Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помощ за задачи на Pascal (merged)

Featured Replies

• Администратор

Значи дали числото е кратно натри проверяваш с остатъка от делене на 3 дали е 0

Набързо написано, без компилатор за тестване:

program Fr33land3R;

var
S: integer;
curr: integer;

begin
curr := 0;
S:= 0;

while curr mod 3 = 0 do
begin
S:=S+curr;
readln(curr);
end;

writeln('Result' +S);
readln;
end.

Редактирано от poisk (преглед на промените)

• Отговори 622
  • Прегледи 131,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Паскал съм го учил в училище, но там ни беше обяснено отвратително и така и си го оставих. Но като гледам програмата ти е правилна, но нещо не ми става ясно къде е момента в който потребителя въвежда числата ? Видях само на 1но място "writeln" и то при извеждането на отговора.

Добрър вечер на всички!Искам да помоля някой за помощ за решаването на следната задача (задачата ще я пиша тетрадката си за домашна работа и след това на компютър (моля да ми дадете и двете решения (ако се различават и ако е възможно).Моля Ви да ми представите решението в готов вид защото се мъча от 1 час и нищо не мога да измисля) Благодаря предварително на отзовалите се ! :ph34r: Да се изведът в 3 колони - в първата колона числата в интервала [51,70] , във втората цифрите на десетиците и в третата колона цифрите на едениците им .

Редактирано от stanley56 (преглед на промените)

Ами причтелю, не мога да ти помогна много много с Паскал, но мога да ти дам няколко упътвания:

1во Използвай цикъл for, в който върти от i=51 to i=70 .

2ро В цикъла дели i/10 и го присвои към променлива от тип Integer

3то В цикъла раздели i/10 и го присвои частта след 0. в друга променлива

4то Прибавяш към i = i+1;

5то Накрая изведи отговора по подобаващ начин (Отново в цикъла, за да се получат колонките)

Според мен 2рото решение ще е с while - until и ще е по идентичен начин.

Не съм сигурен дали съм ти помогнал особено, но ще приложа решението на Java, ако може да ти помогне.

public class LubenKostov {
	public static void main(String[] args) {
		for (int i=51; i<71; i++){
			int q = i/10;
			int p = i % 10;
			System.out.println(i + "   " + q + "   " +p);
		}
	}
}

Редактирано от genchev (преглед на промените)

Добрър вечер на всички!Искам да помоля някой за помощ за решаването на следната задача (задачата ще я пиша тетрадката си за домашна работа и след това на компютър (моля да ми дадете и двете решения (ако се различават и ако е възможно).Моля Ви да ми представите решението в готов вид защото се мъча от 1 час и нищо не мога да измисля) Благодаря предварително на отзовалите се ! :rolleyes:

Да се изведът в 3 колони - в първата колона числата в интервала [51,70] , във втората цифрите на десетиците и в третата колона цифрите на едениците им .

Отдавна не съм пипала Pascal, но по бегли спомени програмката ти трябва да изглежда нещо подобно:

program mine;
  var a, b, c : integer;

for a := 51 to 70 do 
  begin
	b:= trunc (a/10);
	c:= frac (a/10);
	write(a, " ", b, " ", c);
	writeln; 
  end;

end.

Редактирано от yvsot (преглед на промените)

Отдавна не съм пипала Pascal, но по бегли спомени програмката ти трябва да изглежда нещо подобно:

program mine;
  var a, b, c : integer;

for a := 51 to 70 do 
  begin
	b:= trunc (a/10);
	c:= frac (a/10);
	write(a, " ", b, " ", c);
	writeln; 
  end;

end.

Благодаря ви много ! :rolleyes: Много ми помогнахте! :hush:

Приятен ден Ви желая !

Паскал съм го учил в училище, но там ни беше обяснено отвратително и така и си го оставих.

Но като гледам програмата ти е правилна, но нещо не ми става ясно къде е момента в който потребителя въвежда числата ? Видях само на 1но място "writeln" и то при извеждането на отговора.

Програмата на poisk си е ОК, само не си спомням дали извеждането на нов ред "writeln('Result' +S);" нетрябва да изглежда така "writeln('Result', S);" т.е. вместо плюс да се сложи запетая.

Относно въвеждането, което не го виждаш: "readln(curr);"

• Администратор

Програмата на poisk си е ОК, само не си спомням дали извеждането на нов ред "writeln('Result' +S);" нетрябва да изглежда така "writeln('Result', S);" т.е. вместо плюс да се сложи запетая.

Относно въвеждането, което не го виждаш: "readln(curr);"

Трябва, трябва

writeln('Result: ', S);
Ама какво да се прави, като се пише на други езици, и подробностите в синтаксиса се губят.
  • 4 седмици по-късно...

Един клас от 26 човека --програмата да извежда слаб,среден и орличен успех , да може да извежда учениците само които имат двоики , да смята средниа успех на класа и накрая всичко това да има отделно меню програмата което примерно да извейда като натиснеш 1 - среден успех 2- ученици с слаб успех и така....

Ами някакъв код до сега направил ли си? Защото хората тук не са за да ти пишат домашните.. Кажи какъв е проблема и ще го решим. А така - напишите ми програма. Аначе с масив можеш да го реализираш, и един прост цикъл с проверяване/сравняване/.

Направих я програмата почти до края но как точно да направя да извежда меню ,нали като цъкна 1 да ми изкарва среден успех ???

Търся задачи за Паскал, ако може на български език (може и на английски). На руски ги има в изобилие, но с тоя език не се разбираме.... :lighter: А за сложността - някъде средно ниво.... Да са за по-напреднали все пак.. Благодаря! :gift:

Нали искаш задача ето- Клас от 26 ученика трябва да изведеш слаб,среден и отличен упсех на учениците , да извежда тези с двойки ,среден успех на класа , и меню като цъкнеш примерно 1 да извежда среден успех !!! Аз съм я направил почти , направи я и ти качи я и да видим дали ще съвпанде с мойта !!! ок :wors:

Редактирано от ceco_9012 (преглед на промените)

• 1 месец по-късно...

Здр., тука седя и се блъскам върху следната задача: Програма, която отпечатва всички четни числа от 5 до 50. знам, че за За всяко число from 5 to 50 do {и посля би трбвало да е проверка за четност } if (imod2)=0 {i ми е число} please! help зациклил съм

Здр., тука седя и се блъскам върху следната задача:

Програма, която отпечатва всички четни числа от 5 до 50.

знам, че за

За всяко число from 5 to 50 do {и посля би трбвало да е проверка за четност } if (imod2)=0 {i ми е число}

please! help зациклил съм

А няма ли да е по-лесно да зададеж стъпка на цикъла 2 и да започнеш от 6? като преди това провериш дали началната стойност е четна и ако не е да я увеличиш с едно за да параметризираш нещата напълно. така ще имаш само една проверка и един прост цикъл :-)

• 4 седмици по-късно...

А именно: Да се напише процедура или функция, която проверява дали редицата от цели числа е намаляваща. Като се използва тази процедура или ф-я, напишете програма, с която да се въвежда целочислена правоъгална матрица с n реда и m стълба. От матрицата да се премахнат всички редове, които са намаляващи. Да се изведе получената матрица Мерси на отзовалите се :)

Тъй като сам начинаещ и уча Паскал от няколко дена в училище не мога да ти помогна но задачата е интересна и ми харесва. С нетърпение ще чакам решението и. :)

• Администратор

В случая ни трябва функция, защото тя ще даде отговора намаляваща ли е

type
redica: array[1..x] of integer;

function IsDecreasing ( test: redica ): boolean;
var i: integer;
begin
for i := Low( test) to High( test )-1 do
  begin
  if ( test[i+1] >= test[i] )
	 begin
	 Result:=false;
	 break;
	 end;
  end;
Result:=true;
end;

Като в училище обикновено вместо на Result присвояват на името на функцията, в зависимост от компилатора това може да има значение

Кода е писан без компилатор и тестване с цел демонстрация как се решава задачата

• Администратор

Това е само функцията или се баркам ?

Само функцията е... Ако не можеш да напишеш въвеждане на масив от клавиатурата... потърси във форума за задачи на pascal, почти във всяка има такъв елемент, та ще си намериш и кода за въвеждане :)

Здравейте Значи въпросът е спешен, дадоха ми тази задача днес в School - и ми остана нещо като домашно обаче намен нещо мисе вижда много объркана или аз немога да я разбера. Ако има някой които да може да помогне за решеването ще съм много благодарен: Дадено е n E[9,45]- брой елементи. Дадени са елементи a1,a2......an. Да се пресметне и отпечата: a) брой елементи на масива, кратни на 3 и 7 едновременно b) сумата на елемента принадлежи на областта (-2,15)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.