Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Инсталиране на Windows XP и Vista на един компютър

Featured Replies

Много(да не кажа почти всички)нови лаптопи,Windows XP има проблем като се качва заради харда(по-точно чипсета)...казва че няма хард...така че изтеглет си драйверите за лаптопа и има една програмка(много е лесна)за направата на Windows(по точно за направата за собствен вкус)...казва се nLite,вгражаш си с нея драйверите за твоя модел и имаш работеща ХП версия за твоя лаптоп...след което ти остава само да я инсталнеш

• 1 месец по-късно...
  • Отговори 100
  • Прегледи 47,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Здравейте!

Значи имам инсталирана виста на един лаптоп.Той така е купен с нея. искам да сложа и едно ХР и като се стартира лаптопа, да си избирам коя от двете операционни системи да зареди,демек искам да запазя вистата и да добавя ХРто.

Смятам под виста да създам един нов партишън от 5 ГБ, и там да инсталирам ХРто.

Има ли някакви особенности и ще имам ли проблеми ако го направя така?

Благодаря!

Ами след инсталацията на XP-то едва ли повече ще видиш Вистата.Доколкото знам през всяка инсталация на Windows се подменя MBR-записът.А Линукс например можеш,аз съм тъй с Мандрива и XP.В смисъл ако при инсталиран Windows Xp инсталирам Линукс в друг дял,MBR-записът не се подменя и Линукс инсталира буут мениджър от който избирам ОС която да буутна.Но при инсталация на Виста едва ли ще е така.Както и да извинявай че го написах толкова объркано :clap:

Ами след инсталацията на XP-то едва ли повече ще видиш Вистата.Доколкото знам през всяка инсталация на Windows се подменя MBR-записът.А Линукс например можеш,аз съм тъй с Мандрива и XP.В смисъл ако при инсталиран Windows Xp инсталирам Линукс в друг дял,MBR-записът не се подменя и Линукс инсталира буут мениджър от който избирам ОС която да буутна.Но при инсталация на Виста едва ли ще е така.Както и да извинявай че го написах толкова объркано :clap:

Може може , стига си заблуждавал човека , има писано по темата във форума ама кой да търси. Отделно има и бут менажери които ще я открият ( вистата ) и ще ти я предложат за стартиране.

Тая програма ще ти помогне EasyBCD 1.7.1.exe

Редактирано от izabel1 (преглед на промените)

Аз върху експи съм слагал виста и няма проблем с буутването. Виж обратното, върху виста да сложа експи не съм пробвал. Още като купих компа и нищо не разбирах уиндоуса ми се прецака и ми сложиха 2000, върху него аз си сложих експи след време (даже в същия партишън без формат щото не знаех как да форматна) и пак си беше дабъл бут.

Може може , стига си заблуждавал човека , има писано по темата във форума ама кой да търси. Отделно има и бут менажери които ще я открият ( вистата ) и ще ти я предложат за стартиране.

Тая програма ще ти помогне EasyBCD 1.7.1.exe

но тази програма я инсталирам най-накрая,след като инсталирам ХРто ли?

Инсталирането на двете операционни системи не е проблем. Която и да инсталиташ първа не е от никакво значение. Втората си създава бут менажер и пускаш операционната система която пожелаеш.

Добре е да ги инсталираш в отделни партишъни на диска или всяка на отделен диск.

В момента аз съм с "Windows XP SP2 x64" и "Vista x64 SP1"

Добре а има и някаква последователност която трябва да се следва понеже днес ще трябва да инсталирам..На една машина две XP-та и една Виста като всеки windows е на отделен хард !!!

Инсталирането на двете операционни системи не е проблем. Която и да инсталиташ първа не е от никакво значение. Втората си създава бут менажер и пускаш операционната система която пожелаеш.

Добре е да ги инсталираш в отделни партишъни на диска или всяка на отделен диск.

В момента аз съм с "Windows XP SP2 x64" и "Vista x64 SP1"

Ама да бе. Направо като инсталираш ХР след Виста и ще видиш буут менажер :P

При тази последователност беше писано преди това -> EasyBCD 1.7.1.exe - виж поста на izabel1

KorteZ - инсталираш си първо ХР-тата , примерно на C и D, а най-накрая Вистата на Е.

• 2 седмици по-късно...

Имам инсталирана Vista Ultimate и искам да си инсталирам XP (SP2).Но когато сложа CD-то с XP-то се появява това:

981642_orig.jpg

А когато избера "Install Windows XP"(след избор на "Allow" и "Advanced") се появява това:

981655_orig.jpg

и това:

981656_orig.jpg

"Setup cannot continue because the version of Windows on your computer is newer than the version on the CD"

Какво да направя ,за да може да се инсталира?

PS:Пробвах и чрез Boot---пак не става... sad.gif

Редактирано от randb (преглед на промените)

...

PS:Пробвах и чрез Boot---пак не става... sad.gif

Какво значи "не става"? Или не си нагласил реда на буутване от биоса, или диска с XP не е читав / не е записан правилно, или харда е SATA и XP не го намира. Дай подробности.

реда на буутване от биоса

Boot Дънна платка ASUS

Boot Device Priority

1st Boot Device [CDROM]

2nd Boot Device [HardDisk]

3rd ... [Disabled]

или диска с XP не е читав / не е записан правилно

DISK BOOT FAILURE, INSERT SYSTEM DISK AND PRESS ENTER

Microsoft Windows XP SP2.iso-записано като Image File с Nero Burning Rom.

или харда е SATA

ST340016A ATA Device :)

Редактирано от stilianm (преглед на промените)

Отвори .iso-то с UltraISO и виж дали е Bootable. Ако е, запиши го със същата програма. Опитвал ли си с друг буутващ диск (примерно Knoppix, Hiren's BootCD) дали всичко е наред?

пич проблема явно баркаш някаде или изпускаш нещо и аз сам бил с виста и после безпроблем са вращам на хп. cool.gif

Значи аз не съм бил с vista, и не успях да разбера искаш да си затриеш vista-та и да сложиш xp, но разбрах че нямаш читаво xp, и ти препоръчвам да си намериш програмата nLite, с нея много лесно ще направиш xp-то bootable. + това има и bg lang.

Успех!

Редактирано от cynep (преглед на промените)

SETUP.EXE ли да е Bootable file?

PS:Ясно...ще се оправя!

Самото .iso трябва да е буутващо. Ако не е, за да го направиш такова ти трябва файл с разширение .bif (2КВ). Мога да ти пратя този, който съм извлекъл от моя диск, но ще трябва да заредиш .iso-то от харда, да му подадеш .bif файла, да го запишеш на харда в новия вариант и да го метнеш на диск.

Най-добре си изтегли друг релийз на XP и го запиши с UltraISO.

• 2 седмици по-късно...
Как да инсталирам XP на лаптоп Toshiba Satelite L40 - 14B??? Когато почне инсталацията не разчита харда, тои е SATA.

Предварително благодаря!

Защо още се мъчите с това ХР - с тия мощни машини минавайте към Виста!!!

• 4 седмици по-късно...
Защо още се мъчите с това ХР - с тия мощни машини минавайте към Виста!!!

Защото имам един лаптоп с Виста и не работи. Вистата е 1GB OS и 14 GB бъгове.

а от тези 14 гъби бъгове, 13,99 са породени от задклавиатурното.........

Абсолютно прав си! Щом не е разкарало вистата задклавиатурното наистина нещо сериозно се е сбъгясало, а и като я махне наистина горе-долу толкова се освобождава.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.