Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как да направя локална мрежа между XP и Vista

Featured Replies

Здравейте. Не мога да се справя и да си направя мрежа между два компютъра, като единия е с ХР, а другия с Vista. Никога не съм правила подобно нещо, но реших, че едва ли е толкова трудно - само следваш инструкциите на компютъра. Ужким правя настройките на ХР, но не мога да ги синхронизирам от Vista-та (нещо не мога да се оправя с менютата). Първо исках да направя безжична връзка, но не стана, само си прецаках настройките на рутера. После прокарах кабел между двата, но пак не става. Всъщност на Vista-та си виждам шернати файловете от същия компютър и обратното - на ХР - от компютъра с ХР... Може ли някой да ми помогне и да ми обясни как се прави стъпка по стъпка. Ще ви бъда изключително благодарна. cool.gif

уточняване на заглавието

Редактирано от pit
Грешен Раздел! (преглед на промените)

Благодаря! Ще опитам. Дано стане.

Е вчера имах същия проблем. Отне ми около 6-7 часа, докато успях да загладя недоразуменията от страна на Microsoft между Vista и XP и да свържа двата компютъра. И въпреки това свързването става в няколко стъпки (но трябва първо да ги откриеш :stop: ).

1. Задаваш и на двата компютъра твърди IP-адреси:

Пример: Компютър 1 - 192.168.178.20; Компютър 2 - 192.168.178.21;

2. Сега трябва да активираш NetBios за TCP/IP. За целта отиваш на Internet Protocol (TCP/IP) Properties, натискаш бутона Advanced, избираш менюто WINS и избираш Enable NetBios over TCP/IP.

3. Настройваш работната група да бъде една и съща и за двата компютъра:

На XP: десен бутон на My Computer/Properties/Computer Name/Change и променяш името на компютъра и работната група.

На Vista: десен бутон на Computer, в графата Setting Computer Name and Workgroup натискаш върху Change и променяш информацията.

4. Отиваш на компютъра с Vista в Network and Sharing Center и променяш статуса на мрежата да бъде Private. По надолу активираш всички функции без Password protected Sharing.

5. Сега би трябвало в мрежата да виждаш и двата компютъра, но едва ли ще можеш да се ровиш в тях. За целта трябва да освободиш папки за общо ползване.

Под XP става с десен бутон върху папката/Sharing and Security и избираш Share this folder on the Network. Ако искаш да може да се извършват и промени, избираш и Allow network users to change my files.

Под Vista десен бутон на файла/папката, която искаш да споделиш, избираш Share, и избираш кой може да я ползва. Най-лесният начин е като избереш Everyone. След това задаваш правата - дали само да чете или и да може да променя.

Сеха би трябвало да можеш да ползваш папката от компютъра с XP.

6. Малко по-трудно става със споделянето на цели партиции. За целта отиваш на Advanced Sharing, слагаш човка на Share this Folder, натискаш бутона Permissions/Add/Advanced/Search и избираш Everyone. След това десен бутон на партицията, Security/Edit и отново избираш Everyone. Сега би трябвало и партицията ти да е споделена в мрежата.

Ако това не е достатъчно ясно, ще добавя и снимки. Успех!

• Автор
Е вчера имах същия проблем. Отне ми около 6-7 часа, докато успях да загладя недоразуменията от страна на Microsoft между Vista и XP и да свържа двата компютъра. И въпреки това свързването става в няколко стъпки (но трябва първо да ги откриеш :clap: ).

2. Сега трябва да активираш NetBios за TCP/IP. За целта отиваш на Internet Protocol (TCP/IP) Properties, натискаш бутона Advanced, избираш менюто WINS и избираш Enable NetBios over TCP/IP.

На XP: десен бутон на My Computer/Properties/Computer Name/Change и променяш името на компютъра и работната група.

На Vista: десен бутон на Computer, в графата Setting Computer Name and Workgroup натискаш върху Change и променяш информацията.

4. Отиваш на компютъра с Vista в Network and Sharing Center и променяш статуса на мрежата да бъде Private. По надолу активираш всички функции без Password protected Sharing.

5. Сега би трябвало в мрежата да виждаш и двата компютъра, но едва ли ще можеш да се ровиш в тях. За целта трябва да освободиш папки за общо ползване.

Под XP става с десен бутон върху папката/Sharing and Security и избираш Share this folder on the Network. Ако искаш да може да се извършват и промени, избираш и Allow network users to change my files.

Под Vista десен бутон на файла/папката, която искаш да споделиш, избираш Share, и избираш кой може да я ползва. Най-лесният начин е като избереш Everyone. След това задаваш правата - дали само да чете или и да може да променя.

6. Малко по-трудно става със споделянето на цели партиции. За целта отиваш на Advanced Sharing, слагаш човка на Share this Folder, натискаш бутона Permissions/Add/Advanced/Search и избираш Everyone. След това десен бутон на партицията, Security/Edit и отново избираш Everyone. Сега би трябвало и партицията ти да е споделена в мрежата.

Много ти благодаря. За съжаление, в момента съм без единиа компютър (вируси, кво да правиш...) и не мога да опитам веднага. Но ми изглежда достатъчно ясно :P Ако нещо не се справя, ще питам. Още веднъж, голямо БЛАГОДАРЯ :clap:

Таман смятах да пускам тема , ама при мене проблема е че от ХР сп3 -то като искам да вляза в компа с вистата сп1 ми иска име и парола а виста ми няма зададени такива , и не мога да вляза, изобщо никакви настройки по мрежата не съм правил , всичко е с автоматични зададени адреси . Виждам го в мрежа компа с вистата но ми иска парола :clap:

Едит сега таман шернах партишана от ХР-то от вистата влизам без проблем но на обратно ми иска парола

Редактирано от izabel1 (преглед на промените)

Таман смятах да пускам тема , ама при мене проблема е че от ХР сп3 -то като искам да вляза в компа с вистата сп1 ми иска име и парола а виста ми няма зададени такива , и не мога да вляза, изобщо никакви настройки по мрежата не съм правил , всичко е с автоматични зададени адреси . Виждам го в мрежа компа с вистата но ми иска парола ;)

Едит сега таман шернах партишана от ХР-то от вистата влизам без проблем но на обратно ми иска парола

Спри Password protected sharing в Network and Sharing Center и изпълни стъпка 5 от предния ми пост (имам предвид да дадеш правa на ползване за Everyone). След това няма да ти иска пароли.

Редактирано от iovi (преглед на промените)

Златен си

е тя точка 5 е ясна беше изпълнена предварително . Проблема наистина беше е Password protected sharing сега е ок .

Е добре не разбрах само за какво са тия всички точки като на мене всичко ми е по подразбиране и имам мрежа

Златен си

е тя точка 5 е ясна беше изпълнена предварително . Проблема наистина беше е Password protected sharing сега е ок .

Е добре не разбрах само за какво са тия всички точки като на мене всичко ми е по подразбиране и имам мрежа

При теб куцаше точка 5, при други 1, 2, 6...а при най-големите каръци (като мен вчера) нищо не е на мястото си и са принудени да правят "основен ремонт", затова и всички точки ;)

Между другото има и по-тежки случаи, в които се налагат и редакции в регистрите. Да не говорим пък, когато е минала някоя програма за "оптимизиране" и е направила компютъра невидим в мрежата. Тогава си биеш главата в масата и се чудиш защо при задаване на IP-то си в другия компютър, но не го виждаш в мрежата.

• 2 седмици по-късно...
Е вчера имах същия проблем. Отне ми около 6-7 часа, докато успях да загладя недоразуменията от страна на Microsoft между Vista и XP и да свържа двата компютъра. И въпреки това свързването става в няколко стъпки (но трябва първо да ги откриеш :P ).

Евала а как да смена IP-то на Виста ?!

Кажете де

Евала а как да смена IP-то на Виста ?!

Кажете де

Отиваш в Network and Sharing Center -> Manage Network Connections (намира се в ляво) и продължаваш като при ХР

Отиваш в Network and Sharing Center -> Manage Network Connections (намира се в ляво) и продължаваш като при ХР

Моляте добави снимки как го правиш на виста стъпка по стъпка щото ми е мн спешно..мерси предварително

ако е възможно от 1-та до послената стъпка :С

Редактирано от Saiko (преглед на промените)

Моляте добави снимки как го правиш на виста стъпка по стъпка щото ми е мн спешно..мерси предварително

ако е възможно от 1-та до послената стъпка :С

Ако си добре с английския виж това. има и картинки. http://www.maximumpcguides.com/assign-two-...ork-connection/

Да но аз искам на всичките стъпки зада вида къде ми е грешката...щото явно нещо бъркам...мерси всепак

Да но аз искам на всичките стъпки зада вида къде ми е грешката...щото явно нещо бъркам...мерси всепак

Тебе какъв ти е проблема ,че не можеш да смениш IP-то на компютъра с Виста или имаш проблем с направата на локална мрежа.Щото ако е първото не е по темата.

Редактирано от kuramiianko (преглед на промените)

от лабтопа пиша в браузъра \\19........ влиза ми виждам папката за шерване влизам в нея след това взимам някъв фаил копвам го в папката и ми изписва You need permission to perform this action. Кажете кво да права sad.gif

от лабтопа пиша в браузъра \\19........ влиза ми виждам папката за шерване влизам в нея след това взимам някъв фаил копвам го в папката и ми изписва You need permission to perform this action. Кажете кво да права sad.gif

Можеш ли малко по-многословно да опишеш проблема си ,че така както си го написал нищо не ми стана ясно.Почни с тожа колко компютъра имаш каква мрежа ползват с какви операциони системи са и т.н..Така както си го описал никои няма да те разбере.

Можеш ли малко по-многословно да опишеш проблема си ,че така както си го написал нищо не ми стана ясно.Почни с тожа колко компютъра имаш каква мрежа ползват с какви операциони системи са и т.н..Така както си го описал никои няма да те разбере.

Искам да свържа ПЦ и лабтоп с кабел за да предам информация....лабтопа е виста ПЦ-то е ХП...

Явно трябва да изчакам iovi( ако така му беше името де ) той дано успее да ми помогне...

Прочети тази тема: http://www.kaldata.com/forums/index.php?sh...=23640&st=0 и задай конкретни въпроси! И не бъди припрян, следващия път постовете ти ще отидат под ножа

Здравей, това направих преди време за да се виждат компютрите:

1-во върху иконата с компютърчетата десен бутон и избираш менюто Център за мрежи и споделяне

2-ро отиваш в часта споделяне и откриване

3-то при мен имам следните настройки- първите 4-ри са включени и последните 2 изключени.

След тази настройка мрежата ми тръгна т.е. всички се виждаха в мрежата.

;)

Точно тази тема дето ми я даде съм я чел и нищо не ми помага от там....съжелявам за тва че постояно нахалсвам но ми е наистина спешно...

Точно тази тема дето ми я даде съм я чел и нищо не ми помага от там....съжелявам за тва че постояно нахалсвам но ми е наистина спешно...

изпълни ли стъпка по стъпка както е описано в статията? Ако не, направи го и когато срещнеш трудности - питай. Ако те мързи, чувстваш се некомпетентен - плати на експерт да ти свърши работата

Здравей, това направих преди време за да се виждат компютрите:

1-во върху иконата с компютърчетата десен бутон и избираш менюто Център за мрежи и споделяне

2-ро отиваш в часта споделяне и откриване

3-то при мен имам следните настройки- първите 4-ри са включени и последните 2 изключени.

След тази настройка мрежата ми тръгна т.е. всички се виждаха в мрежата.

;)

Еми да получисе но не това което трябва ohmy.gif от ПЦ-то мога да прехвърля информация но от лабтопа(виста) немога sad.gif

Еми да получисе но не това което трябва ohmy.gif от ПЦ-то мога да прехвърля информация но от лабтопа(виста) немога sad.gif

Някви идеи ? А като се пробвам от ПЦ-то да влеза в лабтопа чрез браузъра ми изписва Access is denied

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.