Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Съвет за клок на Е2180 + Asus P5K-E

Featured Replies

Така, дойде ред и на новата кошница (машината от подписа) ... Сега да кажа какво става. Оказа се, че дъното има доста по-висок Vdrop, отколкото очаквах. В момента процесора работи на 333х9 (паметта на 1002, CL5 с напрежение 2,15V). Задал съм волтаж на процесора от 1,5V в БИОС, но CPUZ, а и самият БИОС, показват 1,384-1,392

cpuz.JPG

Ето и снимки от БИОС-а преди да почна да ръчкам (барнах PCI-E шината и чак тогава се сетих да снимам)

DSC00002.JPG

DSC00005.JPG

DSC00004.JPG

Поне след достата тестове не установих да има Vroop, от което съм доволен. Сега въпроса е следния - да вярвам ли на CPU-Z (и на БИОС-а, в който на Hardware Monitor срещу VCORE стои стойност около 1,38-1,39) или да не насилвам повече нещата? Все пак, задал съм 1,5, но реално няма и 1,4 и мисля, че мога да стигна до заветните 350х9. Температурите в момента са що-годе норамални. Около 23 градуса на ядро и 28-30 за CPU при idle, и до 53-54 на ядро и 57-60 при натоварване с Ортос. Дъното стига до 30-33 градуса. Правих и тестове с s&m, машината е стабилна. В момента прави Super Pi за 19,938 сукунди. Също така да кажа, че рамта дава по-добри резултати на 3:2 (1000Mhz), отколкото на 8:5 (1066Mhz). Охлаждам я активно със Self Made охлаждане - залепих един 80мм вент на страничният капак, който духа право към рамта. Само че освен това духа и по посока на вента на Freezer-а, което му увеличава оборотите (от 2500 стандартни на около 2800) и не знам дали няма да стане фал. Все пак паметта е студена, мога ли да и вдигна още волтажа и да търся 1050Mhz, ако стабилизирам процесора на 350х9???

Освен това искам да питам дали да барам волтажите на North/South Bridge и ... въпреки че това го знаех по едно време ... какво е FSB Srap to North Bridge и трябва ли да го барам? Също така повечето от опциите надолу не ги знам за какво са и се чудя важни ли са, ... не са ли важни?

Помагайте кой с каквото може, а после ще постна и снимки, резултати и т.н...

• Автор

Не съм ги спрял ... като ги спра да пусна ли процесора на 1,39 ??? А и като се вдигне множителя пак пише 1,39 ...

Редактирано от xactoR (преглед на промените)

Не съм ги спрял ... като ги спра да пусна ли процесора на 1,39 ??? А и като се вдигне множителя пак пише 1,39 ...

мога да ти кажа само за CPU-Z,моя е версия 1.44,волтажа на процесора ми по дефоулт е 1.35волта,пусках го на 1.4волта,дори стгнах 1.425волта,когато го мъчих и CPU-Z пак ми показваше 1.35волта,но биос-а ми отразяваше коректно всичко!

• Автор

Да де, но и БИОС-а показва доста по-ниска стойност от зададената. Попринцип ... Vdrop - нормално, но е доста здрав тоя дроп, и не знам дали да вдигам още волтажа ... или не ... sad.gif

• Автор

С версия 1004 за моето дъно (последната небета) постигнах изумиленият резултат от нестабилен процесор на default настройки. Определено флашването се оказа лоша идея в случая. Появи се един уникален Vrop и Vdroop. Добре че успях да флашна с по-стара версия. Сега съм с 906 и всичко е ток. Пак си има същия Vdrop като с BIOS-а с който върви дъното (902 или 904), но поне всичко е стабилно. Само един минус - паметта дава закъснение от 70ns, а преди беше 61ns (с абсолютно еднакви настройки).

• Автор

Ако имаш впредвид новият БИОС - всичко беше на ауто ... но си беше нестабилен ... някакъв неприятен бъг. Сега съм доволен. 3Ghz са предостатъчни. Искам обаче нещо да питам - тоя Freezer 7 Pro си има отдолу нещо ... термопаста ли е, кво е ... с което си върви. Нанесено е предварително. Но ми се струва, че не достатъчно ефективно. При около 20 градуса в стаята със сичките перки, които съм набил в кутията ... при тест с Ортос ядрата минават 60 градуса. Волтажа след Vrop-a и Vroop-a e 1,392 ... струва ми се много. Ако си взема една скъпа термопаста и си сложа от нея дали ще паднат температурите? ... Тогава ще стигна 350х9 ... До сега успях да стигна до 340х9 и до 320х10 ... но в първият случай почна много да грее, а във втория освен че грееше не беше стабилен. Можеше да му пусна още малко ток, ама щеше да седи прекалено горещ.

Ако имаш впредвид новият БИОС - всичко беше на ауто ... но си беше нестабилен ... някакъв неприятен бъг. Сега съм доволен. 3Ghz са предостатъчни. Искам обаче нещо да питам - тоя Freezer 7 Pro си има отдолу нещо ... термопаста ли е, кво е ... с което си върви. Нанесено е предварително. Но ми се струва, че не достатъчно ефективно. При около 20 градуса в стаята със сичките перки, които съм набил в кутията ... при тест с Ортос ядрата минават 60 градуса. Волтажа след Vrop-a и Vroop-a e 1,392 ... струва ми се много. Ако си взема една скъпа термопаста и си сложа от нея дали ще паднат температурите? ... Тогава ще стигна 350х9 ... До сега успях да стигна до 340х9 и до 320х10 ... но в първият случай почна много да грее, а във втория освен че грееше не беше стабилен. Можеше да му пусна още малко ток, ама щеше да седи прекалено горещ.

Здравей xactoR,

по принцип аз ги оставям тези 2180 точно на въпросните 3 ГХц а "талантливата" памет на около 880, с ауто на всички волтажи, без да пипам и таймингите дори. Става дума за машинки, които трябва да работят безотказно по оная схема 24x7x365. С автоматично понижение на множителя. Не ми харесват тези температури при теб, би следвало да са с около 10 до 15 градуса по-ниски. Поне при мен с боксовия охладител се получават при продължителен товар до максимум 50 градуса. Аз слагам само една перка (най-често някакво Залман-че по 6 лева) на задната страна свързана с резисторчето за да е по-малка гюрултията. Трябва да намериш/изкопаеш проблемчето и да ги понамалиш :huh:

Здравей xactoR,

по принцип аз ги оставям тези 2180 точно на въпросните 3 ГХц а "талантливата" памет на около 880, с ауто на всички волтажи, без да пипам и таймингите дори. Става дума за машинки, които трябва да работят безотказно по оная схема 24x7x365. С автоматично понижение на множителя. Не ми харесват тези температури при теб, би следвало да са с около 10 до 15 градуса по-ниски. Поне при мен с боксовия охладител се получават при продължителен товар до максимум 50 градуса. Аз слагам само една перка (най-често някакво Залман-че по 6 лева) на задната страна свързана с резисторчето за да е по-малка гюрултията. Трябва да намериш/изкопаеш проблемчето и да ги понамалиш :huh:

А с какво тестваш, еверест? Аз като тествам с еверест не минава 50 градуса, но като пусна ортоса стига до 68. Не бих казал, че има някакъв генерален проблем. На мен само фризера ми се вижда малко неефективен.

Волтажа е прекалено висок, сложи го manual 1.3125V , ще имаш реални 1.295V idle, 1.285 load

И системата ще е нестабилна :) За 3Ghz на 2180 M0 трябват около 1.38V-1.4V реални. Ако не притежавате такъв процесор поне се разровете в интернет. Има Google, пишете E2180 M0 overclock orthos stable, резултатите са бая.

И за пояснение, Vdrop - разликата от зададеното в биос и реалното напрежение в idle. Vdroop - разликата между напрежението в OS без натоварване и това при пълно натоварване. Реалното напрежение е получилото се след vdrop и vdroop.

Ами тези пояснения ги има във всяка тема в раздела за клок, но след като ти ги пишеш за да се изтъкнеш нещо, няма проблем, сигурно знаеш нещо повече :huh:

А дали ще е нестабилен процесора не е ясно, само с гугъл не става!

Редактирано от pit (преглед на промените)

• Автор

@pit - 3Ghz на 1.285 load нанайси ... Никакъв шанс.

@kmvasilev - Паметта ще върви на 880 5-5-5-15 на Auto, но при мен е на 4-4-4-12. Сега е на 2.05, но мисля че и на 2V ще е стабилна.

Казахте много неща, но нищо не споменахте за предварително нанесенана термопаста върху Freezer-а. Дали ще е по-добре ако я сменя с нещо скъпичко?

Thermal Interface Material: Pre-applied MX-1 / MX-2 Paste ... всъщност това има на Freezer-а, но по мое мнение изглежда малко и може би не прави добър контакт ...

Ако можете предложете някаква паста ...

@pit - 3Ghz на 1.285 load нанайси ... Никакъв шанс.

@kmvasilev - Паметта ще върви на 880 5-5-5-15 на Auto, но при мен е на 4-4-4-12. Сега е на 2.05, но мисля че и на 2V ще е стабилна.

Казахте много неща, но нищо не споменахте за предварително нанесенана термопаста върху Freezer-а. Дали ще е по-добре ако я сменя с нещо скъпичко?

Thermal Interface Material: Pre-applied MX-1 / MX-2 Paste ... всъщност това има на Freezer-а, но по мое мнение изглежда малко и може би не прави добър контакт ...

Ако можете предложете някаква паста ...

За напрежението, опита ли това, което си написал....

Защото ако не на 1,3125 то на 1.320 съм убеден, че ще държи, защото съм го правил, не ти говоря от името на гугъл!

И това са стойности на BIOS напреженията. Горе просто дадох пример с нормален дроп, колко ще са показателите на ОС!

Какъв Вдроп има твоето дъно, в цифри?

Пишеш, че след префлашване на BIOS до 1004, дъното не е стабилно, ЗАЩО? Kaк го префлашна, даде ли всички настройки на default преди флашването? Изчисти ли CMOS-a?

Лично аз имам други наблюдения от 1004 Вдроп-а е доста по-малък от 0806 и 0906, които съм пробвал преди. При зададени 1.400V в BIOS, в win ми показва 1.38 и под товар пада до 1.36... Да не казвам, че системата като цяло е по-студена...

Пастата на фризера ако смяташ, че не става я смени, в Plesio има и Silver и Ceramic...

Лично аз имам други наблюдения от 1004 Вдроп-а е доста по-малък от 0806 и 0906, които съм пробвал преди.

Това имах предвид и аз като го посъветвах да смени Биос-а ;) Същото дъно, но с Е8400 , прави доста по - малък дроп с Биос 1004, отколкото с този, с който дойде (дори не го и помня точно кой беше).

• Автор

Еми ... всичко на default и след това флашнах с EZ. Но резултата беше отчайващ. Фем Vdrop, хем Vdroop, и в idle напрежението кръжеше от 1,184 до 1,288 ... После пак - всичко на default, флаш с EZ и сега с 906 единственият проблем е във Vdrop-а ... при 1,5125 в БИОС е 1,400 в idle ... и след Vdroоp е 1,392. Това не ми пречи. По-скоро ме учудват температурите с тоя Freezer. Аз тоя процесор така и така няма да го мъча за рекордни честоти. Просто искам да видя до къде може да стигне.

Но на на 1.285 load никога няма да е стабилен. Даже няма да тръгне ако намаля напрежението до 1,4 от БИОС-а. Не ми се играе със смяна на БИОС само за да намаля Vdrop-а. Само ме учудват температурите.

Не те разбирам, искаш да се радваш на стабилна машина, искаш да експериментираш, а в същото време пускаш ТВЪРДЕНИЯ, които не си проверил:

Но на на 1.285 load никога няма да е стабилен

Ще е стабилен като скала и не при 1,4 в BIOS, а при 1.322 в най-лошия случай...

Цялата идея на клока е да се експериментира, поне за мен е така

Едно на милион е да се окаже, че си попаднал на куцо дъно!

При Vdrop повече от 0,1 как ще е 1,285 и зададени 1,322???

Отговорът е в предните постове, няма как иначе да ти го гарантирам!

Каза, че не знаеш за какво служат половината опции в BIOS...

ако ги разучиш малко ще се окаже, че и на 1.3 ще ти е стабилен компютъра.

Един пример:

Vdrop- а можеш да го контролираш с Load Line Calibration [Enable]

Eдна стъпка нагоре на напреженията на чипсета = стабилност при нисък волтаж на CPU Core...

Таймингите можеш да ги подтегнеш с Transaction Booster-a

и още и още и още, но тези неща трявбва ти да си ги пипаш и да гледаш резултати!

Страшно при клока няма, единствените потърпевши устройства са HDD-тата, за тях въобще не са полезни честите рестарти, но дето се казва, войната иска жертви :rolleyes:

• Автор

И са кво - пак да флашвам само за да видя дали ще е стабилен на 1,285 ... хубаво, довечера може да пробвам, но си мисля, че нищо няма да стане!

Ако стане - .... трябва да те черпя, но ...

Редактирано от xactoR (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.