Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Звезди, изгубени в превода

Featured Replies

Майкъл Оуен е гей. Каза го за себе си. Всъщност не го направи наистина... Аз го направих. Проблемът е, че щом аз съм го казал, значи и Майкъл го е направил. Така стоят нещата с преводачите. Рубен Реджани, човекът, който преведе първите думи на Фабио Капело като треньор на Англия, бе критикуван, че не е превеждал правилно. Но можеше да бъде и по-зле. Можеше да заяви, че Капело си мечтае за шортите на Франк Лампард.

Пролетта на 2005 г. Прес залата на Реал (Мадрид) е препълнена. Попитан какво мисли за Лампард, Оуен разкри своето възхищение: "Формата му е страхотна, играе великолепно... накратко - брилянтен." Аз си записах думите му и започнах да превеждам. "Лампард еста буенисимо", заявих аз и веднага осъзнах какво съм направил. Испанските журналисти започнаха да мърдат неспокойно и да шушукат. Майкъл ме прониза с поглед. "Какво каза?", попита ме той. "Ами... на испански има две форми на глагола "съм", аз използвах грешната. Излезе, че ти току-що каза, че искаш да спиш с Франк Лампард." Оуен веднага вдигна пръст и каза: "Но, но, Лампард но еста буенисимо." Забележката му излезе във вечерните новини. Списание "Дон Балон" излезе със заглавие "Издаде ли се Майкъл Оуен? Не, но преводачът му със сигурност го издаде."

Поне си имам добра компания в лицето на Жозе Моуриньо, който започна кариерата си като преводач на Боби Робсън в Барселона. Преводачът на Дейвид Бекъм в Мадрид бе уволнен, след като едноминутните отговори на футболиста се превръщаха в 10-секундни.

Иван Елгера веднъж трябваше сам да си превежда, защото човекът, определен за тази задача, се обърка. "Съжалявам, но съм много нервен", казал той. Още по-конфузно се почувства жена, която трябваше да превежда на Моуриньо на "Ноу Камп", но мениджърът на Челси стана и напусна, оставяйки я, без да е отговорил на зададен въпрос.

Човек не може да предизвика дипломатически скандал, но да превеждаш на футболисти пред пресата, не е никак лесно. Рубен Реджани вече разбра, че трябва да избереш дали да превеждаш дословно, или да преразказваш думите. Трябва да си способен да погледнеш Бекъм в очите и да му напомниш, че съперник го е нарекъл "жена". А после си длъжен да се сдържиш да не се разсмееш и да смекчиш отговора му, когато футболистът започне гневно да се защитава. Футболът си има свой специален, пълен с клишета жаргон, който трябва да познаваш. И трябва да познаваш контекста.

Ако не вярвате, питайте онзи преводач, който разбираше повече от фонетика, отколкото от футбол. Точно той нарочи Реал (Мадрид), че играе с 12 души - с Мичел И Салгадо (всъщност това е десният бек Мичел Салгадо), и че треньорът не се казвал Люксембурго, а бил от Люксембург.

Сид Лоу

“Дейли Телеграф”

www.7sport.net

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.