Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Кораб с български екипаж потъна в Керченския пролив

Featured Replies

188x116.jpg

Товарният кораб "Ванеса", плаващ под български флагот Бердянск (Украйна), потъна във водите на Керченския пролив.Екипажът е бил от 11 души и на този етап е в неизвестност.Наскоро властите разпространиха предупреждение за опасност от бури в пролива, съобщи за РИА Новости представител на пресслужбата на Южния регионален център на руското Министерство на извънредните ситуации.Корабокрушението е станало около 6 часа московско време (5 часа българско време). На помощ на товарния кораб са се притекли няколко руски и украински кораба. Заради силното вълнение и щурмовия вятър моряците от корабите „Тимус" и „Колпа" не са могли да вземат екипажа на потъващия кораб. В района са били още два морски съда. Съдбата на българските моряци и украинския лоцман се изяснява."На борда е имало 11 души - 10 души от екипажа са български граждани, а лоцманът е украинец. Не ясно какво се е случило с тях," каза говорителят на министерството.По думите на представителя заради тежките атмосферни условия в момента изваждането на кораба е невъзможно.Силното вълнение в района на бедствието с височина на вълните до три метра и скорост на вятъра до 20 метра в секунда прави рискова една операция по изваждането. Товарният кораб е превозвал метал.

news.bg

какви новини само в 21 век още кораби потъват

Няма какво да ги мислят при тези температури само 1 нещо може да им се е случило sad.gif

Ами кораби, произведени преди половин век.....

Нямах в пред вид кога са строени , едва ли е потънал от пробойна заради ръждясало дъно. Малко или много има навигационна техника и е снабден с уреди които му дават поне 6 часа много точна преднина преди метериологичните условия да започнат да флошават . Та мисълта ми е на капитана каква му е работата че се е оказал на това място с това корито което не е за тези условия.

Лека им пръст на хората .... :clap:

Аз не искам да съм черноглед но израза "в неизвестност" ме навежда само на 1 мисъл. Инак чувал съм, че в топла вода се умира по - лесно отколкото в студена :)

Редактирано от DEAM (преглед на промените)

Инак чувал съм, че в топла вода се умира по - лесно отколкото в студена :)

е зависи колко е топла ако е 90 градуса сигурно си прав, при 4 градуса човек може да издържи около 5 минути има и излючения и аномалии като някой рибари и моряци са стигали и до 25-30 минути но това е предела на най оптимистичните .

Не ги отписвайте, живи са на спасителен сал във водонепроницаеми костюми, чакат хеликоптер

е зависи колко е топла ако е 90 градуса сигурно си прав, при 4 градуса човек може да издържи около 5 минути има и излючения и аномалии като някой рибари и моряци са стигали и до 25-30 минути но това е предела на най оптимистичните .

Казах, че така са ми казвали хора с повече опит от мен

Седем от 11-те моряци от потъналия в Керченския пролив български товарен кораб “Ванеса” са загинали.

Един е бил спасен. Продължава издирването на още трима. Това съобщи РИА “Новости”, като се позова на управлението на Министерството за извънредните ситуации за Краснодарския край. ”Ехото на Москва”

Източник:netinfo.bg

Седем от 11-те моряци от потъналия в Керченския пролив български товарен кораб “Ванеса” са загинали.

Един е бил спасен. Продължава издирването на още трима. Това съобщи РИА “Новости”, като се позова на управлението на Министерството за извънредните ситуации за Краснодарския край. ”Ехото на Москва”

Източник:netinfo.bg

Останали са завинаги в морето,което толкова са обичали

Милите,Бог да ги прости

Трагедията - актуални новини към 17:00 часа

Българският товарен кораб “Ванеса” с 11 души екипаж, от които 10 българи и един украинец, потъна тази сутрин в Азовско море в района на Керченския пролив.

По последна информация от българското транспортно министерство, до момента са намерени трима моряци от потъналия кораб - един жив и двама загинали.

Спасителите са открили и още два плота с моряци, на единия е имало четирима души в термокостюми, а на другия - само един. Няма яснота за състоянието им.

Във водите на Азовско море, на мястото, където потъна плавателният съд, е забелязан и термокостюм, но без моряк.

Засега е ясно, че името на спасения моряк е Николай Димитров Димитров, втори механик на кораба

На „Ванеса“ са пътували капитан на кораба - Мирослав Димитров, Петко Момчев - старши помощник, Георги Димитров - вахтен помощник, Георги Желев - главен механик, Николай Димитров и Иван Христов - вахтени механици, Тончо Бакалов и Димитър Чепишев - рулеви, Горан Тодоров - боцман, Димо Димов - моряк.

Сигналът за бедствието е получен малко след 2 часа от капитана на кораба, който е казал че моряците напускат плавателния съд.

Веднага спасителни екипи от Новоросийск са тръгнали с влекач, а на зазоряване е излетял и хеликоптер.

Корабът е потънал в 7,30 часа българско време.

Плавателният съд е собственост на „Стела Мар“-Бургас, а оператор е фирма „Борд Марин“ ООД, отговорен за безопасността на кораба.

„Ванеса“ е изпълнявал маршрут Бердянск - Бургас.

Тонажът на кораба е 1853 тона и нето 1126 тона. Бил е натоварен с 2000 тона метални плоскости.

Корабът е холандско производство - карго, и е на 33 години.

Българската страна е отправила искане да участва в разследването по изясняване на инцидента.

Според международните спогодби руската и украинската страна са длъжни да дадат пълен достъп до информацията на българската страна.

Българският консул вече пътува за Новоросийск.

Той ще бъде там до момента на пристигането на представители от българското Звено за разследване на произшествия в морските пространства и вътрешните водни пътища.

В момента два хеликоптера - руски и украински - продължават търсенето на българските моряци в района на бедствието.

Междувременно руските медии съобщават противоречиви данни за броя на загиналите моряци.

По различни данни са открити телата на двама до четирима души.

Източник:dnes.bg

С настъпването на нощта руската страна прекрати издирването на моряците от потъналия в Азовско море български кораб „Ванеса", съобщи агенция „Новости". Спасителните екипи ще подновят работата си утре сутринта, в 7.00 българско време.

Спасеният моряк Николай Димитров е хоспитализиран в болнично заведение в порт Кавказ. Според лекуващия екип той е в „средно тежко състояние".

Николай Димитров е с температура, с общо преохлаждане на тялото. Засега лекарите не съобщават по-точни диагнози.

Според руското Министерство на извънредните ситуации, тъмнината и лошите метеорологични условия правят невъзможно продължаването на издирвателната операция.

Руската страна предполага, че вятърът е отнесъл моряците в украински води.

Припомняме, 40 украински спасители и един вертолет също се включиха в издирването на шестимата моряци, които все още са в неизвестност. Украинският вертолет продължава спасителната операция.

Източник: news.bg

И по новините съобщиха че е засечен сигнал от спасителния сал-значи са живи

Дано да издържат до сутринта,колко ли време пазят тия термокостюми

:blink:

• Автор

Украински спасители намериха спасителен сал на потъналия български кораб “Ванеса”

05 януари 2008 | 10:24 | Фокус

Киев. Днес сутринта украинските спасители са открили спасителен сал на потъналия в Керчениския пролив български кораб “Ванеса”, съобщиха от украинското министерство на извънредните ситуации, предаде РБК.

Салът е бил открит на около 30 метра от брега, но силната буря не е позволила той да бъде изваден на сушата. Независимо от сложните метеорологични условия, на мястото, където е намерен сала, е пристигнал хеликоптер на украинското министерство на извънредните ситуации, приготвят се спасителни средства за изваждането на сала. Засега не е известно дали на него има хора.

В операцията по издирването на изчезналите български моряци участват 150 служители на украинското министерство на извънредните ситуации и граничните служби. Операцията обхваща територията на крайбрежието на Азовско море от нос Чагани до района на Арабатска стрелка. Претърсени са вече 120 километъра крайбрежна ивица. Корабите в Керченското морско търговско пристанище поради значително влошаване на метеорологични условия (скорост на вятъра е 25-30 метра в секунда, вали сняг, видимостта е до 300 метра, температурата на въздуха е между -9 и -11 градуса по целзий) нямат възможност да излязат в района на издирвателната операция и да провеждат издирвателни и аварийно-спасителни работи.

Да са толкова близо до брега и да не могат да им помогнат-ужъс

Вчера по новините двама български капитани казаха че спасителната операция била мнооого зле-можели са да използват светлината на деня още когато е потънал и да ги спасят

sad.gif

Украинските спасители не откриха хора на двата сала в Азовско море - предаде БНР.

Да са толкова близо до брега и да не могат да им помогнат-ужъс

Вчера по новините двама български капитани казаха че спасителната операция била мнооого зле-можели са да използват светлината на деня още когато е потънал и да ги спасят

sad.gif

Сега хайде да престанем да търсим грешките в спасителните операции на украинци и руснаци, хората направиха всичко по силите си в рамките на разумния риск. Толкова ли сте слепи за да не видите истината. Капитана предупреден да не напуска пристанището , на своя глава или под оказан натиск взема решение да тръгне с това 33 годишно корито с цел да се спестят пристанищни такси, отказва се помощ по същите причини . Сега спасителите са виновни . Виновни са капитана на кораба и неговите работодатели.

Разказът на оцелелия по чудо моряк от “Ванеса”

Чудо, чудо ме спаси, това е просто някакъв невероятен шанс, категоричен е единственият оцелял моряк от кораба "Ванеса" механикът Николай Димитров.

Той разказа за последните минути на "Ванеса" в интервю за БНТ, цитирано от Фокус.

"Капитанът извика – всички, всички навън, абсолютно никой да не остане тук. Тук, който остане, остава завинаги вътре. Първи излезе шеф-механикът Желев до вратата, той излезе навън, след него успя да се измъкне старши помощник капитанът Мочев. На врата, вече на връщане, вълната като се отдръпна, ни изсмука мен и капитана, като капитанът беше от кармовата страна, а аз бях от носа. Следващата вълна вече ме отлепи от палубата, видях само, че капитанът успя да се хване с едната ръка за леерите, а с другата държеше чантите – две чанти с документацията. Мен ме повлече. При връщането си тя вече ме изхвърли зад борд, завъртя ме и ме вкара под водата. Когато ме изхвърли, видях вече, че корабът го няма и единствено стои върхът, вижда се върхът на мачтата и корабът е легнал на дъното. Около мен вече плуват различните предмети. Това, което плуваше край мен, то се закача, блъска се в теб, вълните го блъскат в теб. Много силен вятър, много силна ветрова вълна и много студено", разказва Николай Димитров.

Вече във водата той не вижда никой от колегите си. "Просто се блъсна в гърба ми спасителният пояс, който беше на мостика, и аз го хванах. Махах и виках, но никаква реакция нямаше. Гласът ми просто го отнася вятърът. Дали е имало, дали са чули, само мога да гадая. Въпросът е, че около мен не видях никакви хора да плуват. И аз просто започнах да плувам, да се движа по посока на плота, без да знам на къде се движа. Просто единият бряг е на 40 км и другият бряг е на 40 км. Без значение накъде ще плувам, важното е да се държа над водата", продължава разказът си оцелелият като по чудо моряк. При хвърлянето си във водата той е бил само с работен гащеризон, а в джоба му е била иконата на Свети Никола. "Това е, както ме виждате в момента, така бях. Така ме намериха, така ме извадиха от водата, така ме спасиха", завършва разказа си Николай Димитров.

Сега обаче е силно притеснен за съдбата на своите колеги. "Това е най-голямото ми притеснение в момента. Просто не можете да си представите какви чувства изпитвам като знам, че аз съм успял да издрапам, а те са нямали или поне досега го нямат този шанс да ги намерят. Не знам как да обясним на родните точно тази ситуация", споделя Димитров в интервюто му по БНТ.

Корабът “Ванеса” потъна на 3 януари на 22 морски мили от Керченския пролив. На борда му имаше 11-членен екипаж – 10 български моряци и един украински моряк – пилот. Досега е спасен единствено Николай Димитров. Намерени и идентифицирани са телата на още двама моряци.

И днес продължава издирването на осемте моряци от българския кораб “Ванеса”. Търсенето се извършва по крайбрежната ивица на северните части на Керченския полуостров. Издирването с помощта на хеликоптери е прекратено заради гъстата мъгла. През изминалото денонощие са претърсени 130 км от крайбрежието. В спасителната операция участват 92 души и 13 автомобила. Издирването на моряците с помощта на хеликоптери е прекратено заради гъстата мъгла. Трима българи от вчера участват в разследването на обстоятелствата около потъването на "Ванеса" на място в украинския град Керч. Това са двама експерти от Министерството на транспорта и следовател от Националната следствена служба.

Източник: dir.bg

Сега хайде да престанем да търсим грешките в спасителните операции на украинци и руснаци, хората направиха всичко по силите си в рамките на разумния риск. Толкова ли сте слепи за да не видите истината. Капитана предупреден да не напуска пристанището , на своя глава или под оказан натиск взема решение да тръгне с това 33 годишно корито с цел да се спестят пристанищни такси, отказва се помощ по същите причини . Сега спасителите са виновни . Виновни са капитана на кораба и неговите работодатели.

:) Факт е, че както вече се спомена по много медии - в региона няма техника за провеждане на подобни спасителни операции, въпреки многото инциденти напоследък. Не мога да разбера защо се пренебрегва и факта, че на кораба е бил и украинския пилот. Той е този, който трябва да изведе плавателния съд в открито море, а това не може да направи без нужното разрешение от пристанището. Щом кораба е отплавал, значи е нямало забрана за това. sad.gif

Отписаха моряците от „Ванеса“

Украйна спря издирването на изчезналите моряци от българския товарен кораб "Ванеса".

По-нататъшното търсене на 8-те моряци от потъналия кораб „Ванеса“ се смята за нецелесъобразно заради леда в Азовско море. Това предаде украинската агенция УНИАН, цитирана от електронното издание на „Газета.Ру“. В съобщение на пресцентъра на Главното управление на Министерството на извънредните ситуации (МИС) на Украйна в Крим се казва, че от 3 до 12 януари подразделенията на МИС, министерството на транспорта и съобщенията и силите на граничната служба на Керч са провели спасителна операция за намирането на изчезналите членове на екипажа на кораба „Ванеса“. „Проведено е щателно издирване във всички райони, проверени са всички възможни места, където могат да се намират членовете на екипажа на кораба „Ванеса“, използвани са всички начини и средства за получаване на информация за мястото, където могат да се намират потърпевшите, и са анализирани всички предположения и варианти“, подчертават спасителите. Но търсенето не е дало резултати. Въз основа на изводите на Украинския научно изследователски институт за транспортна медицина „се смята за нецелесъобразно провеждането на по-нататъшно издирване заради леда в Азовско море“.

Източник: БГНЕС

• 1 месец по-късно...

Наш прокурор не вярва, че капитанът на "Ванеса" е виновен

Има разминаване между версиите на българското и украинското разследване за потъването на кораба "Ванеса", показа проверка на "Сега". В представения във вторник доклад на украинската стана се твърди, че вината за инцидента е на капитана Мирослав Димитров. Посочва се, че той е поел голям риск, като е извел кораба в открито море въпреки лошото време и че на два пъти е отказал помощ от брега. Димитров не е подал сигнал за бедствие навреме, се твърди още в доклада.

"Ние разполагаме със записите на разговорите и от тях не личи капитанът да е отказвал помощ", коментира обаче наблюдаващият разследването прокурор Емил Христов. Според него действията на капитана са били навременни и удачни. Основната версия, по която работи българското разследване, била морска авария.

"При нас няма такава информация, не мога да коментирам, докато не прочета доклада", заяви пък шефът на "Морска администрация" Бургас кап. Живко Петров. Той не знае да е извършван оглед на потъналия кораб. "А доклад без оглед не може да се прави", коментира Петров.

Огледът ще бъде извършен, когато времето се затопли. Прокурорът Христов прогнозира, че корабът ще бъде изваден, защото пречи на корабоплаването. Все още не е ясно обаче кой ще вземе потъналия съд. Според международните правила той остава собственост на страната, която го е извадила от морето, освен ако собственикът не заплати за кораба и товара.

"Ванеса" потъна в Азовско море сутринта на 3 януари. На борда имаше 11 души. Само един от тях оцеля, извадени бяха телата на двама загинали. Останалите от екипажа са в неизвестност.

6slcmbq.gif

• 9 месеца по-късно...

1 година от трагедията с кораба "Ванеса"

Панихида в гробищния парк на Бургас ще събере днес роднините и близките на загиналите моряци от кораба "Ванеса".

Една година след трагедията в Керченския пролив все още няма окончателно заключение за потъването на българския товарен кораб. "Ванеса" потъна на 3 януари миналата година в Азовско море и погреба девет български моряци и един украински лоцман. От 11-членния екипаж оцеля само морякът Николай Димитров.

Първите сигнали за бедствие пристигат към три часа сутринта на трети януари 2008 година в Морска администрация - Бургас. Съобщават, че товарният кораб "Ванеса", който извършва редовен превоз на желязо от украинското пристанище Бердянск за бургаския металургичен завод „Промет", е потънал край бреговете Керченския пролив в Азовско море. Уточнено е, че на последното си плаване за Бургас корабът потегля на 29 декември 2007 година през нощта въпреки предупреждението, че в Азовско море се очаква буря.

„Ние на 31 като пристигнахме температурата беше положителна. На следващия ден падна до минус един градус. Мигът, в който потеглихме, беше вече минус пет. Корабът когато потъна беше вече минус 15. За 10 часа температурата падна с десетина градуса. Никой не го е предвидил това нещо, никой не може и да го предвиди", разказва единственият оцелял от кораба моряк Николай Димитров.

Всичките напрегнати часове и дни след това само регистрират трагедията. В ледените води намират смъртта си десет опитни моряци с над 20 години стаж. Вече година след морската катастрофа все още няма разрешение от украинските власти за подводен оглед на потъналия кораб. Той може да бъде направен не по-рано от пролетта. Тогава може да приключи и делото, казаха от бургаската прокуратура.

Източник: news.bg

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.