Към съдържанието
Снимка
- - - - -

Декоративни зайци


 • Моля влезте за да отговорите
77 отговора в тази тема

#1 d1dcho

d1dcho

  просто любопитен

 • Потребители
 • PipPipPipPipPip
 • 777 мнения
 • Пол:Мъж
 • Град:България

Публикувано 12 април 2008 - 10:32

Искам да си копувам декоративен заек но можете ли да кажете с какво да го храня става ли за домашен любимец?
Публикувано изображение

#2 Hanibal_Lektar

Hanibal_Lektar

  Помагача

 • Потребители
 • PipPipPipPipPipPip
 • 9745 мнения
 • Пол:Мъж
 • Град:гр.Айтос

Публикувано 12 април 2008 - 10:42

Декоративното зайче е симпатичен домашен любимец, който създава повече радост отколкото грижи. Този малък гризач ще стане част от дома ви, но със сигурност ще има нужда и от свой собствен. За тази цел могат да се приспособят редица неща, но разбира се най-добре е да му купите клетка или стъклен съд специално с такава цел. Клетката трябва да е просторна, с място за хранилка, поилка и тоалетна. Можете да пуснете зайчето на разходка - в коридора или из хола, но внимавайте с вратите или да не го настъпите. Много деца прекарват часове в гоненица с любимото си зайче. То се научава да тичат след стопанина си или да прави осморки между краката му, което е забавно за всички. Бебето мини зайче се храни основно със специализирана гранулирана храна като менюто му постепенно се обогатява със сено и подходящи зеленчуци и плодове – моркови, ряпа, ябълки, тиква, марули, магданоз, копър и дори млечка. Дажбата на вече порасналия заек / 7 – 8 месеца / включва не повече от 1/3 гранулирана храна, малко зеленчуци и все повече сено, което е изключително важно за правилното изтриване на зъбите му и нормално храносмилане. През целия ден зайчето трябва да има достъп до вода, най-добре от поилка тип “пипета”, защото откритите купички лесно се обръщат при което хем влагата в клетката е висока и е предпоставка за заболяване, хем зайчето остава жадно. Добрата хигиена на заешката къща, както и на самото зайче е водещ фактор за правилното му развитие, комфорт и предпазване от болести. Постелята в клетката / талаш или силиконови перли / трябжа да е суха и чиста, както и лапите и козината на зайчето. Всяка вечер то само ще си чисти лапите и ушите – особено ако са по-далги. Ако му помагаме с малко сух шампоан и гребен ефекта ще е по-добър, а контакта ни с него по-пълноценен. Четките за разресване отстраняват заплетените косми и задържаните боклучета и по този начин козината е подредена и с блясък. Приучете зайчето от малко към тези процедури за да не го плашат когато порасне. Като профилактика по отношение на заболявания се изисква зайчето да бъде обезпаразитявано поне по веднъж на 3 месеца, а ваксина да се поставя на всеки 6 месеца. Трябва да се следи състоянието на ноктите и зъбите – дали са с нормална дължина и цвят. Декоративния заек е нежно животно, но отглеждането му не е нито трудно нито сложно. Като дребен гризач обаче, повечето заболявания при него протичат бързо и са трудно лечими. Затова и профилактиката е толкова важна. Наблюдавайте декоративното си зайче ежедневно и при всеки симптом за нещо патологично – по отношение на апетит, жажда, общо състояние, козина и т.н. се обадете в кабинета или елате на място за клиничен преглед. Спазвайки основните ни съвети, ще имате един щаслив заек и партньор в игрите. Текст Д-р Г.Георгиева
Публикувано изображение
Публикувано изображение

#3 d1dcho

d1dcho

  просто любопитен

 • Потребители
 • PipPipPipPipPip
 • 777 мнения
 • Пол:Мъж
 • Град:България

Публикувано 12 април 2008 - 11:24

Декоративното зайче е симпатичен домашен любимец, който създава повече радост отколкото грижи. Този малък гризач ще стане част от дома ви, но със сигурност ще има нужда и от свой собствен. За тази цел могат да се приспособят редица неща, но разбира се най-добре е да му купите клетка или стъклен съд специално с такава цел. Клетката трябва да е просторна, с място за хранилка, поилка и тоалетна. Можете да пуснете зайчето на разходка - в коридора или из хола, но внимавайте с вратите или да не го настъпите. Много деца прекарват часове в гоненица с любимото си зайче. То се научава да тичат след стопанина си или да прави осморки между краката му, което е забавно за всички.

Бебето мини зайче се храни основно със специализирана гранулирана храна като менюто му постепенно се обогатява със сено и подходящи зеленчуци и плодове – моркови, ряпа, ябълки, тиква, марули, магданоз, копър и дори млечка. Дажбата на вече порасналия заек / 7 – 8 месеца / включва не повече от 1/3 гранулирана храна, малко зеленчуци и все повече сено, което е изключително важно за правилното изтриване на зъбите му и нормално храносмилане.

През целия ден зайчето трябва да има достъп до вода, най-добре от поилка тип “пипета”, защото откритите купички лесно се обръщат при което хем влагата в клетката е висока и е предпоставка за заболяване, хем зайчето остава жадно.

Добрата хигиена на заешката къща, както и на самото зайче е водещ фактор за правилното му развитие, комфорт и предпазване от болести. Постелята в клетката / талаш или силиконови перли / трябжа да е суха и чиста, както и лапите и козината на зайчето. Всяка вечер то само ще си чисти лапите и ушите – особено ако са по-далги. Ако му помагаме с малко сух шампоан и гребен ефекта ще е по-добър, а контакта ни с него по-пълноценен. Четките за разресване отстраняват заплетените косми и задържаните боклучета и по този начин козината е подредена и с блясък. Приучете зайчето от малко към тези процедури за да не го плашат когато порасне. Като профилактика по отношение на заболявания се изисква зайчето да бъде обезпаразитявано поне по веднъж на 3 месеца, а ваксина да се поставя на всеки 6 месеца. Трябва да се следи състоянието на ноктите и зъбите – дали са с нормална дължина и цвят.

Декоративния заек е нежно животно, но отглеждането му не е нито трудно нито сложно. Като дребен гризач обаче, повечето заболявания при него протичат бързо и са трудно лечими. Затова и профилактиката е толкова важна. Наблюдавайте декоративното си зайче ежедневно и при всеки симптом за нещо патологично – по отношение на апетит, жажда, общо състояние, козина и т.н. се обадете в кабинета или елате на място за клиничен преглед. Спазвайки основните ни съвети, ще имате един щаслив заек и партньор в игрите.


Текст Д-р Г.Георгиева

Благодаря
Публикувано изображение

#4 green^eyes

green^eyes

  Редовен потребител

 • Потребители
 • PipPipPip
 • 388 мнения
 • Пол:Жена
 • Град:Пирдоп

Публикувано 25 юни 2008 - 15:54

Аз пък си имам мини зайче- Тайра, и да ви кажа голяма радост и отговорност е. Като малка беше адската, ама направо като играчка, обаче сега като порастна и първо се научи да си отваря клетката, след това като й сложих щипка да не излиза, реши направо да си откърти отстрани металните пръчки. След като и тях укрепих с помощни болтчета, реши, че ще блъска по клетката с невероятна сила. Голяма сладурка - ко да ви кажа. А!!! Много обича да се разхожда с нокти по ръцете, да си чеше зъбките в мебели, врати, цветя, пердета... И въпреки всички тези малки недостатъци, не бих я заменила за нищо, защото успява невероятно да те успокои като се сгуши в теб и миряса за 5 мин. или като те загледа с глупав поглед (понеже зайчетата хич не са умни животинки). Има условни рефлекси като например да разпознава шума от кутията с храна и дотолкова. А, ето и малко снимки на мисис Тайра ;)

Прикачени файлове

 • Прикачен файл  IMG_0122.JPG   264,44KB   296 Брой сваляния
 • Прикачен файл  DSC00649.JPG   83,93KB   257 Брой сваляния
 • Прикачен файл  DSC00733.JPG   121,58KB   243 Брой сваляния
 • Прикачен файл  DSC00675.JPG   165,65KB   241 Брой сваляния

Този пост е редактиран от green^eyes: 25 юни 2008 - 15:56

Публикувано изображение


#5 emmi

emmi

  гаднярка

 • Потребители
 • PipPipPipPipPipPip
 • 2002 мнения
 • Пол:Жена
 • Град:тук съм, за сега
 • Интереси:брауновото движение

Публикувано 25 юни 2008 - 16:11

в крайна сметка пак всичко опира до "характера" на животинчето. Единия ми заек /женската/ беше супер бясна и откачена. Отваряше си сама клетката, гризеше всичко до което се докопа.... и поради тази причина беше интернирана при свекърва ми на село. А "съпруга" и беше тиха вода милия. Вадя го от легена му - той си живееше в един леген без решетки и тям подобни - да се разходи малко, той прави едно кръгче колкото да ме заобиколи и обратно в легена си. За постелка използвахме талаш - продава се в зоомагазините. Една опаковка стига за четири пъти. Не е нужно да се слага много защото много го разпиляват и трябва да събираш талаш около клетката. Хубаво е да имат сено - пак от същите магазини. И гранулирана храна. Общо взето не са нещо изискващо грижи /поне не се налага да го вадиш на разходка/.
Жената-Скорпион трябва да се обича дълго и много, в най-лошият случай - скъпо.

#6 Nadi

Nadi

  Редовен потребител

 • Потребители
 • PipPipPip
 • 295 мнения

Публикувано 29 юли 2008 - 05:47

А къде държите зайчето през нощта? Имаме едно сладурче, което засега е в провинцията, но все по-често и по-настойчиво се прокрадва идеята да си го вземем в София. Само че апартаментът ни е много малък, а терасата - открита. Когато го купихме, беше в къщи 24 часа и имах "щастието" да усетя миризмата му. Сега почвам да изпадам в паника -дали няма да се вмирише целия апартамент.

#7 emmi

emmi

  гаднярка

 • Потребители
 • PipPipPipPipPipPip
 • 2002 мнения
 • Пол:Жена
 • Град:тук съм, за сега
 • Интереси:брауновото движение

Публикувано 29 юли 2008 - 08:17

По принцип дългоухия трябва да си има клетка. Не е проблем да си го пускаш да си се разхожда из апартамента, но се подготви психически за изгризани кабели в този случай. Моя заек си живееше в един леген и категорично отказваше да излезе от него. Домошар си беше. Ако сменяш редовно талаша му - нищо няма да вмирише. Но това е при условие, че ще си живее в неговата си "къща" и няма да използва целия ти апартамент. Е, от друга страна те са чисти животни и си правят "тоалетни" така че ще ти мирише само единия ъгъл на апартамента Публикувано изображение
Жената-Скорпион трябва да се обича дълго и много, в най-лошият случай - скъпо.

#8 Nadi

Nadi

  Редовен потребител

 • Потребители
 • PipPipPip
 • 295 мнения

Публикувано 30 юли 2008 - 05:03

emmi, благодаря за отговора.
По принцип си има клетка, в която не обича да стои много.
Оказа се, че нашият е мърльо и си пикае и ръси ... където си иска.
Крие се на места, които не могат да бъдат почистени веднага (зад пералнята например), а като прибавим и кабелите, за които не бях се сетила... Взех си белята. :angry: Предстои ми сериозна битка.

#9 kruzi

kruzi

  Новобранец

 • Потребители
 • Pip
 • 1 мнения

Публикувано 20 август 2008 - 07:58

Някой знае ли как вървят цените на декоративните зайци?

#10 stilqnata

stilqnata

  Новобранец

 • Потребители
 • Pip
 • 1 мнения
 • Пол:Жена
 • Град:varna

Публикувано 31 август 2008 - 20:07

Тук се пише на кирилица.

Този пост е редактиран от dindi: 01 септември 2008 - 09:06


#11 SeismiC

SeismiC

  Земетръсна зона

 • Потребители
 • PipPipPipPipPip
 • 721 мнения
 • Пол:Жена
 • Град:София
 • Интереси:Образование, оптика, музика, книги, спорт и др.

Публикувано 01 септември 2008 - 11:22

Искам да си копувам декоративен заек но можете ли да кажете с какво да го храня става ли за домашен любимец?


Аз имам декоративно зайче, което отдавна вече не е такова :) Когато го купих беше колкото една шепичка а сега си стана голям заек...независимо от това аз пак много си му се радвам и си го обичам, голяма душа е, много добродушен. Аз лично го храня най- вече със сено и по-рядко с гранулирана храна. Трябва да се внимава с храненето му, защото заека може да яде постоянно и да умре от преяждане.

Някой знае ли как вървят цените на декоративните зайци?


До колкото си спомням, аз когато взех моя бяха по около 40лв.

Този пост е редактиран от productxaxa: 01 септември 2008 - 11:23

Лесно е да си мъдър със задна дата...

#12 piro2004

piro2004

  kaldata приятел

 • Потребители
 • PipPipPipPipPip
 • 706 мнения
 • Пол:Мъж
 • Град:София/Видин

Публикувано 01 септември 2008 - 12:09

А бе аз имам зайци, като домашни любимци са много готини, но за жалост не живеят много а и лесно умират от болести (24часа). Ако искаш мога ти изпратя 1 зайче по куриер :) ама да знаеш, че не е декоративно и ще стане 3-5кила. Разбира се, ако ти писне от заека винаги може да го сготвиш :ph34r: . (зайчето е калифорниец, т.е. бяло с черни уши и нос, ако не бързаш може да ти дам и пеперуда те са като далматинци )

Този пост е редактиран от piro2004: 01 септември 2008 - 12:26

Repeat after me: I will use Google before asking stupid questions!

#13 jojisev

jojisev

  Новобранец

 • Потребители
 • Pip
 • 1 мнения

Публикувано 26 септември 2008 - 10:15

А някои знае ли, как се режат ноктите на зайчето????

#14 SeismiC

SeismiC

  Земетръсна зона

 • Потребители
 • PipPipPipPipPip
 • 721 мнения
 • Пол:Жена
 • Град:София
 • Интереси:Образование, оптика, музика, книги, спорт и др.

Публикувано 26 септември 2008 - 20:23

А някои знае ли, как се режат ноктите на зайчето????

Водиш го на ветеринар или в един zoo магазин, където разбират и готово :-)
Лесно е да си мъдър със задна дата...

#15 TiriT

TiriT

  Фен

 • Потребители
 • PipPipPipPip
 • 673 мнения
 • Пол:Мъж

Публикувано 26 септември 2008 - 20:40

Относно декоративните зайци ------> моята братовчедка наскоро си взе декоративно зайча, и още в деня на покупката го върна в зоомагазина, защото реши, че не може да се грижи за него. На картинка и хареса, но като трябваше да се грижи за него се отказа напълно. Така че човек трябва да помисли преди да си взима каквато и да е животинка. :P

Този пост е редактиран от TiriT: 26 септември 2008 - 20:40

С дума можеш да нараниш. С речник – да убиеш.
 


#16 baby_an

baby_an

  Редовен потребител

 • Потребители
 • PipPipPip
 • 242 мнения

Публикувано 21 октомври 2008 - 00:57

И аз си имам декоративно зайче от 5 години.Има си клетка от която излиза и се прибира когато си иска.Постиламе му едно одеало отпред и той изскача отвътре.Като малък изгриза всички кабели които му попаднеха пред очите,но сега е по-възпитан.Или поне се е научил от всичкия бой който изяде Публикувано изображение Разпознава и кога му се караш по интонацията на гласа.Вече така е свикнал,че даже ме посреща на вратата като чуе,че се прибирам-луд заек.Ноктите вече му ги режем сами,купихме си нещо като клещи от един магазин(за нокти)Иначе е хубаво да се води на профилактичен преглед,защото наистина са много кекави животинки.
Публикувано изображение

#17 nikineli

nikineli

  Новобранец

 • Потребители
 • Pip
 • 23 мнения

Публикувано 29 декември 2008 - 21:38

Здравейте!Имам въпроси относно декоративните зайчета? Сестра ми подари на децата зайчета.Проблема е,че има вероятност да са разнополови.Много са малки и още не се вижда.В магазина казаха,че има вероятност едното да е женско,а другото -мъжко,но не са на 100% сигурни.Ние си ги харесахме по външност и затова не се отказахме от тях,въпреки това,което ни казаха(за пола).Притеснена съм,защото незнам какво да правя?Разбрах,че често се разгонват през годината .Сигурно най-добрият вариант е да ги кастрирам,но в наща ветеринарна клиника правят кастраций само на кучета и котки.Някой да даде съвет или да ме насочи къде вСофия правят такива операций?Иначе са големи сладурковци!Беснеят яко,а и децата почти не ги оставят в кафеза им.По цял ден се занимават с тях(нали сега са ваканция)Всички в къщи ги обожават.Имахме кучета .Едното почина преди 2години на 17години, а другото миналата на 13години.Много ни беше тежко,но не искахме куче.Това беше добра алтелнатива след цяла една година.Едното се казва Бъни , а другото Зайо

#18 gerrry17

gerrry17

  Новобранец

 • Потребители
 • Pip
 • 3 мнения

Публикувано 31 януари 2009 - 23:34

на зайко му капе козинката, трябва ли да се притеснявам??? живее при мен вече 2 седмици и от 2,3 дни забелязах, че оставя козинка след себе си, вкъщи е доста топло, но едва ли е от това...

#19 piro2004

piro2004

  kaldata приятел

 • Потребители
 • PipPipPipPipPip
 • 706 мнения
 • Пол:Мъж
 • Град:София/Видин

Публикувано 31 януари 2009 - 23:45

По-принцип си сменят козината, ама ако на места липсва.....
Repeat after me: I will use Google before asking stupid questions!

#20 gerrry17

gerrry17

  Новобранец

 • Потребители
 • Pip
 • 3 мнения

Публикувано 01 февруари 2009 - 00:09

По-принцип си сменят козината, ама ако на места липсва.....


благодаря ти за отговора :)

ами не, просто като го гушна и оставя по мен, а преди не беше така...
ии сега ли е периода да си я сменя?
и от магазина от който го взехме ни казаха, че не е ваксиниран, защото още му било рано и трябвало след месец, т.е. на 17.02 да го водим на ваксинация, да им се доверя ли или да тичам при чичо доктор?
0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни