Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как да теглим книги от IRC сървърите

Featured Replies

Отдавна се каня да я подхвана тая тема и все с каненето си оставах, но май вече й дойде времето.

И аз като повечето хора си мислех, че IRC сървърите са само за чат и евентуално за обмен на някой и друг файл между чатърите. Да, ама не! Оказа се че там има огромни библиотеки с всевъзможни книги (и не само). За съжаление, тези които не се разбират с чуждите езици няма да могат да се възползват. Книжките са предимно на английски, но съм засичала още на немски, испански и френски. Аз лично от 3-4 години тегля и чета книги от там. И така, ето как става номера:

Всичко, от което се нуждаете е добрия стар mIRC (или произволна програма за IRC чат). От тук нататък по подразбиране говоря за mIRC, а който ползва друго ще трябва да си намира сам съответните опции. Та така... Пускате си програмката и отивате на Tools/Options. Ето и какво трябва да настроите там:

- в Connect си попълвате всичките полета, препоръчително е за e-mail да напишете нещо фиктивно от рода на [email protected] за да не ви напълнят после пощата с боклук

- пак в Connect, но вече в Servers за IRC Network задайте Undernet, а за IRC server - Undernet: Random EU server или Undernet: Random US server (няма значение кое от двете ще е - понякога работи едното, понякога другото).

- в DCC/Ignore за Method задайте Disabled.

До тук с настройките. Време е да се свържете със сървъра, така че изберете File/Connect. Не винаги става от раз, така че се заредете с търпение. Веднъж успеете ли да се вържете към сървъра трябва да си изберете канал, а този който ви е необходим в случая е bookz. В канала обикновено е пълно с най-различни индивиди, но тези които ще са ви полезни са ботовете (или сървърите-библиотеки). Как можете да ги разпознаете? Следете прозореца на канала за съобщения от рода на <Poeticwolf> • Type: @Poeticwolf For My List Of: 13,430 Files • Slots: 5/5 • Queued: 0 • Speed: 0cps • Next: NOW • Served: 19,767 • List: Jan 10th • Search: ON • Mode: Normal •. В случая Poeticwolf е въпросния бот и ако в командния ред изпишете @ Poeticwolf ще ви бъде изпратен текстов файл със списък на всички файлове в този сървър. Ако нямате представа какво точно ви се чете това може и да е добър подход, но ако си търсите нещо конкретно е по-добре да ползвате командата @find. Или по-конкретно, в командния ред напишете @find автор_или_книга и изпратете съобщението. Всеки бот, който има това, което търсите и който е он-лайн в момента ще ви изпрати съобщение в индивидуален прозорец колко точно съвпадения е намерил и дори ще изпише част от тях. Примерно резултата от следната заявка: @find harry potter, би трябвало да изглежда горе-долу така:

<bogart> I have found 22 file(s) for your query: harry potter. Displaying 3:

<bogart> From list @bogart found 22, displaying 3:

<bogart> !bogart Harry Potter and the Chamber Of Secrets.lit ::INFO:: 203.88 KiB

<bogart> !bogart Harry Potter and the Chamber of Secrets.pdf ::INFO:: 841.26 KiB

<bogart> !bogart Harry Potter and the Goblet of Fire.lit ::INFO:: 568.98 KiB

А сега да го поразшифровам: bogart е името на бота, ! е команда към него да ви изпрати файла Harry Potter and the Chamber of Secrets.pdf. Всичко след разширението на файла е само за информация и не всички сървъри го изписват.

Та всичко, което трябва да направите от тук нататък е да си копирате необходимия ред от удивителния знак до края на разширението и да го пуснете в общия канал. Не копирайте заедно с инфото, защото сървъра може и да не разпознае файла така. Повечето ботове пращат в общия канал съобщение, че са приели заявката, така че ви остава само да чакате да ви изпратят книжката и да потвърдите получаването. По подразбиране файловете се записват в папка Download в папката на mIRC, освен ако при настройките не сте указали друго място.

Естествено, не сте само вие, които пускате заявки към ботовете, затова те си имат опашки, които понякога са доста големи. Можете да проверявате на коя позиция се намирате в опашката и от колко време сте там със следната команда: @име_на_сървър-que или ако трябва да ползвам примера от по-горе: @ bogart-que. Тази команда я пускате отново в общия прозорец, а отговор в повечето случаи получавате в индивидуалния прозорец на бота.

Дребни съвети:

- Има един прекрасен бот, наречен
SearchBot
, който търси в списъците на всички библиотеки, независимо дали са он-лайн или не, и ви изпраща текстов файл със всички намерени съвпадения от всички сървъри. Работи по много прост начин: при търсене вместо
find
напишете
search
(например
@search harry potter
). Така пращате заявката директно към SearchBot и той от там нататък си върши работата. Стига да е он-лайн, разбира се
:)
. (последно като влизах
search
беше сменено със
seek
)

- Не пускайте повече от една заявка за файл към един и същ бот едновременно. По-добре изчакайте да се изтегли единия файл и след това пускайте заявка за следващия. По някакви необясними за мен причини, когато се тегли повече от един файл бота решава, че трябва да блокира и единствената оправия е рестарт на mIRC.

Ами, толкова засега. На пръв прочит може да изглежда объркано, но като го проиграете един-два пъти ще се убедите, че е много лесно. И определено ще намерите неща, които ги няма никъде другаде.

РЕДАКЦИИ:

- Въпреки че го има по-долу, реших, че няма да е зле ако включа и тук съвета си към charlie_eppes. Отнася се за нещо, което пропуснах да напиша в темата като я започвах. Когато маркирате реда от индивидуалния прозорец на бота, докато държите бутона на мишката натиснат самата маркировка се вижда, но в момента в който пуснете бутона тя изчезва или по-точно става невидима, но всъщност си е още там. С
Ctrl+C
най-спокойно можете да си копирате текста в клипборда и след това да го поставите в
bookz

- Лесен начин да установите дали
SearchBot
е он-лайн и каква е командата за търсене с него в момента е като използвате
find
и следите съобщенията в общия канал. Ако бота е вързан почти мигновено ще пусне съобщение от рода на "
-SearchBot- You should use @seek (или @search, или каквато и да е в момента командата)...
"

Редактирано от supergirl (преглед на промените)

• Автор

Днес отново си теглих книжки и установих, че командата към SearchBot е сменена от search на seek.

Поздравления за темата!

Ще я направя важна, защото ще е полезна за много хора!

• Автор
това което казваш да търся канал bookz не го намирам никъде. или нещо не е наред или аз нещо не го правя както трябва!?

След като се свържеш със сървъра би трябвало да ти се отвори прозорец със заглавие mIRC Favorites. Най-отгоре пише Enter a channel name and click join и просто трябва да на пишеш bookz в полето и да натиснеш бутона Join. Ако прозореца не се отваря автоматично след като се свържеш избери от менюто Favorites/Organize Favorites (или от бутоните под менюто натисни третия отляво надясно) и ще се отвори.

След като се свържеш със сървъра би трябвало да ти се отвори прозорец със заглавие mIRC Favorites. Най-отгоре пише Enter a channel name and click join и просто трябва да на пишеш bookz в полето и да натиснеш бутона Join. Ако прозореца не се отваря автоматично след като се свържеш избери от менюто Favorites/Organize Favorites (или от бутоните под менюто натисни третия отляво надясно) и ще се отвори.

стана но дори да излизат резултати като задам въпроса как да разбера от къде да си ги дръпна там пише само че някой си там ми отговаря но не и от къде мога да си я дръпна нито сай нито линк нищо!?

• Автор
стана но дори да излизат резултати като задам въпроса как да разбера от къде да си ги дръпна там пише само че някой си там ми отговаря но не и от къде мога да си я дръпна нито сай нито линк нищо!?

Сайт и линк тук няма да намериш. Това, което става в mIRC е всъщност обмяна на файлове между два компютъра - ти изпращаш заявка за конкретен файл, а другия компютър ти го изпраща - функцията, която се използва в mIRC се нарича DCC. Може да погледнеш хелпа на mIRC или да потърсиш из нета повече подробности. С английския си в час, така че...

Сега се сещам още нещо, което пропуснах да напиша в темата като я започвах. Когато маркираш реда от прозореца на бота, докато държиш бутона на мишката натиснат самата маркировка се вижда, но в момента в който пуснеш бутона тя изчезва или по-точно става невидима, но всъщност си е още там. Натискаш Ctrl+C за да копираш текста в клипборда и след това в общия канал bookz натискаш Ctrl+V и после Enter. Прочети пак внимателно описанието, просто не знам как да го напиша по-ясно. А и като не виждам какво точно правиш ми е много трудно да кажа къде бъркаш.

Надявам се, че това ще помогне.

Сайт и линк тук няма да намериш. Това, което става в mIRC е всъщност обмяна на файлове между два компютъра - ти изпращаш заявка за конкретен файл, а другия компютър ти го изпраща - функцията, която се използва в mIRC се нарича DCC. Може да погледнеш хелпа на mIRC или да потърсиш из нета повече подробности. С английския си в час, така че...

Сега се сещам още нещо, което пропуснах да напиша в темата като я започвах. Когато маркираш реда от прозореца на бота, докато държиш бутона на мишката натиснат самата маркировка се вижда, но в момента в който пуснеш бутона тя изчезва или по-точно става невидима, но всъщност си е още там. Натискаш Ctrl+C за да копираш текста в клипборда и след това в общия канал bookz натискаш Ctrl+V и после Enter. Прочети пак внимателно описанието, просто не знам как да го напиша по-ясно. А и като не виждам какво точно правиш ми е много трудно да кажа къде бъркаш.

Надявам се, че това ще помогне.

да разбирам това което обясняваш но на мен не ми трябва просто обмяна на инфо а къде и дали има в интренет пространството споменатите а и всякакви други американски книги онлайн free.

• Автор
да разбирам това което обясняваш но на мен не ми трябва просто обмяна на инфо а къде и дали има в интренет пространството споменатите а и всякакви други американски книги онлайн free.

Предвид това, което отговаряш, не съм много убедена, че разбираш. В IRC сървърите не се обменя само инфо, а цели файлове с книги, като онзи, който ти изпратих по пощата. Или може би аз не разбирам какво точно питаш. Имам чувството, че за теб интернет-пространство означава само и единствено web-сайт, т.е. това, което виждаш на екрана си, представено в удобен за разглеждане вид. Но това пространство включва далеч повече неща, които са скрити за обикновения потребител. Като IRC-сървърите например. Имаше доста сайтове по едно време, но ги погнаха, защото са в нарушение с авторските права, така че под формата на web-сайт няма да намериш почти нищо на английски. IRC-сървърите засега още държат фронта, но явно защото още никой не е успял да открие как да ги спре.

Редактирано от supergirl (преглед на промените)

Предвид това, което отговаряш, не съм много убедена, че разбираш. В IRC сървърите не се обменя само инфо, а цели файлове с книги, като онзи, който ти изпратих по пощата. Или може би аз не разбирам какво точно питаш. Имам чувството, че за теб интернет-пространство означава само и единствено web-сайт, т.е. това, което виждаш на екрана си, представено в удобен за разглеждане вид. Но това пространство включва далеч повече неща, които са скрити за обикновения потребител. Като IRC-сървърите например. Имаше доста сайтове по едно време, но ги погнаха, защото са в нарушение с авторските права, така че под формата на web-сайт няма да намериш почти нищо на английски. IRC-сървърите засега още държат фронта, но явно защото още никой не е успял да открие как да ги спре.

добре но как мога чрез тази информация която получавам да разбера къде да намеря съответната книга? просто не съм толкова навътра с компюрътните термини и техники. извянам се много ако това идва като товар но не всеки е за това. за това питам.

• Автор
добре но как мога чрез тази информация която получавам да разбера къде да намеря съответната книга? просто не съм толкова навътра с компюрътните термини и техники. извянам се много ако това идва като товар но не всеки е за това. за това питам.

Не е необходимо да си кой знае колко навътре с терминологията и техниката. Достатъчно ти е да знаеш какво означава копиране на текст в клипборда и умение да си отвориш записания файл.

Ами ако наистина прочетеш темата внимателно (включително и всички постове по нея) и следваш стъпка по стъпка написаното, крайния резултат ще бъде файл със самата книга, записан на твоя хард-диск. Не мога да го обясня по друг начин. Ако някой може - нека да драсне някой ред тук.

Съжалявам ако звуча раздразнена, но в края на краищата не съм учител по информатика. А това, което се изисква в случая са наистина супер елементарни умения за работа с компютър.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.