различни митове), че Кока Кола може да се използва с добър успех като прочистваш кръвта агент.). Категорични доказателства, че напитката не е по-опасна, от която и да е друга безалкохолна напитка са представяни неведнъж на съдебни дела от 1920г. до наши дни. При нормални условия, нейната киселинност не причинява пряка вреда. Експеримент проведен през 2005 година доказва, че pHто при оставяне на 15ml Кока Кола в устата на пациент за 1 минута е от порядъка 5,5-5,6. Нито една от тези стойности не е критична, за да повреди зъбния емайл. Открито е, че диетичната кола е още по-малко киселинна.

Една необичайна употреба на колата е третиране на ръждясали повърхности – фосфорната киселина в колата превръща железния оксид в железен фосфат, и като такава може да се използва като начална обработка на корозирали железни предмети. Колата също така е била използвана като пестицид от индийски фермери.

Многобройните слухове по адрес на Кока Кола са накарали Urban Legends Reference Pages да посветят цяла секция от техният сайт на „Колафолклора”.

Дългосрочни здравни проблеми

Докато много доктори изготвящи диети вярват, че „безалкохолните напитки могат да присъстват в добра диета”, повсеместно е ясно, че Кока Кола и други безалкохолни напитки могат да бъдат опасни, ако се консумират прекалено, в частност за малки деца. Проучванията показват, че редовните потребители на безалкохолни напитки имат по-ниско ниво на калций(което може да причини остеопороза), магнезий, аскорбинова киселина(витамин C) и витамин А.

Кока Кола също така е понасяла критики и заради използването на фосфорна киселина и кофеин. Има някои твърдения, че консумирането на Кока Кола води до пристрастяване, но верността на тези твърдения не е доказана.

Към края на 80те години на 20 век в САЩ, колата се произвежда от царевичен сироп, вместо глюкоза/фруктоза. Тази промяна е направена главно заради покачващите се по това време цени на захарта. Има групи, които критикуват този ход, тъй като царевичният сироп може да се е получил от генетично променени растения. В Индия през 2003 Центърът за наука и околна среда (Centre for Science and Environment) (неправителствена организация) казва, че във водите на безалкохолните производители, включващи международни гиганти като ПепсиКо и Кока Кола, се съдържат пестициди и инсектициди. Те извършват тестове, които доказват, че безалкохолните напитки на ПепсиКо съдържат 36 пъти повече пестициди над нормалното ниво позволено от Европейския съюз. Съдържанието на пестициди в Кока Кола е било 30 пъти по-голямо от позволената норма.

CSE твърдят, че във всичките 12 тествани напитки са открили токсини включващи lindane, DDT, malathion и chlorpyrifos – пестициди, които могат да доведат до рак и срив на имунната система. CSE твърдят също така, че са тествали същите продукти продавани в САЩ и там не са открити такива токсини. Кока Кола и Пепсико гневно отричат, че техните продукти произвеждани в Индия съдържат токсични вещества.

3278.jpg

Ако искате да пазите здравето си, не пийте кока-кола! Т.нар. безалкохолни напитки са толкова вредни, че диетолозите трудно успяват да изброят всички последствия. Особено вредна е кока-колата, твърдят експертите от ediets.com. Главна причина за вредното влияние на повечето безалкохолни газирани напитки е захарта в тях, въпреки че производителите се стараят всячески да игнорират този факт или пък пускат на пазара напитки с ниско съдържание на захар.

Заместителите на захарта водят до още по-съмнителни последствия. "Диетичните" напитки са пълни с тях.

Ето малко инфо (не съм проверявал до колко е вярно):

http://www.bg.yosif.net/med/index13.htm

http://margaritta.dir.bg/2003/uni/01zahar.htm

http://bgtrener.blog.bg/viewpost.php?id=7681

Най-силното доказателство е периодичното забраняване и разрешаване на употребата им.

Заместителите на захарта водят до още по-съмнителни последствия. "Диетичните" напитки са пълни с тях.

Ето малко инфо (не съм проверявал до колко е вярно):

http://www.bg.yosif.net/med/index13.htm

http://margaritta.dir.bg/2003/uni/01zahar.htm

http://bgtrener.blog.bg/viewpost.php?id=7681

Най-силното доказателство е периодичното забраняване и разрешаване на употребата им.

Ами това обяснява защо толкова настойчиво ни я пробутват.Със забрани нищо не се постига,информация е нужна,а всеки сам да си преценява.В края на краищата всеки сам си избира как да се трови!

Благодаря за инфото! cool.gif

3278.jpg

Черният дроб реагира на това, като превръща захарта в мазнини.

Те такова нещо нема! Да се превръщат въглехидрати в мазнини!

Редактирано от panchovilja (преглед на промените)

Те такова нещо нема! Да се превръщат въглехидрати в мазнини!

Не искам да се правя на всезнайко или да се заяждам, но кажи ми според теб какво става с приетите въглехидрати когато мускулите и черният дроб са заредени с гликоген? Тялото не ги изхвърля, а ги складира под формата на подкожни мазнини, простичко казано, тялото се запасява за евентуален бъдещ глад.

Този химичен процес прави хората раздразнителни и уморени.

Ами аз я пия точно когато съм най-изморена, така, че няма колко повече да се почувствам изморена, като едвам си стоя на краката laugh.gif

Като четох тази информация, направо лошо ми стана. И то, не защото вечерта съм изпил 800мл. водка, а защото съм изпил 4 кока-коли с нея...

:huh: Приятел, ти направо си пътник ;)

А пък аз се замислих, че ако реша да отказвам колата, трябва да откажа и водката, защото второто без първото не ми се връзва хич :)

Има ли нещо на този свят, което да не е вредно по някакъв начин? Отговор: НЯМА! За това яжте и пийте каквото ви душа и тяло иска. Ако тръгнем да се отказваме от всичко, което ни вреди... ми то ние не трябва да ядем, да пием. Минералната вода вредяла ако еди какво си... чешмяната пък друго... ми дай да не пием вода тогава!

Щеше да е добре ако найстина садържаха захар , а те са пълни с разни E-та

А аз като пия по 6 литра кока-кола на ден sad.gif

После как заспиваш и как спиш?! ohmy.gif

Има ли нещо на този свят, което да не е вредно по някакъв начин? Отговор: НЯМА! За това яжте и пийте каквото ви душа и тяло иска. Ако тръгнем да се отказваме от всичко, което ни вреди... ми то ние не трябва да ядем, да пием. Минералната вода вредяла ако еди какво си... чешмяната пък друго... ми дай да не пием вода тогава!

Прав си то всичко е вредно...и да сме живи е вредно...

После как заспиваш и как спиш?! ohmy.gif

Прав си то всичко е вредно...и да сме живи е вредно...

Ами лесно лягам и след 2 мин вече съм в царството на сънищата :)

Ами лесно лягам и след 2 мин вече съм в царството на сънищата :)

Блазя ти имаш супер здрава нервна система!Мога само да ти завидя благородно! sad.gif

Блазя ти имаш супер здрава нервна система!Мога само да ти завидя благородно! sad.gif
Странно е ,че го казваш попринцип много се нервя sad.gif

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.