Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

България - страна на историческа, научна и духовна чалга

Featured Replies

Няколко повода за размисъл за духовния делириум на нашия народ:

http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=518701&p=0#comments

http://e-vestnik.bg/2490

http://e-vestnik.bg/3873

И срещу това едно "събудено" мнение на доцент Рабаджиев:

http://anamnesis.info/anamneza/

Цитат (заключението на статията):

"Съзнавам, че непрофесионалната среда трудно би понесла обема от информация и тромавия анализ, който превръща артефакта в археологически извор. Самият аз предпочитам да използвам удобствата на дигиталната техника пред възможността да опозная сложните процеси в нея. Проблемът тук е в колегията, която трябва да коригира и допълва създаваната медийна представа. За съжаление гилдията не е на висотата да поеме отговорност за представата, която се гради за Тракия и траките в днешното ни общество. И докато това не се случи, географията на тракийските земи ще включва единствено възвишението Перперикон, където по странен начин се вмества цялата човешка история, заобиколено от "Долината на царете", изпълнена със злато и загадъчни ритуали... модел, колкото опростен, толкова и неверен."

Редактирано от azbuki (преглед на промените)

"Съзнавам, че непрофесионалната среда трудно би понесла обема от информация и тромавия анализ, който превръща артефакта в археологически извор. Самият аз предпочитам да използвам удобствата на дигиталната техника пред възможността да опозная сложните процеси в нея. Проблемът тук е в колегията, която трябва да коригира и допълва създаваната медийна представа. За съжаление гилдията не е на висотата да поеме отговорност за представата, която се гради за Тракия и траките в днешното ни общество. И докато това не се случи, географията на тракийските земи ще включва единствено възвишението Перперикон, където по странен начин се вмества цялата човешка история, заобиколено от "Долината на царете", изпълнена със злато и загадъчни ритуали... модел, колкото опростен, толкова и неверен."

Да, това е добра илюстрация на твърденията на Агни за вели4ието и уникалността на българите :speak:

България - страна на историческа, научна и духовна чалга такъв българофобски надпис не бях срещал отдавана !!!

азбукито,

мисля си ,че археологията е една наука която може спокойно да се нарече "машината на приказките"пущаш едно евро и автомата ти пуща една приказка по твой избор-примерно (написваш)-

траки,гърци,елини,орфей и ти се подава една приказка (хубава) и ти е хубаво!!!и можеш да благодариш на некакаф доциент като този къф беше - а да рападжиеф

Значи ,откакто почнах да се интересувам по сериозно от история(според моите възможности)се убедих ,че археолозите са най големите "ЧАЛГАДЖИИ"Те са тия които манипулират и мажат !

И затова ти е сбъркано името на темата-според мене трябва да е -

"АРХЕОЛОЗИТЕ-са най големите чалгаджии в науката наречена ИСТОРИЯ"

поздрав

• Автор
Значи ,откакто почнах да се интересувам по сериозно от история(според моите възможности)се убедих ,че археолозите са най големите "ЧАЛГАДЖИИ"Те са тия които манипулират и мажат !

Важното от изказването ти е указано с по-дебелички букви. Не археолозите са ти криви (ама откъде да ти хрумне, то хора като теб дори не знаят за какво точно говорят и какво искат да кажат), а псевдо такивата, които ходят да ломят и трошат на терена, като, как го каза Рабаджиев? Слонове в стъкларски магазин. Предполагам, не си и прочел какво е написал човекът? Типично за мързеливия, отдавна нетрениран ум, захранван единствено с простички сензации. Човекът е изразил една обществено отговорна позиция. Обществено отговорната позиция няма нищо общо с липсата на патриотизъм, а напротив, има връзка с наличието на далновиден такъв. Обществено отговорно е да видиш и да кажеш, ако се налага, че "задникът ти е лъснал". Глупавите и основаващи се на чисто невежество форми на "родолюбие" напоследък в България се роят, но в дългосрочен план водят народа ни към затъпяване. Децата ни нямат нужда да седят и глупаво да вярват в теориите на някой кефещ се на познанието си на един-два факта чичко, а имат нужда от това някой сериозно да се занимава с тях, да им даде един достатъчно широк кръгозор и да развива, освен уменията им да назустяват, и уменията им да боравят критично с преподавания им материал. Затова да се радваме, че имаме (все още) и такива като Рабаджиев. Не е добра съдбата на народа, който не уважава умните си хора и предпочита вместо това да слуша лесносмилаемите речи на глупаците! Изказването ти единствено потвърждава тезата за чалгата (западането на нивото на култура на българина, както и на нивото му на общуване със себеподобните във всяка една сфера).

Да бе, точно историците са най-манипулиращите учени в целият свят.

Като не ти харесва направи като мен - изнасяй се.

Важното от изказването ти е указано с по-дебелички букви. Не съм и очаквал друго да прочетеш от изказването ми! Не археолозите са ти криви (ама откъде да ти хрумне, то хора като теб дори не знаят за какво точно говорят и какво искат да кажат За разлика от тебе ,че знаеш мого и можеш да поучаваш другите ,и да се изказваш интелехентно), а псевдо такивата, които ходят да ломят и трошат на терена, като, как го каза Рабаджиев? Слонове в стъкларски магазин. Предполагам, не си и прочел какво е написал човекътПрочетох ,кво е писал -тъжен човек непризнат ,неуспял,завистлив? Типично за мързеливия, отдавна нетрениран ум, захранван единствено с простички сензации. Човекът е изразил една обществено отговорна позиция.това го заявавш ти ,като манипулираш че това е важно за обществото,а то е важно само за твоя човек,Рабаджиев щото не е на голямата ясла! Обществено отговорната позиция няма нищо общо с липсата на патриотизъм, а напротив, има връзка с наличието на далновиден такъв. тука си се объркала малко Обществено отговорно е да видиш и да кажеш, ако се налага, че "задникът ти е лъснал".Да така е съгласен съм Лъснал му е задника от 1000м си личи ,че завижда на медиините герои Глупавите и основаващи се на чисто невежество форми на "родолюбие" напоследък в България се роят, Да напълниха всичко със спам за да се объркват хората и всичко да остане пак в академичните среди само ,то това е целта ,азбукито ,и те разчитат мого на такива като тебе но в дългосрочен план водят народа ни към затъпяване.Те отдавна го водят ,не е ново тва,ти ако си мислиш че преди се творяла некаква наука ,историческа си в голяма грешка Децата ни нямат нужда да седят и глупаво да вярват в теориите на някой кефещ се на познанието си на един-два факта чичко,скоро отговарях на един като тебе отворко,и си пуснах нерва да чета златарски,мога да ти кажа голема фантастика,когато му отговарях с цитати ,ми се присмиваше и казваше ,че съм луд и не знам къф ,кат тебе сега ,и на края като му казах ,че всичко дето съм му казал -всъщност е от бащицата на историята ни а имат нужда от това някой сериозно да се занимава с тях, да им даде един достатъчно широк кръгозор и да развива, освен уменията им да назустяват, и уменията им да боравят критично с преподавания им материал. Затова да се радваме, че имаме (все още) и такива като Рабаджиев. Не е добра съдбата на народа, който не уважава умните си хора и предпочита вместо това да слуша лесносмилаемите речи на глупаците! много лесно слагаш етикети ,твоя бил умен пък другите били прости и глупави хехехехехехе Изказването ти единствено потвърждава тезата за чалгата Не чалгата е в такива като тебе поучили малко ,готови винаги да се счупят в кръста да изкарат некой леф,да напишат някоя статийка против некой опонент ,да дискредитират некой опонент или конкурент ,абе типични номенклатурни похвати в науката ни от 60г насам кво да се ядосвам(западането на нивото на култура на българина,ми тя запада щото постоянно ни заливат ей такива статии дет нищо не казват,само си се предлагат и слагат етикети на БЪЛГАРИТЕ

работят за себе си ,за службичка некаква ,да лапнат нещо,и за тва са им виновни хоратакакто и на нивото му на общуване със себеподобните във всяка една сфера).тва беше по текста ти,общо взето нищо ,ново само ,ЗЛОБА

злобна чалга

Сега ще ти сложа биографията на твоя човек:

Доц. д-р Костадин Костадинов Рабаджиев

Биографична справка

* Роден на 7 септември 1956г. в гр. Разлог.

* Завършил Софийски университет “Св. Климент Охридски”, специалност история през 1981г.

* Специалист в Историческия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски” от 1984г., старши асистент от 1993г., главен асистент от 1995г.

* Доктор по история (1992г.) “Херакъл (Херкулес) в Тракия IV в. пр. н. е. - IV в. от н. е.”

* Доцент по Класическа Археология (2001 г.).

Списък на публикациите

Дисертация:

1. Херакъл (Херкулес) в Тракия (IV век пр.н.е. – IV век от н.е.). Автореферат на дисертация за присъждане на научната степен “Кандидат на историческите нау-ки”. С., 1992.

Монография (хабилитационен труд):

2. Елински мистерии в Тракия (опит за археологически прочит). Университетско издателство „Св. Климент Охридски“, С., 2002.

Нямам нищо лично ,към този човек ,но като гледам израстнал е след ,революцията

Не знам кво значи АВТОРЕФЕРАТ -ти знаеш ,можеш да ни открехнеш

Сега на опонентите му-всъщност срещу тези дето е писал въпросната статия за слоновете дето били в стъкларницата

Почетни членове на ТЕМП

1. ст.н.с. д-р Георги Павлов Китов – археолог

2. Диана Димитрова Димитрова – археолог,

зам.-ръководител на разкопките на ТЕМП след 2000 г, участник в експедициите на ТЕМП от 1984 г.

3. Геоги Диков Мавров – реставратор

4. Майя Петрова Бужашка – архитект

5. д-р Майя Василева – траколог

След като завършва история в Софийския университет „Климент Охридски“ (1966), специализира история на изкуството в Ленинград (1974-1975). Oт 1971 г. работи като уредник в Археологическия музей и институт към БАН.

През последната четвърт на 20 век е направил множество значителни открития, свързани с културата на траките. Сред тях са гробниците в (Жаба могила) при Стрелча, религиозният комплекс - хероон край с. Старосел, откриването на 673-грамовата златна маска на тракийски владетел, гробницата на цар Севт ІІІ в могилата Голямата Косматка близо до Шипка, както и Александровската гробница до Хасково, украсена с уникални стенописи от средата на ІV век пр. Хр., и много други.

Доктор на историческите науки от 1977 г., старши научен сътрудник 1990. Председател на Общото Събрание на Археологическия институт с музей при БАН от (1992). От 1995 г. преподава като хоноруван доцент в Нов български университет. Основател и ръководител от (1972) на археологическата експедиция ТЕМП (преди ЕПОС и ЕТАП).

Автор на над 200 статии и десетина студии върху историята, археологията и религията на траките.

И най важния опнент и конкурент:

ПРОФ.НИКОЛАЙ ОВЧАРОВ

Археолог.

Николай Овчаров е един от най-младите професори у нас. Първите си археологически разкопки прави заедно с баща си, също археолог, когато е едва на 3 години. Става доктор на историческите науки на 43, а на 45 е вече професор.

Най-голямото му откритие е светилището на тракийския бог Дионис на скалния хълм Перперикон на 15 км североизточно от Кърджали. Освен като учен, проф. Овчаров се изявява и като автор на научнопопулярни текстове за по-широката читателска аудитория като книгата му, публикувана в края на 2006 г. "Разказите на българския Индиана Джоунс". Известният археолог пръв съобщи публично и сензационната новина, че българските земи са дали най-старата писменост на света. Той показа третата по рода си керамична плочка с "рисунково" писмо, подобно на египетската писменост, намерена в Южна България.

Доколкото забелязваш ,са леко набори единия вече професор известен и т.н.другия си е в трета глуха още

Ся понеже ,пак ша са уловиш за някой цитат ,искам да го избегна кат ти кажа ,че аз не ги харесвам и тримата,по начина по който пишат,този начин на действия ги слага в различни слоеве на историческата наука в България-а тя е "кланова"демек ако не правиш като нас си аут

И сега ти слагам фундамента,без който няма да си изясниш нищо от това което исках да ти кажа до сега,понеже си надъхала с готова фразеология !

Пред българската историческа наука стои като основна задача провеждането на задълбочена и непримрима критика на всички извращения и фалшификации, създадени от буржоазната историография за ролята на славяните в началния период на българската история. Необходимо е решително и завинаги да се скъса с „теориите” за приоритета на прабългарите при образуването на българската държава и при създаването на българската култура. Това трябва да стане чрез набиране на нов фактически – главно археологически – материал и чрез правилно използуване достиженията на съветската историческа и археологическа наука за ранния период от развитието на славяните

Каква е идеята,чрез археологията да се елиминират всички стари тези(да се обяснят по друг начин-да се измисли друга приказка) и да се търсят ипоказват нови факти ,но само ако са по нашта история!

Това е последно ,но не мога да не ти го копирам за съветските колеги ... ххехехее

Осигуряването на възможност за свободна критика и самокритика и прилагането им на дело наред с другите задачи трябва да бъде една от най-важните задачи на българските историци. Само така те ще могат да преодоляват своите слабости и грешки и учейки се от опита и достиженията на съветските историци, ще могат да се движат напред, поставяйки все по-успешно българската историческа наука в служба на социалистическото строителство.

Ей така са били възпитани или превъзпитани учителите и професорите на нашите герои!

леко те усетих ,че не четеш кво пишат другите ,дано не съм те затормозил мого!

бъди здрава

поздрави

• Автор
Не знам кво значи АВТОРЕФЕРАТ -ти знаеш ,можеш да ни открехнеш

Ами започни оттук да се образоваш. Има речници. Отвори един. cool.gif

Доколкото забелязваш ,са леко набори единия вече професор известен и т.н.другия си е в трета глуха още

biggrin.gif

И сега ти слагам фундамента,без който няма да си изясниш нищо от това което исках да ти кажа до сега,понеже си надъхала с готова фразеология!

:) Пълно с граматически бисери изречение (ако не обръщаме внимание на съдържанието). Душицо, оставя се разстояние след запетайките и то наистина СЛЕД, а не преди :) За да искат другите да те четат или да го коментират, трябва написаното да има и смисъл и да е на ниво, да кажем, по-високо от втори клас. Това, което пишеш, е меко казано глупаво и наивно. Извинявам се за малко директното изказване, ама ме подсещаш за следната фраза от Ведите:

Където жабите са оратори, уместно е да се мълчи.

Голям е хорът на жабите в България, умните хора си тръгнаха или млъкнаха. Затова на някои им се струва, че жабите имат особени заслуги и постижения - в това, което могат. Крякането. Глупакът се захласва по врявата, както свраките по лъскавото.

azbuki каза: Ами започни оттук да се образоваш. Има речници. Отвори един. -Аз Душицо, кога съм гледал речници ти си била ехееееей

azbuki каза: biggrin.gif -Тука Душицо се опитваш се да се посмееш (с голямо усилие )ама е не ти излиза усмивката щото е вярно ЗАВИСТ,отвори един случаен вестник и ша видиш снимката на "Индиана Джоунс" ,ако не си гледала филма е друг въпрос,можеш да гледаш друг -"300" за гърци става въпрос нали каза някъде ,че си учила за тех!

azbuki каза: Пълно с граматически бисери изречение (ако не обръщаме внимание на съдържанието). Душицо, оставя се разстояние след запетайките и то наистина СЛЕД, а не преди За да искат другите да те четат или да го коментират, трябва написаното да има и смисъл и да е на ниво - Хехехехе ,Душица,сега запетайките зеха да ти пречат,ти щом едни запетайки ти объркаха понятията!Проблема не е в запетайките ,а в напъните да се изкараш оригинална и образована,което не ти се удава мого!

azbuki каза: Изказването ти единствено потвърждава тезата за чалгата (западането на нивото на култура на българина, както и на нивото му на общуване със себеподобните във всяка една сфера).Да Душицо,тука си права и съм съгласен с тебе ,че с нищо не си го вдигнах (нивото) от дългото вече общуване с тебе (получих некакви само упреци,назидания,пращания да се образовам ,празни и самохвални приказки)и нищо по съществено а темата беше за чалгата-нямаш аргументи нещо а?

Сега последно и да приключвам ,че стана много дълго и ми се захаби вече ,клавито(аз до ведите няма да ходя ,чак):

Да се разсъждава логично и да се рзасъждава вярно са две различни неща

Няма нищо по-страшно от активната глупост. biggrin.gifbiggrin.gifcool.gifcool.gifcool.gif

• Автор
Няма нищо по-страшно от активната глупост. biggrin.gifbiggrin.gifcool.gifcool.gifcool.gif

Това ми го взе от устата.

Това ми го взе от устата.

Нещо загуби интерес,по темата [b]:"България - страна на историческа, научна и духовна чалга"

Сега на бърз прочит ,ще ти сложа какво значи ЧАЛГА за мен в темата :

История на България-

Вера Мутафчиева

българска писателка и историк - османист, член на Българската академия на науките.

Дъщеря е на историка Петър Мутафчиев.

През 1951 година завършва История в Софийския университет "Св. Климент Охридски", а от 1958 година, след защита на дисертация на тема "Феодалната рента в Османската империя ХV-ХVІ век", е кандидат на историческите науки.

От 1978 година В. Мутафчиева е доктор на историческите науки.

Асистент е в Народната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" (1951-1955), научен сътрудник в Института по история на БАН (1958-1966), старши научен сътрудник в Института за балканистика при БАН, старши научен сътрудник І степен в Института по литература при БАН (1979-1993)

Вера Мутафчиева е автор на над 30 художествени книги, издадени у нас и в чужбина в многобройни тиражи.

Сред по-извесните ѝ произведения са: “Книга за Софроний”, “Случаят Джем”, “Летопис на смутното време”, “Аз, Анна Комнина”, “Предречено от Пагане”, спомените ѝ “Бивалици”, “Разгадавайки баща си”, “Семейна сага” и др. Сценарист е на най-гледания (АНТИБЪЛГАРСКИ -щото си мисля че е най фалшивата история за българите))филм в българската история - "Хан Аспарух".

Член е на Съюза на българските писатели и негов секретар в периода 1982-1986 година.

Била е ръководител на Агенцията за българите в чужбина (1997-1998).

Вера Мутафчиева е лауреат на множество отличия, включително на Хердерова награда (1980).

На 10 юни 2008 година Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност огласява, че Вера Мутафчиева е агент на 6-то управление на Комитета за държавна сигурност от 1969 година.

Повече няма да те безпокоя,душко!!!

бъди здрава cool.gifcool.gifcool.gif

• Автор
Нещо загуби интерес,по темата

Повтарям се, но пак ще го кажа:

Където жабитe са оратори, уместно е да се мълчи.

P.S. Все пак темата не беше са обсъждане на мръсно бельо, а за обсъждане на начина, по който се пише за нашата история и за затъпяването, до което масово води у населението. Е, и някои колеги историци и археолози говорят повече за мръсното бельо на другите, отколкото за съдържанието на това, което пишат и изобщо по същество. Как да кажа, в такива миризливи дейности не участвам. Нямам и време за това.

Повтарям се, но пак ще го кажа:Няма ,нищо ,че се повтаряш моя папагал с повтаряне сега може да мяука...?!?

Където жабитe са оратори, уместно е да се мълчи.

по добре да си крякам естествено,отколкото да мяукам,изкуствено!!!

P.S. Все пак темата не беше са обсъждане на мръсно бельо, а за обсъждане на начина, по който се пише за нашата история и за затъпяването, до което масово води у населението. Много сложно изречение си съставила,мисля ,че ти каза за нещо за смисъла и нивото...azbuki' каза: За да искат другите да те четат или да го коментират, трябва написаното да има и смисъл и да е на ниво, Е, и някои колеги историци и археолози говорят повече за мръсното бельо на другите,Тука заблуждаваш ,не става въпрос за това да се изкара мръсно бельо , тука става въпрос за ФУНДАМЕНТА върху който се гради Българската историография и ти го знаеш ,но заблуждаваш аудиторията отколкото за съдържанието на това, което пишат и изобщо по същество. Как да кажа, в такива миризливи дейности не участвам.Така си мислиш ,че не участвуваш,ако не беше писала "България......."а беше писала ст.н.с.д-р Рабаджиев дъра бъра ...изобщо немаше да взема отношение,но така поставена темата е че ,в България е чалгата пък другаде е истината ,което е лъжа Нямам и време за това.

Сега ,ти слагам за миризливите работи както казваш,то си е направо задължителни за всеки дръзнал да се занимава с история:

Tеми по история (тва е за студенти да се подготвят)

Aвторите на историография за тях:

1. Създаване и начално развитие на българската държава (681-718)

-Марин Дринов, Иван Дуйчев, Петър Мутафчиев, Василка Тъпкова-Заимова, Станчо Ваклинов

2. Териториално разширение и централизация на България през първата половина на 9век

-Васил Златарски, Петър Мутафчиев, Петър Ников, Веселин Бешелиев, Иван Дуйчев, Димитър Ангелов, Васил Гюзелев, Георги Бакалов

3. Християнизация на България при княз Борис Първи

-Васил Златарски, Петър Мутафчиев, Васил Гюзелев, Димитър Ангелов, Геновева Цанкова-Петкова

4. Създаване и разпространение на славянската азбука и писменост

-Васил Златарски, Петър Мутафчиве, Иван Дуйчев, Стефан Кожухаров, Йордан Иванов, Емил Георгиев

5. Политическо и Културно развитие на България при Симеон Велики

-Васил Златарски, Петър Мутафчиев, Спиридон Палаузов, Иван Дуйчев, Иван Божилов

6. Залезът на ранносредновековното Българско царство 927-1018

-Марин Дринов, Васил Златарски, Петър Мутафчиев, Иван Дуйчев, Димитър Ангелов, Васил Гюзелев, Василка Тъпкова-Заимов, Георги Бакалов

7. Възстановяване и укрепване на българската държава 1185-1207

-Васил Златарски, Петър Мутафчиев, Петър Ников, Иван Дуйчев, Димитър Ангелов, Васил Гюзелев, Иван Божилов, Василка Тъпкова-Заимова, Геновева Цанкова-Петкова, Георги Бакалов, Петър Ангелов

8. Българитските земи в контактната зона между християнство и исляма. Православната църква и култура през 15-17 век.

-Иван Снегаров, Боню Ангелов, Петър Динеков, Христо Гандев, Иван Дуйчев, Д. Петканова

9. Ранно българско възраждане

-Марин Дринов, Иван Шишманов, Боян Пенев, Христо Гандев, Боню Ангелов, Михаил Арнаудов, Николай Генчев, Пламен Митев, Вера Мутафчиева, Крумка ШароваЗабелязваш ли некакво повторение на имената(може би е случайно или е суперпроефисионално)?

Сега завършвам с това дето ,засяга твоя приятел,за слона и стъкларския магазин!

Аз съм против ,такава археология с багерите НО,няма време Душицо,иманярите са екипирани супер,пари мого ,плащат веднага и НАЙ-ВАЖНОТО излизайки от България всички тези РЕЛИКВИ на ИЗКОННАТА ни земя се превръщат в "елински","гръцки"и "византийски"наскоро ,ако не знаеш се откриха и "юдейски" по същата схема!

Имаш пресен пример с чиниите ,които откраднаха "малаките",ТВОЯ приятел ,що не скочи да защити Българските ценности,нали бил умен и отговорен за Нашата Българската ИСТОРИЯ!!!

поздрави

п.п. много ми харесва да ми се изразяват с едно изречение ,това говори за инелект от ....

Редактирано от camarero (преглед на промените)

• Автор

Горкичкият, в кой век живееш изобщо? Ама щом ти е интересно, говори си сам със себе си.

Горкичкият, в кой век живееш изобщо? Ама щом ти е интересно, говори си сам със себе си.

Nullus locus tibi dulcior esse debet patria

кога ще мине модата да пишем на умрели езици? :)

кога ще мине модата да пишем на умрели езици? :P

Да ,извинявай ,

Мого умрели езици!

Понеже дамата ,каза ,че съм "крякал" и съм бил вече сам (демек ,не и интересно вече ) хехе

и аз за тва !

Nullus locus tibi dulcior esse debet patria - Никое място не трябва да ти е по-скъпо от Родината

Айде аз ,ша си ходя в гьола,да си ...!! :) хехе

• Автор

Ц-ц, и латински сме научили ;) Разбира се, най-добре е да се обърнеш към един българин на латински - близко е до ума.

(Съдържанието на написаното сам ли си го преведе или преводът ти седеше готов?)

Айде аз ,ша си ходя в гьола,да си ...!! :huh: хехе

Добра идея. Преводът, на нас, българите, учили латински освен всичко останало, не е нужен. Но разбирам, ако ти е било нужно да го преведеш на себе си. ;)

П.П. Интересно е също така как всеки път, когато някой мислещ със собствената си глава българин се опита да се изкаже срещу проблеми в "родината", които са резултат от години наред комунистическо образование и възпитание и пречат на "родината" да върви напред, така че и въпросният (обикновено млад) човек да види някакъв смисъл да живее в тая родина, се надига един такъв хор от неуки, недоучени, недоразбиращи, недопрочели, но затова пък жадни за изява и изпълнени с патриотизъм чичковци и лели, които започват да си пухат децата по главата и да им викат "ти що не слушаш бе" и т.н. фрази с много "трябва". На тези хора им е твърде тесен мирогледът, за да схванат, че поведението им е един тотален анахронизъм, като извадено от някакъв исторически музей на човешката глупост, че техните деца отдавна търсят нещо повече от това, което техните догми и ограничен мироглед могат да им предложат, че не искат да се връщат вкъщи, за да бъдат поучавани, а за да оправят и съградят наново всичко, което това сляпо поколение на майките и бащите им е разрушило. В България не може да се живее и цари чалгата, защото и да искаме да се върнем и нещо да оправим, лелките и чичковците няма да ни оставят. Искат да си се донакрадат, да си се донакрякат, донакарат, абе въобще да си царуват в така създадения рай на човешката глупост и безхаберие. Но хубавото е, че ние все пак имаме търпение, ако не да си тръгнат, то да си отидат по естествен път и да вземем ние тогава да си оправим държавата.

Мда. Прав е Цицерон, ама неговата "patria" не е била като моята. И ако е била като моята, друго е щял да говори ;) Със сигурност е щял да изнася речи срещу лелите и чичковците, подобно на обвинението си срещу Веррес. Но точно това липсва на ограничения човек, ограничено познаващ латинската литература или което и да е друго нещо, но затова пък назубрил няколко латински цитата. На него му липсва контекста на цитатите, липсва му разбирането на културата, в която са се родили, липсва му познаването на цялостното творчество на определен автор, като Цицерон например. Как тогава ограниченият човек да разбере, че подобно на мен, Цицерон би подложил определени явления в своята "patria" на унищожителна критика (което е правил), което обаче не изключва неговия патриотизъм. Напротив, мислещият за бъдещето е много по-голям патриот от шумно крякащият популистки глупости сега. Патриотизмът тук се измерва в количеството добро, което тези хора с поведението си пораждат за общността - при крякащите заради самата идея, освен удовлетворението на собственото им его и задоволяването на някакъв комплекс за малоценност, не виждам какво е доброто.

И все пак връщам се отново на мисълта: Горко на народа, който остави НЕ такива като Цицерон, а на глупаците си да го управляват и шумно да раздават акъл. Всички цитати от недопрочетени латински автори не биха стигнали, за да опровергаят тази простичка истина. Напротив, биха я подкрепили.

Ц-ц, и латински сме научили :( Разбира се, най-добре е да се обърнеш към един българин на латински - близко е до ума.

(Съдържанието на написаното сам ли си го преведе или преводът ти седеше готов?)

Ти като пишеш с клавиатурата да не си я измислила ТИ !

Добра идея. Преводът, на нас, българите, учили латински освен всичко останало,(това не е в спора ,ти го поставяш винаги да подчертаеш непогрешимостта си,или своята малоценност"млада ,умна но недооценена"по оптимистично !!!) не е нужен. Но разбирам, ако ти е било нужно да го преведеш на себе си. :(

П.П. Интересно е също така как всеки път, когато някой мислещ със собствената си глава българин се опита да се изкаже срещу проблеми в "родината", които са резултат от години наред комунистическо образование и възпитание и пречат на "родината" да върви напред, така че и въпросният (обикновено млад) човек да види някакъв смисъл да живее в тая родина,(всеки млад човек има свободата да избере своя път ,за разлика от "чичковците и лелките") се надига един такъв хор от неуки, недоучени, недоразбиращи, недопрочели,(Сега тука си в тотална грешка,това е от времето на комунизма -търсенето на "врагове"и "лов на вещици" обяваването на една цяла прослойка или генерация за лоша и неука е по времето на точно на това което исакш да кажеш,но понеже не го разбираш го слагаш като приоритет),но това е но затова пък жадни за изява и изпълнени с патриотизъм чичковци и лели, които започват да си пухат децата по главата и да им викат "ти що не слушаш бе" и т.н. фрази с много "трябва". Въпрос на възпитание на родителите ти ,ако са те пухали по главата и са ти налагали догми,е друга работа ,аз затова забелязвам някакво постояно желание от твоя страна да поучаваш и да казваш колко са прости хората дръзнали да не се съгласят с теб,може би трябва да общуваш повече не мислиш ли? На тези хора им е твърде тесен мирогледът, за да схванат, че поведението им е един тотален анахронизъм, като извадено от някакъв исторически музей на човешката глупост, че техните деца отдавна търсят нещо повече от това, което техните догми и ограничен мироглед могат да им предложат, че не искат да се връщат вкъщи, за да бъдат поучавани, а за да оправят и съградят наново всичко наново , което това сляпо поколение на майките и бащите им е разрушило. тука пак си в грешка,на чисто няма да може да почне,после не включваш твоите майка и баща,което означава че те не са слепи,и не чувстват вина ,за разлика от моите които трябва да са виновни!всъщност това е познато ,от преди да се хвърли вината върху другите или да се обобщи и да не се посочат истинските ВИНОВНИЦИ,които нагло пред пред всички заявават,че ПЕТ ПАРИ НЕ ДАВАТ за твоето и моето мнение) В България не може да се живее и цари чалгата, защото и да искаме да се върнем това също е личен избор,ако искаш да оправяш ще трябва да се бориш,с тоя тон на назидание и нечувща друго мнение ти гарантирам ,че няма да успееш!и нещо да оправим, лелките и чичковците няма да ни оставят. Искат да си се донакрадат, да си се донакрякат, донакарат, абе въобще да си царуват в така създадения рай на човешката глупост и безхаберие. Но хубавото е, че ние все пак имаме търпение, ако не да си тръгнат, то да си отидат по естествен път и да вземем ние тогава да си оправим държавата.хехе тогава ще сте лелки и чиковци и ще сте в категорията на анахронизъм, като извадено от някакъв исторически музей

Мда. Прав е Цицерон, ама неговата "patria" не е била като моята. И ако е била като моята, друго е щял да говори ;) Със сигурност е щял да изнася речи срещу лелите и чичковците, подобно на обвинението си срещу Веррес. Но точно това липсва на ограничения човек, ограничено познаващ латинската литература или което и да е друго нещо, но затова пък назубрил няколко латински цитата. На него му липсва контекста на цитатите, липсва му разбирането на културата, в която са се родили, липсва му познаването на цялостното творчество на определен автор, като Цицерон например. Как тогава ограниченият човек да разбере, че подобно на мен,Ииих тва ма фърли в оркестъра как се сложи до... Цицерон би подложил определени явления в своята "patria" на унищожителна критика (което е правил), което обаче не изключва неговия патриотизъм. Напротив, мислещият за бъдещето е много по-голям патриот да като тези философи-утописти, които се вживяха в месии -ГОВОРЕНЕТО в бъдеще време е идеята на социал-комунизма и социал-национализма и няма нищо общо с човешкото развитие ,утопиите са вредни и всички които говорят за бъдещи и неясни учения и теории са вредни за настоящето от шумно крякащият популистки глупости сега. Патриотизмът тук КЪДЕ ТУК???се измерва в количеството добро, което тези хора с поведението си пораждат за общността - при крякащите заради самата идея, освен удовлетворението на собственото им его и задоволяването на някакъв комплекс за малоценност, не виждам какво е доброто.

И все пак връщам се отново на мисълта: Горко на народа, който остави НЕ такива като Цицерон,Тука пак заблуждаваш ,щото никой не го е оставил въпросния Цицерон да управлява ,заклали са го като агне а на глупаците си да го управляват и шумно да раздават акъл. Всички цитати от недопрочетени латински автори не биха стигнали, за да опровергаят тази простичка истина. Напротив, биха я подкрепили.

Марк Тулий Цицерон (Marcus Tullius Cicero) е прочут римски оратор и държавник. Известен е като най-големия стилист на латинската проза. Роден е на 3 януари 106 пр.н.е. в Арпинум.

Обезглавен е на 7 декември 43 пр.н.е..

Нещо ,като Герги Данаилов е бил ,този Цицеро

Сега виждам ,че си писала повече от един ред ,което е похвално ,браво!

Може и да ме обогатиш все пак с някоя чужда мисъл!

Явно си учила,(зубрила мого)което не е лошо!

Може би си чела за така наречения "софизъм"и някой ти е казал ,че го владееш!

Мога да те разочаровам,ИЗЛЪГАЛ те е !

Разбирането си на процеса на познанието софистите изпадат в субективизъм и отричане на обективната истина - тоест нихилизъм, и накрая свеждат диалектиката до софистика.

Софизъм, като израз, касаещ разсъждения, основани на лъжливи доводи, манипулативно използване на аргументи, словесно изхитряне, което води към само привидно логични изводи

Много сложно ми стана,тия учения ми бегат ,нещо а?

Ти как мислиш?

слънчеви поздрави cool.gifcool.gifcool.gif

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.