Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помощ за кандидатстване

Featured Replies

Моля за малко помощ. След 2 години ще завърша, но изобщо не съм решила какво ще уча след това. Искам от сега да се насоча, за да знам на какво да наблягам в училище. Искам да ви помоля да ми кажете дали знаете някой сайт, в който освен специалностите и изпитите за тях има и това, което може да се работи с тях. Благодаря предварително kiss.gif

Мила, първо си нареди мислите в главата и прецени какво искаш да учиш. Или поне в каква област - дали искаш хуманитарни науки и т.н.

Такъв сайт няма или поне аз не съм срещала, макар да съм преровила половината сайтове в интернет, когато се готвех да кандидатсвам. Пък и имай предвид, че не всички сайтове на университетите в България са бъкани с информация.

В моментът, който кажеш в коя насока си се ориентирала, с удоволствие бих ти дала съвет какво можеш да учиш, къде, на кои предмети да наблегнеш и с какво да се готвиш. :)

Успех!

Редактирано от AciDBurn (преглед на промените)

Мила във всеки сайт на университетите има всичко за дадена специалност. Примерно в УНСС има и примери за бъдеща реализация :rolleyes:

УНСС Forever :)

И в Икономическия университет - Варна има информация за реализация след завършване..

Какво бихте казала ли за професията "Аптекар т.е Фармацевт"

Тези, които кандидатстват с биология и химия направо трябва да са с железни нерви! Скъсваш се от учене - знаеш всички учебници наизуст.. но приемат ли те - печелиш много ;)

• Автор

AciDBurn, проблемът ми е, че съм се насочила в много и различни насоки. Например, харесва ми чувството да създавам - обичам да рисувам, да си правя разни джунджурийки, да обработвам снимки. Също така пея много добре. Изобщо влекат ме изкуствата. Но не знам дали изобщо ще намеря нещо, свързано с изброеното, което да ми носи добри доходи и да съм сигурна, че ще си намеря работа.

Освен това много добре ми върви английският език и се замислям дали да не е нещо с него, но не искам да ставам учителка :)

Предполагам също, че ще си намеря добра работа ако уча нещо, свързано с компютрите, но те ми са малко суха материя. А искам това, с което ще се занимавам да ми носи удовлетворение.

Много се замислям и за медицина, но там пък трябва много здраво да се учи sad.gif

Заинтересована съм от някои специалности, но изобщо не съм обедена и за това искам някакъв сайт, в който да видя ако завърша архитектура например какво ще мога да работя :)

Моля за малко помощ. След 2 години ще завърша, но изобщо не съм решила какво ще уча след това. Искам от сега да се насоча, за да знам на какво да наблягам в училище. Искам да ви помоля да ми кажете дали знаете някой сайт, в който освен специалностите и изпитите за тях има и това, което може да се работи с тях. Благодаря предварително kiss.gif

Прави, учи това което ти доставя удоволствие и бъди най-добрата в него, нищо друго не си струва на тоя свят.

Това е моя съвет и считам, че е достатъчен. Насока няма как да дам лично аз, като не знам какво те вълнува и в какво си най-добра. Това сама можеш да го решиш и после да споделиш.

Какво бихте казала ли за професията "Аптекар т.е Фармацевт"

Продавачи!

• Автор

Най - добра съм в пеенето, но не съм обедена, че ще си намеря престижна, задоволително доходна и сигурна работа с това.

AciDBurn, проблемът ми е, че съм се насочила в много и различни насоки. Например, харесва ми чувството да създавам - обичам да рисувам, да си правя разни джунджурийки, да обработвам снимки. Също така пея много добре. Изобщо влекат ме изкуствата. Но не знам дали изобщо ще намеря нещо, свързано с изброеното, което да ми носи добри доходи и да съм сигурна, че ще си намеря работа.

Освен това много добре ми върви английският език и се замислям дали да не е нещо с него, но не искам да ставам учителка :)

Предполагам също, че ще си намеря добра работа ако уча нещо, свързано с компютрите, но те ми са малко суха материя. А искам това, с което ще се занимавам да ми носи удовлетворение.

Много се замислям и за медицина, но там пък трябва много здраво да се учи sad.gif

Заинтересована съм от някои специалности, но изобщо не съм обедена и за това искам някакъв сайт, в който да видя ако завърша архитектура например какво ще мога да работя :)

За изкуства в България е трудно - на времето именно заради това се отказах, макар в края на крайщата да се насочих горе-долу около дизайна.

Ако имаш дар слово, обичаш да контактуваш с хора и както вече каза - да създаваш, аз бих ти препоръчала PR в СУ. Специалността обхваща много и то все интересни неща. Да не говорим, че можеш да се преориентираш към реклама, още докато си студентка, защото това е едно от нещата, които се учат в тази специалност. Моя приятелка записа именно това - вече е втора година студентка и е повишена за executive director в малка, но успешна рекламна агенция. Това й е в голям плюс - като изключим хубавата заплата, много от нещата, които работи, са свързани и с това, което учи.

Щом ти вървят езиците, не се хвърляй във филологии - не ти трябват. Избери си международни отношения, а от там можеш да запишеш някоя интересна магистратура, в зависимост от това какво точно те вълнува. Ако научиш и още един европейски език (ако са два, още по-добре), можеш да си намериш някоя хубава и интересна работа.

За медицината - не знам. Момичетата в Медицинска са си зубрачки (без лоши чувства) - има един момент, в който забравяш за всичко друго и единственото, което си е в ума е учебника по анатомия. Освен много учене, медицината изисква и доста здрава нервна система - все пак ще правиш дисекции на лабораторни плъхове, мишки, а по-нататък, дори и на човешки трупове.

П.П: Относно архитектурата - много добра специалност, но повярвай - там ти трябва повече математика, отколкото завидни художествени умения. Аз съм се готвила за архитектура и знам как стоят нещата. Имаш време - две години мисля, че биха ти били достатъчни, ако положиш усилия за да влезеш, но математиката ти е много важна. А за работа - спокойно. Гладен архитект няма - можеш да специализираш интериорен/екстериорен дизайн и какво ли още не.

За ПР и архитктура мога да ти кажа какво ти трябва - като оценки и като подготовка за изпити.

Ако имаш още въпроси - питай.

Поздрави ;).

• Автор

Имам въпроси, AciDBurn :) Ще ми кажеш ли какво друго знаеш за PR... и какво по=точно създаваш?

А какво мога да работя с международни отношения? Малко тъп въпрос... :question:

Аз си по принцип не съм гнуслива, що се онася до дисекции и тем подобни, но малко ме притеснява, че няма да успея да се справя с натоварването от ученето. Затова се ограничавам от стоматологията, GetFun, колкото и примамлива да е тя.

Ще те помоля, AciDBurn, да ми кажеш и всичко, което знаеш за специалност архитектура. Каза, че си се готвила за това, а то като че ли започва все повече да ме интригува.

А ти с какво се занимаваш? :P

Започвам едно по едно :wors:

Специалността PR е съкращение от Public Relations или по български казано - Връзки с обществеността. Едно на ръка е, че ще учиш интересни неща като социална психология, народопсихология, теория на журналистиката, изследване на общественото мнение, реклама, управление на медиите и т.н. Можеш да намериш реализация в рекламни агенции, ПР агенции и т.н. Това към какво ще се ориентираш е твой избор и разбира се, свързано е с твоите способности.

По въпросът ти за международните отношения, не мога да ти дам точен отговор - при подготовката си имаш голям плюс - добра подготовка по два чужди езика. Ако добре си учиш уроците ще имаш познания в много сфери - основни закономерности и тенденции в международните система, световно стопанство, икономиката, правото и т.н. Принципно, завършвайки тази специалност, човек е конкурентноспособен за работа в Министерството на външните работи, в различни държавни звена от системата на външните отношения, за обществени и научноизследователски организации, за банки и частни фирми – български и чуждестранни, международни организации и т.н. и т.н.

По отношение на архитектурата - тя е търсена професия навсякъде. Аз се готвих за УАСГ (Университет по архитектура, строителство и геодезия). За реализация няма какво толкова да ти говоря, то е ясно - архитектурни студия, 3D интериорни и екстериорни дизайни и т.н.

Изпитите в УАСГ са тежки - взима се цялата диплома, в твой плюс е тя да е отлична. (ако греша, поправете ме - минаха две години от тогава).

Мисля, че изпитите бяха общо четири - един по математика, който съм чувала, че е доста труден. Това означава много стабилна подготовка.

Другите три изпита са по рисуване - първият изпит мисля, че представляваше постановка - наредени са ти различни фигури (кубове, стъклени вази с отражения, кълба и т.н.) - задачата може да е и трудна и лесна, в зависимост от това какво ще се падне като постановка. Втората (не знам точно как вървят по хронология) е рисуване на капител, а третата (на която принципно се изкарват по-високи оценки) е цветна задача. Когато аз се готвех задачата беше примерно дават ти право на 22 линии и 4 кръга, които трябва да оцветиш в студени тонове. Задачата е приятна и интересна - дава свобода.

Мисля, че тук във форума имаше кандидатстващи/приети архитектура. Те най-добре ще ти обяснят как стоят нещата не само с подготовката, но и със самото обучение.

Архитектурата изисква не по-малко труд и усилия от медицината, но си струва. Както с математиката, така и с рисуването се изисква труд и постоянство - имай в предвид, че борбата за места е жестока (не искам да те отчайвам, а нахъсам към сериозна подготовка) и имай в предвид, че балът за момичета е винаги по-висок. И запомни - всичко се учи! Не ги гледай големите художници, дето правят чудесии с молива - не всичко е до талант, изисква се и учене, тренирване на ръката и т.н. Като изключим пеенето, всяко друго изкуство може да бъде научено - и свиренето на музикален инструмент и писането на поезия и романи и рисуването! На времето нахъсах моя съученичка да кандидатсва архитектура, защото беше гениална математичка и за две години започна да прави чудеса с молива, макар преди това само да си "драскаше".

Беше казала нещо за пеенето - за България забрави! Ако искаш да учиш и да се занимаваш с това върви в Холандия или Скандинавия - там има хляб за млади изпълнители и има почва за изява. Както и има качествено обучение.

За другите изброени специалности можеш да получиш стабилно и дорбо образование и тук.

• Автор

А за ПР и международни отношения трябва ли изтория? sad.gif И изобщо с какво се кандидатства?

И няколко въпроса за архитектурата. Тея предмети от първия практически ги гледаш докато рисуваш, нали? А капителите? Сенки се правят, нали?

А за ПР и международни отношения трябва ли изтория? sad.gif И изобщо с какво се кандидатства?

И няколко въпроса за архитектурата. Тея предмети от първия практически ги гледаш докато рисуваш, нали? А капителите? Сенки се правят, нали?

За международни отношения мисля (но не съм сигурна) се изискваше история и чужд език.

За ПР - значи там се кандидатсва на системата на журналистиката:

1. Явяваш се на изпит по литература - разработване на тема. Ако изкараш над 3.50 минаваш на следващият етап.

2. Следващият етап е есе по зададена тема/проблем - за да се подготвиш чети вестници, гледай новини, научи се да изграждаш мнение по отделни въпроси.

3. Устен изпит - явяваш се пред комисия, теглиш си три въпросчета и отговаряш. На една позната по-миналата година й се бяха паднали "Интеграция на ромите"; "Българският вестник" и "България и ЕС", ако не се лъжа. Преди време пазех темите по литература паднали се през годините, както и темите за есе, но вече ги нямам в наличност. Но можеш да ги откриеш в нета.

Относно архитектурата - да. Ако започнеш уроци по рисуване ще ти обяснят - гледаш както постановката, така и капитела (то няма как). Светлосенките са много важна част! И друго....при постановката внимавай как я построяваш - ще те научат как да я наместваш на кадастрона, но понякога и няколко милиметра се оказват фатални. Моят преподавател ме виждаше как в придължение на четири чаша рисувам постановка с неправилна конструкция и в един момент идваше при мен и примерно се оказва, че съм я изместила с 3 мм. при което ми се даваше нов кадастрон. :rolleyes:

Това определено учи - да знаеш, ще ти трябват нерви и постоянство за архитектурата.

• Автор

Добре, благодаря ти много, AciDBurn. А ти получи ли личното ми съобщение? ;)

Ако някой знае нещо повече за специалности архитектура или PR или се е занимавал с тях, моля да си каже мнението. :)

За "Връзки с обществеността" не се държи изпит по история. Само по литература и български език + чужд език (английски, немски, френски, руски, испански - за други езици няма опция, до колкото знам)

Тъй като смятам да кандидатствам основно за "Журналистика" и "Връзки с обществеността", мога да ти кажа, че университетите в България, където можеш да учиш тези специалности качесвено са СУ и Великотърновския университет.

Във факултета по журналистика в СУ има и "Връзки с обществеността", но трябва да държиш изпит по журналистика (1ви етап: писане на статия, 2ри етап: писмен изпит по журналистика). А за "Връзки с обществеността" във Великотърновския университет се държи изпит по БЕЛ (тест или тема, по желание и двете, но е в твоя полза и двата изпита да държиш) + изпит по чужд език (английски, немски, френски, испански)

Естествено, това е положението в момента - след две години кой знае какво може да е. :speak:

Ако питаш мен, по-добре се замисли първо какво искаш наистина и след това гледай университетите. ;)

А PR и Връзки с обществеността са едно и също, така ли?

Да. PR e съкращение от Public Relations - сиреч, връзки с обществеността.

• 1 месец по-късно...

Здравей,виждам че много се колебаеш и напълно те разбирам.Аз сега ще съм 12 клас и съм се насочила точно към международни отношения в СУ-да нужна е история (аз в момента ходя на уроци ) и то история на БГ,и някакъв чужд език.Но аз също не съм много наясно и бих искала някой ако може да помогне да сподели мнението си за разликата между СУ и АУ-аз се информирах горе долу,ама наистина много се колебая sad.gif

Здравей,виждам че много се колебаеш и напълно те разбирам.Аз сега ще съм 12 клас и съм се насочила точно към международни отношения в СУ-да нужна е история (аз в момента ходя на уроци ) и то история на БГ,и някакъв чужд език.Но аз също не съм много наясно и бих искала някой ако може да помогне да сподели мнението си за разликата между СУ и АУ-аз се информирах горе долу,ама наистина много се колебая sad.gif

За съжаление, не мога да ти дам информация от първа ръка, защото дори нямам познати, които да учат МО в Бълария, но мога да ти кажа едно - специалността е прекрасна и поздравление за избора! Пожелавам ти успех :speak:

Според мен няма какво толкова да го мислиш - няма 100% гаранция, че ще работиш това, което си завършила... Мн често се случва да искаш да учиш нещо, да го учиш и впоследствие да решиш, че това не е за теб и да се ориентираш към съвсем друга област и да изкарваш хубави доходи... За мен лично е важно да работя нещо, което ми е забавно и в което съм добра... От друга страна - ако искаш да си финансово над средното ниво за страната, няма значение какво си завършила, трябва да си много добра в това, да не кажа една от най-добрите... Нали си наясно, че с работене 8 часа на ден за някое предприятие няма да изкарваш достатъчно, за да си позволиш охолен и напълно финансово независим живот... Както е казал Аристотел Онасис "Тайната на успеха е да измислиш нещо, за което никой преди това не се е сетил..."

Благодаря ви са споделените мнения :P Засега ще наблягам над историята и ще си кандидатствам пък да видим какво ще стане :) Ще прдължавам да търся това,което ми харесва и като го намеря ще се постарая да го върша наистина добре ;)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.