Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Размазана картина при стартиране на компютъра?

Featured Replies

Здравейте, имам проблем с компа (може би BIOS-a). От известно време като стратирам машината, първоначалният екран на BIOS-а излиза целият с шарени линии по него и обикновено дори не зарежда уиндоуса. Странното е, че когато рестартирам 1-2 пъти, BIOS-а вече е по-малко размазан, стартира уиндоуса и всичко си върви нормално.

Отначало си мислех, че е видеокартата, обаче щом като зареди веднъж нямам никакви артефакти по уиндоуса, 3d Mark 2006 си върви нормално с обичайния резултат за моята карта, игрите си вървят перфектно с настройки на макс - изобщо нямам никакви оплаквания, освен ако изключим линиите по BIOS-a и проблемите със зареждането на уиндоуса първите едно-две стартирания. Не съм клоквал нищо.

Конфигурацията ми е:

процесор - Intel 8400 3 Ghz

видео - Sapphire 3870 X2 (2x512 MB)

захранване - Chieftec 650W

дъно - Asus p5n-e sli

рам - 2Х2 Kingston 800

хард-диск - Western Digital 500GB

Някой има ли представа от какво може да е проблема или да го нося за пореден път в сервиза?

Редактирано от pit
Неясно заглавие! (преглед на промените)

Някой има ли представа от какво може да е проблема или да го нося за пореден път в сервиза?

За пореден път!!! Какво му е имало преди?

Кажи коя версия ти е биоса, на колко време е компютъра. Опитай да сложиш биоса на default. Клоквал ли си?

Опитай да сложиш последната версия на биос.

Редактирано от go6o_kara (преглед на промените)

• Автор
За пореден път!!! Какво му е имало преди?

Кажи коя версия ти е биоса, на колко време е компютъра. Опитай да сложиш биоса на default. Клоквал ли си?

Опитай да сложиш последната версия на биос.

По-точно е да се каже не какво му е имало, а какво ли не му е имало за 3-те месеца, откакто го купих от Jar Computers.

1 - тракане в кутията, оказа се, че се е разхлабил вентилатора на видеокартата, смяна на видеокартата.

2 - 2 седмици по-късно - пращящ неизчезващ звук - смяна на дъното с дъно същия модел поради съмнения за заминала звукова карта

3 - месец по-късно пращящият звук се появява отново - сменя се дъното (беше Asus p5K-se) с настоящето заради съмнения за несъвместимост. Видеокартата изгоряла при тестовете, сменят я с видеокарта от същия модел. Техникът каза, че така и не е разбрал какво му е на компа. Нейсе май са налучкали, защото вече не пращи.

4 - 2 седмици по-късно - настоящия проблем.

Добре поне, че съм в гаранция и имам още доста време от нея, че иначе просто не знам какво щях да правя.

Не съм клоквал.

Иначе вече го префлашвах.

В началото след поредното взимане от сервиза, проблеми нямаше, обаче тъпанарите не бяха флашнали биос-а, и не ми разпознаваше новия процесор.

Както и да е, флашнах си го сам до последната версия от сайта на асус и малко по-късно започна това нещо, като се усилваше постепенно - първоначално бяха само няколко петънца. Даунгрейднах си биос-а до предпоследната версия, обаче проблемът не се оправи - всъщност даже се влошава...

Най-странното е, че простотията я прави само при първите стартирания. Иначе като играя някоя игра няколко часа например и компът "загрее" и ми се наложи да рестартирам по някаква причина, биос-а си е ок, няма линии и зарежда без проблеми.

Носи им го обратно в сервиза. Така и така вече са свикнали с ремонти по този компютър.

( и при първа възможност това дъно го разкарай ! ако има възможност нека ти го сменят с някое на Gigabyte с Р35 чипсет от серията "Е" , та да се порадваш на добрата иначе машина ;) )

• Автор
Носи им го обратно в сервиза. Така и така вече са свикнали с ремонти по този компютър.

( и при първа възможност това дъно го разкарай ! ако има възможност нека ти го сменят с някое на Gigabyte с Р35 чипсет от серията "Е" , та да се порадваш на добрата иначе машина ;) )

Ами явно пак ще го нося. Да му се не види - повече време беше в сервиза, отколкото при мен.

За дъното на Гигабайт знам, че е по-добро, и даже него исках, като ми сглобяваха конфигурацията, ама ми казаха, че не предлагали дъна гигабайт, а парите които ми останаха за дъно бяха към 170 лв. и затова се спрях на asus p5k-sе, което после смениха с asus p5n-e.

Както и да е - при някой следващ ъпгрейд ще го сменя.

Но иначе машината си е звяр по моите критерии и достатъчно много й се радвам в редките моменти, когато работи безпроблемно. ;)

видео - Sapphire 3870 X2 (2x512 MB)

Според мен тук е ключа за бараката... но както те посъветваха вече, посети сервиза за всеки случай!

Има един вариант, да не достига мощ на захранването за стартовия (пиковия импулс към видеото) от където следва да се провери и за евентулани проблеми със захранването!

Редактирано от pit (преглед на промените)

Според мен тук е ключа за бараката... но както те посъветваха вече, посети сервиза за всеки случай!

Има един вариант, да не достига мощ на захранването за стартовия (пиковия импулс към видеото) от където следва да се провери и за евентулани проблеми със захранването!

Ами, захранването е Chieftec 650W все пак. Обаче като гледам дъното .... не е най-доброто дъно за Intel 8400 . Изобщо, това дъно не знам за какъв процесор е подходящо ;)

• Автор
Ами, захранването е Chieftec 650W все пак. Обаче като гледам дъното .... не е най-доброто дъно за Intel 8400 . Изобщо, това дъно не знам за какъв процесор е подходящо ;)

Кокомил,

А какво те притеснява относно дъното? Че е с чипсет на NVidia ли? Или кое? Имам предвид, знам, че не е нещо особено, обаче като нямаха гигабайт или джетуей I35P-SG, какво да взема? Както се вика, за 170 лв. толкова - поне според мен, де.

А и страрото ми дъно Asus p5k-se имаше някаква несъвместимост с нещо си (така и не се разбра с какво) в резултат на което се появяваше един непрекъснат пращящ звук. Така че предполагам, че са тествали наред всички дъна, най-близки по цена до старото ми и това е тръгнало ... и така. Знаеш ги как са по сервизите. Отделно, че заради проблемът с пращенето компът преседя общо към месец в сервиза и тъй като така и не разбраха къде е проблема, започнаха да сменят част по част с други модели, и всички се бяхме изнервили ужасно много - и аз от забавянето, и техникът от мен. Както и да е, оказа се, че е дъното, а това е тръгнало без проблеми, така че не съм протестирал при замяната. Разликата в цената със старото ми дъно е 2-3 лв. или нещо такова.

Защо мислиш, че това е толкова лошо? Asus p5k se с какво е по-добро?

Бюджетно дъно за Интел с чипсет на nVidia .... ти сам виждаш какво е cool.gif И твоето дъно не е единствената бройка, която "проявява характер" :) ( ако това те успокоява) Ако пак се стигне до смяна на дъното - доплати някой лев за чистото P5K ( поне). Иначе още по-добър вариант е да посъбереш още 50-ина лв. и да минеш на Asus P5k-E.

• 2 седмици по-късно...
  • Автор
Бюджетно дъно за Интел с чипсет на nVidia .... ти сам виждаш какво е cool.gif И твоето дъно не е единствената бройка, която "проявява характер" :speak: ( ако това те успокоява) Ако пак се стигне до смяна на дъното - доплати някой лев за чистото P5K ( поне). Иначе още по-добър вариант е да посъбереш още 50-ина лв. и да минеш на Asus P5k-E.

В края на краищата, от сервиза ми съобщиха, че "явно с тази видеокарта няма да стане". Така че сменям Sapphire 3870X2 с XFX 9800 GTX, която би трябвало да е сходна с досегашната ми като представяне.

Кокомиле, послушах те за дъното и с разликата от 130 лв. между новата и старата видеокарти, ъпгрейднах досегашното дъно Asus p5n-e Sli до XFX MB-N680-ILT9 nforce 680i Sli, което би трябвало да е доста по-добро, доколкото чета по ревютата из нета. Останаха даже и 30-на лв., с които боднах един Zalman CNPS7000B-CU, който би трябвало да ми свърши работа, ако за в бъдеще се изкуша да клоквам процесора.

Ако този път всичко се оправи, се заклевам никога повече да не ползвам видеокарта на ATI - е, не може топ-модела им да ми дава 3 пъти дефект за 3 месеца! (макар че предишната ми карта на ATI - X800GTO дълги години си вървеше като пушка и още бачка безпроблемно доколкото знам).

Както и да е, още веднъж благодаря на всички за съветите!

Редактирано от filkam (преглед на промените)

Защо не си взе дъно с Intel чипсет ами пак nVidia. За Intel процесор най-добре е Intel дъно каквото и ще да казват. Zalman-a който си бодна също не е нищо особено за цената си ама вече свършило.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.