Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Впечатления от антивирусни програми за S60 v.3

Featured Replies

Ако някой има впечатления от някоя антивирусна програма да сподели впечатления.Аз си сложих Kaspersky,а после от сайта на нокия си изтеглх F-Secure и се чудя кое е по-добре.

Еми по-добре е да не си слагаш антивирусна.

Би ли обосновал защо е по-добре без антивирусна програма? Пък и въпросът не е "Да си слагам ли антивирусна?", а "Коя да избера?"!

По темата - преди време съм ползвал Kaspersky и бях доста доволен. От F-Secure нямам впечатления :)

• Автор

Направих темата понеже един мой познат се оплака, че някакъв вирус му прецакал телефона N95 8GB и след ремонта не можел да си използва паметта за нищо освен да чете това което е имало записано от преди.А е добре човек давземе някакви мерки предварително.

Излишна е и според мен, ползвал съм на няколко телефона ама не намирам полза от това.

Никаква полза,само излишно товари !

Би ли обосновал защо е по-добре без антивирусна програма? Пък и въпросът не е "Да си слагам ли антивирусна?", а "Коя да избера?"!

По темата - преди време съм ползвал Kaspersky и бях доста доволен. От F-Secure нямам впечатления :rolleyes:

И от кое по-точно си доста доволен ? От колко вируса те предпази ?

Няма смисъл от антивирусна , защото няма вируси cool.gif

И от кое по-точно си доста доволен ? От колко вируса те предпази ?

Няма смисъл от антивирусна , защото няма вируси cool.gif

Доволен съм от "Черния списък", който спира СПАМ-SMS-и и от това, че не се усеща да отнема прекалено много ресурси, както някои се изказаха. Относно вирусите, няма ги, докато се хванеш за палците, а при мобилните телефони това би могло да ти излезе солено (нямам предвид стойността на самия телефон).

А ако прегледаш списъка на Kаspersky с познати вируси, ще се увериш, че думите ти "нама вируси" са некомпетентни и несериозни!

Освен това ще повторя отново: автора на темата иска мнения за отделните антивирусни програми, а не "лични преценки" дали си заслужава да имаш антивирусна програма.

Редактирано от iovi (преглед на промените)

От година и полвина съм с S60 V3 , ползвал съм страшно много софтуер и не съм срещнал нито един вирус .

Но след като ти знаеш ,че има - покажи ми някой да го тествам.

До колкото разбирам човека не си търси блек лист за СМС-и.

Ползвал съм антивирусна Нортън секюрити на Нокиа Н72 . Не товареше много телефона.Никога не ми е намирало вирус и заради това го изтрих ;)

За първи вирус за мобилни телефони се счита Cabir и е открит през юни 2004. Така нареченият 'Proof of Concept'-вирус се разпространява през Bluetooth и заразява само апарати с операционна система Symbian. Програмиран е от хакерската група "29а", която в последствие пуска и "Rugrat" (първият вирус за 64 битов Windows). След инсталирането си Cabir продължава да търси през Bluetooth незащитени уреди, като целта му не е да навреди, а да покаже, че операционната система има слаби места. Поради постоянното търсене на "открити" уреди обаче намалява капацитета на батерията.

Месец по-късно се появява WinCE4.Dust, който има същата цел като Cabir, разпространяването му става обаче посредством заразяване на .ехе файлове с размер повече от 4 MB и е предназначен за Windows CE на PDA и PPC.

Първият вирус с разрушително предназначение е Skull (череп), появил се през ноември 2004. След инсталацията си променя всички икони, те стават на черепи, а връзките към програмите или менютата спират да функционират.

Първият "троянец" излиза малко по-късно под името Backdoor.WinCE.Brador.a и е предназначен за мобилни телефони с Windows Mobile и Windows CE. След инсталацията си вирусът дава възможност на "собственика си" за пълен контрол над телефона посредством интернет. Разпространява се или чрез прекачване към е-mail или чрез сваляне от интернет.

През 2005 година в англия се стартира проекта "ICE" (In Case of Emergency). Принципът е всеки потребител да запамети като ICE 1, ICE 2 и т.н. номерата на най-близките си, за да може полицията да ги уведоми в случай на злополука. Малко след въвеждане на системата стартира и вирусът I.C.E, разпространяващ се точно към тези номера. Освен съобщението, накрая на месеца идва и дебела сметка.

Напоследък се появиха и значително по-опасни вредители, така наречените SMS-Flooder. Принципът е разпространение чрез SMS, което води до "не съвсем приятно" нарастване на сметката ви. В определени случаи паразитите от този вид съдържат и кодове, които са в състояние да направят телефона неизползваем. Известен е и случаят с модифицираното копие на играта "Mosquitos", която след инсталацията си започва да разпраща SMS- и. Паразитът е познат като "Trojan.SymbOS.Mosquit.a", "SymbOS/QDial26" или "SYMBOS_QDIAL.A".

Сериозна опасност носи и вирусът "ACE", което всъщност е телефонно обаждане, при което на диспея е изписан странен номер или странно съобщение. След приемане на обаждането вирусът изтрива IMEI и IMSI информациите от телефона и SIM-картата, което прави свързването в бъдеще с оператора невъзможно. До момента са развалени по този начин над 3 милиона телефона и въпреки това шансът да ви се случи е по-малък отколкото да ви удари метеорит.

Според специалисти, мобилните телефони са "бомба със закъснител" що се отнася до вирусите. Като пример служат статистиките на антивирусните производители. През 2004 година F-Secure е преброил 10 познати вируса. В края на септември 2005 са били познати вече 87 вируса. Според Kaspersky Lab всеки месец се появява по един нов вирус, като не се броят модификациите на вече познатите. Изгледите за бъдещето са още по-песимистични. За това говорят нарастващата употреба на интернет, обмена на данни, както и все повече разширяващото се приложение на мобилните телефони.

E за разлика от мен , ти наистина си много компетентен cool.gif

Цитираш някакви данни от 2005г , когато дори е нямало S60 V3 телефони .

Нещо друго имаш ли да кажеш по темата ? Да ни покажеш някой вирус , може би ?

Мисля, че започваш да спамиш и да се заяждаш, което ще те доведе до "светло бъдеще". Поиска примери, дадох ти ги. От тук нататък е желателно да млъкнеш и да не съсипваш темата (която вече е съсипана)! Примерите са от началото до ден днешен, интервюто с представител на Kaspersky от което е и информацията относно броя на вирусите е от преди няколко месеца.

Обяснявам съвсем нормално , че няма вируси за новия симбиан и за това антивирусните са ненужни .

А ти ме наричаш некомпетентен . Не е ли това провокацията.

И след като определено не си съгласен с моето мнение , поисках да ми покажеш някой вирус . Вмеснто това ти разказваш какво било положението преди не знам си колко години. Май по-скоро това няма общо с темата.

Аз продължавам да твърдя ,че няма причина хората да натоварват телефоните си с антивирусни , като няма вируси. И не мисля това за спам .

Редактирано от board (преглед на промените)

Въвеждането на обновената система за проверка на сертификатите при версия 3 прави инсталирането на нежелани кодове значително по-трудно, но не и невъзможно. Не забравяй най-важния фактор - задклавиатурното устройство. Наистина в някои случаи и най-добрата антивирусна програма не може да помогне, ако потребителят е твърдо решен да инсталира заразената програма, но не може да се каже, че намесата на антивирусната програма ще бъде излишна. Мога да кажа, че от близо година и на компютъра си не ползвам антивирусна програма без да имам проблем с вируси и въпреки това не бих посъветвал потребител без сериозни познания да го прави. От моя страна въпросът е приключен, нека всеки реши сам за себе си дали има нужда от защита :P

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.