Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Търкалящите се крави и древните гърци

Featured Replies

ТЪРКАЛЯЩИТЕ СЕ КРАВИ И ДРЕВНИТЕ ГЪРЦИ

Да му се не види.Какво да не му се види?Винаги това съм се чудела...

На мен да не ми се види,разбирам,ама на него...И кой е той,ако смея да запитам?

Имам чувството,което ми се случва често в интерес на истината,ако някой го интересува истината,та чувствам,че обичам цинизмите.Онези добре облечени в приличност цинизми,които ме карат да се чувствам мигновено облекчена след изричането им.Аз съм скромно момиче,каквото си и ти предполагам,а и да бях момче пак така щях да бъда,да,точно като тебе де,това имам предвид.От скромността ми произтичат някой основни мои проблеми,касаещи цинизмообразуването и цинизмоприлагането в речевия акт.Аз обичам цинизмите,така да се каже имам някаква странна и дълбока връзка с тях,но от друга страна скромността,която ме краси ме кара доста често да се цензурирам.С други думи,защото аз освен всичко друго знам и много думи,искам да кажа,че за разлика от някой напълно освободен в мисленето си селскостопански труженик,аз съм някакво скромно момиче,което се притеснява да използва ругатни и цинизми в тяхния натурален,екстремален,така да се каже първообраз.Някой да не си помисли,че искам да се противя на селскостопанските труженици!Аз най-открито им се възхищавам.

Така.Още на времето,имам предвид преди много време,един философ от гръцки произход е стигнал до един прост,но много значим извод.В общи линии е казал,че ако посещаваме редовно театъра и се отдадем напълно на драмата,преживеем драмата в театъра,вперили поглед в сцената и изпитаме емоциите на актъорите,то в следствие ние ще изпитаме душевен катарзис,който ще ни очисти от агресията и като излезем на вън пред театъра няма да чоплим семки,няма да ...а,таковаваме режисъорите и актъорите,няма да имаме нужда да се бием,крещим и ругаем един друг.Дали наистина става така аз не мога да кажа.Той така е сметнал,а до колкото ми е известно и шепа китайци в наши дни също прилагат подобен метод за справяне с негативната енергия,която ни обзема от време на време.За китайците и подобните на тях нации мога само да вметна,че ми се струва малко пресилено това освирепяло вече преследване на негативната енергия...,то не бе енергийни потоци,северни възли,години на глигана,мамута и колорадския бръмбар,то не бе фън-шуй,то не бе Ин,то не бе Ян...

Да си съставим две начални позиции предлагам аз.Нещо като две писти за боулинг,където целта е абсолютно една и съща,просто по едната вместо топка бих търкулила теорията на гръцкия философ,а по другата една крава.

Преди позициите обаче нека накратко изложа за какво ще се боря.Първо бих искала да установим дали сме скромни или просто кастрирани емоционално момиченца и момченца,които вместо да викнат „Да му......така,аз,на тебе....майката”,просто плесваме с ръчички и викаме „Иииии ма начиии,да му се не види!”.Какво да не му се види,ще ви попитам аз така в потока на мисли,който от преди пет минути вече ми прилича на отходен канал за мисли....Такива ли сме?Защо е станало така?Вреди ли ни това?Прецаква ли нашия генетичен код,прецаква ли потомството?Ще ми тежи ли на мене на съвестта един ден всичко това?И така да речем,че имаме следната дилема:Аз ли съм по-добрата,когато се срамувам да си излея емоционалния заряд в натурални псувни или е по-добър някой си там Бай,на който ама изобщо и не му минава през ума да се срамува?И освен това,аз срамувам ли се,скромнича ли или просто съм се скруполизирала до такава степен,че вече в главата ми има нещо подобно на някаква културна туршийка,а няма ония чисти емоцийки и чувства,които като те напушат и прас...казваш си го там каквото е и после не го мислиш?А,и последно още нещо да питам,аз сега като искам да мога да псувам,ама не ми стиска в общи линии,аз агресивна ли съм?Опасна ли съм,ако днес хвана и изпотроша пет порцеланови супника с двоен златен кант от на баба сватбата,а се окаже,че причината се корени в ония случай от преди две години,когато една котролъорка ме блъсна и аз паднах в тролея...,щото аз тогава нищо не й казах...

Така.Теория и позиция номер едно.Да предположим,че гъркът е прав,понеже има защо да мислим така.Все пак гърците са дали на света толкова много.Аз ако можех да дам на света рецептата за узо,ама изобщо нямаше да ми пука сега колко съм агресивна и искам ли да псувам...Та,той казва да ходим на театър и там да си преживяваме на закрито емоционалните напъни.Театрите питам аз,да не са някакви парници за култивиране на негативизъм?Или там го раздават вид лечебни заведения,ако е така аз предлагам билетите за театър да се закупуват чрез здравната каса с направление от личен лекар.Това добре,но има хора,на които подобен вид релаксация наистина им се отразява добре.Да не забравяме все пак,че по подобен маниер в много родни училища наслагаха във физкултурните салони снимки на директори,учители и т.н,а на учащите се дава възможност да се боксират с тях,да ги плюят най-вероятно,сигурно ги и псуват,аз реални наблюдения нямам.Обаче казват,че това помагало на децата да се върнат в час по-спокойни,по-ведри и изобщо разтоварени.Постъпили са така,ръководствата имам предвид,защото на първо място са чели идеята на философа,за който ви казах,а на второ място,защото искат да манипулират обществото посредством децата,които волно или не взимат участие в това начинание,манипулацията обаче е тема на друг разговор.На трето място са направили така,защото ги е страх от учениците и тяхната хетероагресивност и наистина търсят начин да се справят с нея,а чак на четвърто си мисля,че са направили така,понеже ама много,много ги интересува психическото здраве на младото поколение.Агресията болест ли е?Бях забравила да питам.

Сега.Да приемем пак казвам,че такова поведение и практикуването на подобен род занимания помага на някого.Аз съм положително настроена,като се има предвид,че до тук не излагам някаква собствена гледна точка,а чисто и просто анализирам по свой собствен начин някакви обстоятелства.

Сега.Искам да знам! Ако днес да предположим,че Иван е получил двойка по математика и след часа е отишъл във физкултурния салон и там е нанесъл тежък побой на снимката на учителката Иванова,защото тя му е писала двойката,това какво решава?Двойката на Иван ще изчезне ли от дневника?Иван по-добре ли ще се чувства,защото се е борил със снимка на злодейката Иванова?Защо междувремено половината училище седи и се смее на Иван за дето се бие с рисунки едва ли не?И не на последно място нека да знам,дали очистената от агресия психика на Иван изведнъж ще запали на тема математика и той ще седне и ще научи всички теореми и леми,и дроби,и скоби?

Аз реално нямам идея какво ще стане в действителност след всичко това,но да предположим...

Иван се прибира и съобщава на баща си за двойката,баща му спира за миг да псува по майка му,обръща се и псува по него,а ако е много готин след това ще напсува и Иванова.Както вече ви казах дори в псуването се натъкваме на основната проблематика за първообразите и първоизточниците.Чисто и просто в процеса на социално съзряване,когато бебето си е бебе,а детето след това дете,за него се грижат други отговорни,възрастни хора,които детето няма как да избере и които по всяка вероятност му предават своя сбъркан и изцяло прецакан генетичен код,който освен всичко друго след това подкрепят с подобаващо възпитание.Както се разбира,ако изобщо нещо се разбира от казаното до тук,ако преди милион години прадядо е псувал,то значи,че и дядо е псувал,и тате,и Иван.Някаква порочна приемственост се е образувала,като предаване на стара семейна реликва.И така тази порочност няма да се заличи,ако ще Иван три дни да се бие със снимката на Иванова,ако ще да я сдъвче и след това изплюе.И за какво е всичко това?Ами,ако в онзи фатален час по математика Иван бе станал и бе гордо теглил една на Иванова?

Вариант I – Моля,Иван да се яви в кабинета на директора за мъмрене,ама строго мъмрене.

Вариант II- Иване,имаш последно предупреждение за изключване.

И безброй други дребни неприятности,които обаче нито за миг нямаше да засенчат чувството за мъжественост и гордост,което по това време щеше вече да е докарало Иван до екстаз,понеже той като едно будно момче и син на баща си,щеше вече да е чул бурните овации в главите на съучениците си.

Пътища много.Гъркът може да е прав,може и да не е .Аз си имам скруполи.Мен не само ме е срам да псувам,мене ще ме е срам също така да се освободя от напрежението по гореописания метод.Както и теб предполагам.

Сега аз нищо не разбрах за това кое е по-доброто решение и има ли изобщо добър вариант за изход от такава ситуация.Емоционално натоварените хора под напора на стрес,проблеми и какво ли не просто рано или късно ги избива на някъде.Ако това не беше истина нямаше да се натъкваме на пълни с пациенти жълти сгради в покрайнините на някой градове и в центъра на някой села.

Да му се не види!

Предлагам на любезното ви внимание и втората позиция,която мога да заема от първо лице,тъй като я смятам за моя собствена разработка.

С други думи нека нашият семинар премине под мотото „Как се търкаля крава по писта за боулинг”.

На всички предполагам им е ясно,че търкалящата се крава представлява по-скоро метафора или друго лингвистично средство,отколкото реален факт.В крайна сметка каквото и да е друго действие с крава освен доене и водене на паша,би се изтълкувало като нехуманно и неморално,което мен не ме безпокои особено много,но да приемем,че за да се търкаля крава се изискват неимоверни физически сили.

Още в началото на беседата изтъкнах,колко много се възхищавам на селскостопанските труженици,които на воля изливат негативизма си,който дори не осъзнават,ама просто така им идва,което пък ме кара да си мисля за прадядото на Иван,който се е замесил вече по един или друг начин в историята.На практика тези дето волно се себеизразяват,а не пляскат с ръчички,доказват хипотезата за приемствеността в цинизмообразуването и прилагането.

Балканджиите били други хора,спокойни,ведри,разумни,тихи,пеели добре,хубаво готвели...така е.Имат си крави,добре са си.Идва ми на ум да кажа,че урбанизацията,глобализацията,евроинтеграцията и всички останали,които завършват на „ция”са виновни за агресивността в мащабен план.Един човек,Балканджия,излиза на една голяяма поляна и с все сила псува ли псува по една крава (пълна непукистка).Така му минава.Всъщност той не осъзнава това като терапия,той не се лекува,не му идва на ума да се лекува от друго освен от шипове,не му идва на ум да се лекува с нещо друго освен с вълшебни наколенки...Това е факт.Факт е,че никой балканджия не се замисля над това колко добър е защото не псува,нито колко е лош,когато го прави.В крайна сметка на никоя крава не и дреме за това.Кравата няма да подаде оплакване,кравата няма да отвърне на атаката,кравата няма да се напие от мъка,кравата няма да си похарчи заплатата на ротативките щото не и се прибира у дома,кравата просто ще си е крава...

В момента за по-песимистично настроените ми се иска да кажа,че да,аз знам,че реално погледнато кравата не е никакво решение.Да,аз знам,че решението вероятно се крие във всеки и е крайно индивидуално,но добрата практика следва да покаже,че присъствието на кравите,което ще олицетвори отсъствието на други дразнители е крайно необходимо,за да не се обречем на абсолютна емоционална кастрация.В известни дози самотата и уединението могат да свършат добра работа.

За оптимистично настроените ще кажа,не няма да кажа,но ще предложа план.Предлагам междублоковите пространства и алеите в парковете да се заселят с породисти крави,които да са на разположение на минувачите.Да се подчертае дебело,че „на разположение” значи,че кравите се задължават да изслушват всеки,да понасят капризите му и да не задават излишни въпроси.Предлагам също към социалното министерство да се създаде комисия,която да следи проекта „Търкаляща се крава”,понеже от всяка добра идея следва да се роди поне една кофти инстанция.В крайна сметка бюрократичните спънки също могат да имат отношение към агресията и нейните разновидности.

В заключение и своя защита искам да кажа само едно:

Мен все още ме е срам да псувам,вероятно и теб.Каква е причината,абсолютно нямам никаква идея.Защо хората в Балкана не ги е срам да го правят,нямам идея.Много е сложно за мен и предполагам,че идеята ми за кравите ще се окаже недостатъчна,може би ще се наложи да включа и други животни в разследването...нямам представа.

В заключение и своя защита искам да кажа само едно:

Мен все още ме е срам да псувам,вероятно и теб.Каква е причината,абсолютно нямам никаква идея.Защо хората в Балкана не ги е срам да го правят,нямам идея.Много е сложно за мен и предполагам,че идеята ми за кравите ще се окаже недостатъчна,може би ще се наложи да включа и други животни в разследването...нямам представа.

Добре е да те е срам от това, защото ако някой го направи срещу теб надали ще ти е приятно!

Някой не ги е срам да го правят защото така са възпитани, така говорят майкете и татковците им...Та така, за някой едно е срамно за други друго, за трети нищо...

Имам въпрос тази тема за този раздел ли е?!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.