Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблеми с ел.инсталацията...

Featured Replies

Здравейте,моя първи пост тук.Имах проблеми с един контакт на който ел.техника беше объркал нулата и фазата.Вместо нула на двете метални щивчета излиза фаза.От там тръгва по кабеланата 220в и така всъщност установихме,че нулата и фазата са обърнати.На този контак бях включил LCD тв и се чудя как не е гръмнало всичко от самото начало,а трябваше по такава случайност да разбера за тази опасност.Възможно ли е нещо да изгори по системата на LCD-то от това офазяване?

Редактирано от d_p_m (преглед на промените)

Здравейте,моя първи пост тук.Имах проблеми с един контакт на който ел.техника беше объркал нулата и фазата.Вместо нула на двете метални щивчета излиза фаза.От там тръгва по кабеланата 220в и така всъщност установихме,че нулата и фазата са обърнати.На този контак бях включил LCD тв и се чудя как не е гръмнало всичко от самото начало,а трябваше по такава случайност да разбера за тази опасност.Възможно ли е нещо да изгори по системата на LCD-то от това офазяване?

До известна степен нула и фаза са условни, защото тока е променлив. Да не би да е пусната фаза по защитното заземяване?

• Автор
До известна степен нула и фаза са условни, защото тока е променлив. Да не би да е пусната фаза по защитното заземяване?

Не ми е ясно точно за какво защитно заземяване говориш,но когато измеря нулата с фазомер ми светка за фаза.Меря на двете метални крачета на контакта.Отделно тръгва 220 по кабелната.

Редактирано от d_p_m (преглед на промените)

Ами спри си тока от централния бушон и си размени местата на фаза и нула, не е толкова сложно...а дали е вредно...ми най-малкото може да те утрепе! Тези пластини за шукото по принцип са за земя, не за фаза, не за нула, но в България най-често ги зануляват, което пак е по-добре от нищо!

Не ми е ясно точно за какво защитно заземяване говориш,но когато измеря нулата с фазомер ми светка за фаза.Меря на двете метални крачета на контакта.Отделно тръгва 220 по кабелната.

По-добре викни електротехник

Контактите имат по 3 извода за всяко гнездо. Един за фаза, един за нула и един за заземяване (защита). Фазата и нулата представляват пластини, които се намират в контакта. С тях правят контакт дебелите метални букси (колчета) на щепсъла. Третия извод е за заземяването и пластините му стърчат от контакта. Де факто това е една обща пластина в целия контакт. В зависимост от схемата, заземяването може да не е свързано, да е занулено или да е заземено. Последният вариант е най-добър, но най-често се среща първият по старите згради.

Първо трябва да измериш останалите контакти в къщата, за да се увериш че при тях заземяването не е "офазено". При положение че проблемът е само в онзи контакт изключваш всички уреди и отново го измерваш. Ако фазомерът отново свети изключваш бушона, разглабяш контакта и проверяваш дали жицата която свързва фазата не опира по някакъв начин в пластината за заземяване.

Преди да разглабяш се увери че си изключил правилният бушон. Най-добре включи нощна лампа в проблемния контакт, като индикатор.

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

Много те моля!

Преди да спираш бушони и да разглобяваш контакти (и обръщаш фази, бррр) направи следното:

С този фазомер пипни не щифта за заземяване, а .... другата си ръка.

На бас, че пак ще светне. Наводни се с такива фазомери, дето никаква работа не вършат.

По-добре се довери на ел.техника (не че и те не грешат, но рядко. Някои веднъж в живота.), отколкото на това устройство. Верните измервания се правят с мултицет.

Не обръщай нищо---по скоро заземявнето в контакта не е вързано с нулата. Това е така наречената индукция.Най-добре се мери с пробна лампа. Фазомера свети при наличие на ФАЗА или индукция на Фазата по Заземяването ,ако то не е занулено.

При пробната лампа-свети / фаза-нула/

Набързо ти направих картинка:fazawm5.jpg

Редактирано от dred (преглед на промените)

Много те моля!

Преди да спираш бушони и да разглобяваш контакти (и обръщаш фази, бррр) направи следното:

С този фазомер пипни не щифта за заземяване, а .... другата си ръка.

На бас, че пак ще светне. Наводни се с такива фазомери, дето никаква работа не вършат.

Губиш баса cool.gif

Индукция на фазата по заземяването се среща толкова рядко, че дори хич. За да има такова нещо, най-малкото трябва някой ел.техник да си е оставил ръцете по инсталацията!

d_p_m , занули си контакта (dred е показал как образно :angry: ), както ти казах, или най-добре викни човек който разбира, както те посъветваха всички!

Редактирано от pit (преглед на промените)

Индукция на фазата по заземяването се среща толкова рядко, че дори хич. За да има такова нещо, най-малкото трябва някой ел.техник да си е оставил ръцете по инсталацията!

d_p_m , занули си контакта, както ти казах, или най-добре викни човек който разбира, както те посъветваха всички!

Не си много прав по-отношение на индукцията -напоследък се среща даже още по често заради набързо учили електротехници.Направо са си оставили РЪЦЕТЕ. Така е заради некъдърноста им.

При подобен случай на захранване /без заземяване/ на комп,който свързваше COM port със RS 232 с един струг СП201.Напрежението м/у нулата на струга и корпуса на компа възлизаше на 60v. и непрекъснато гърмеше COM порта-ама кой да предположи?

Редактирано от dred (преглед на промените)

• 1 месец по-късно...

Така, гледам, че са ти разяснили за какво става въпрос но не и защо на телевизора му няма нищо.... Няма му нищо защото няма нужда от защитна нула корпуса не е метален и неможе да се офази просто тези уреди се правят с тъй наречената двойна изолация... Ако в този контакт е бил включен уред с метален корпус не ми се мисли какво би могло да се случи

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.