Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Планините и Оцеляването

Featured Replies

Така. Виждам, че има доста хора които харесват Робин Зонския живот ;) като мене. Правя малък списък от това какво е най-необходимо за оцеляване ще се радвам да допълвате списъка и накрая да видим колко раници (самарки) ще са ни нужни за да оцелеем ;)

Да започнем с малката чантичка в която има най необходимото

1. Кибрит увит по възможнот в найлонче за да не се овлажнява ( не препоръчвам запалка защото при студено време газта се свива и става непотребна) Има и друга възможност наричат го Лайта. това са две плочици, които дават искра но за тях ви трябва и прахан.

2. Фенерче, може да е малко но да върши работа. ( Препоръчвам така наречените челници защото с тях и двете ръце са ви свободни)

3. Хапчета, най важните за човека според това кой каквито нужди има( аз лично си нося Аспири, Орбазон, Нофилин,Витамин С)

4. Резервни батерии за фенерчето (абсолютно задалжително)

5. Малко ножче (независимо, че носите сабя на кръста :hush: или по голям нож както аз правя)

6. Бинт и стерилни марлички (винаги носете може да не се наложи да ги ползвате но е хубаво да ги имате)

7. Топоцин ( това е вид антибиотик под формата на прах, малко шишенце е. Помага за по бързото зарастване на рани)

8. Захар ( кутийка не много голяма или шишенце. Ако ви се случи да няма какво да ядете и не сте спали и тн. Захарта много помага само със захар не много голямо количество може да издаржите доста време и да се стоплите ако е студено)

9. Сол ( пак същата процедура с малка кутийка или шишенце корените и листата могат да имат по-добър вкус ако са посолени)

10. Сух спирт на таблетки (може да го намерите по железариите не е скъп. Таблетките приличат на хапчетата като витамините малко по дебели са но горят с насочен пламък и една таблетка издържа около 12 минути много удобни за палене на мокри дърва или просто да си стоплите канче вода за супа или чай)

11. Вода (в последно време начина на пренасянето на тази животопотдържаща течност много се разнообрази. аз лично предпочитам раничките около 2 литра имат си маркуч което се захваща на киката и е много удобно)

Това е което аз си нося с мен винаги като съм в планината независимо от Голямата раница .

Голямата раница

1. Палатка (в зависимост от това дали сте сам или с някой друг най удобни са дву и повече местните)

2. Спален чувал (тези чувалчета вече толкова напреднаха че тежат около 800 гр. а екстремната им температура е доста под нулата ;) )

3. Много чорапи (едно от най важните неща са те може да ви се струва смешно но при поход с мокри чорапки може да си докарате доста главоболиа на главицата)

4. Дебел пуловер (от тия дето баба ги плете :) )

5. Бельо (мисля, че е задължително ако някой не мисли така да ме убори;)

6. Ботуши високи гумени (някой ще каже за какво са ми . Сутрин в планината има едно нещо дето е много гадно казва се Роса нама значение с какви обувки си или боти стават мокри за това предпочитам ботуши до под коляното)

7. Брадва ( не много голяма в зависимост от физическите способности на човека)

8. Голям нож (това е любимият ми атрибут маняк съм на тема остриета по принцип си взимам 2-3-4 ножа с различна големина повярвайте ми винаги влизат в употреба)

9. Дюшек (Много е твърда земята да знаете )

10. Въже ( около 10 метра може и 20 по възможност по дебело 0.8 или 11 мм )

Еми това е от мен има още много и малки неща който си трябват но това са най важните

Чакам допълнения от вас и предложения какво да взимаме на пътешествия ;)

• Отговори 88
  • Прегледи 26,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

;);););)

сега ако организираш и едно походче в планината цена няма да имаш! biggrin.gif

:hush::)

• Автор

Казвате кога оговаряме се и потегляме :hush:

Знаеш ли,че "Топоцин" изписват и на новородените (бебчета) и се слага на пъпчето докато зарастне и падне щипката. cool.gif

• Автор

Mдам така е доста добър антибиотик бих казал даже като ми направиха татуировката ми казаха да си слагам от него доста помага

Бива си го.А ако се уговорим да ходим някъде,къде би ни завел?Кое място ти е направило най-силно впечатление,макар че за природата е глупаво така да задавам върпоса,но както и да е ти ме рзбра предполагам правилно? biggrin.gif

• Автор

Местата са 2 които обожавам и двете са в родопите

1. Месноста Марциганица уникално красиво, хубави поляни за разгъване на палатки а за по-мързеливите има много хубава хижа :wors:

2. Язовир Васил Коларов или по новому Голям Беглик какви залези има не е истина всичко става оранжево и колко риба има :wors:)

Редактирано от duvi (преглед на промените)

Стига щото вече се зарибих и ми се доходи адски много!!! :wors::wors:

• Автор

Я сега ти кажи какво ще вземеш ако тръгнем да ходим :wors:ПП

Нож,фенерче,кибрит,храна,вода..... :wors: (2 чифта прашки)...сапун,късмет.....теб,

палатка няма да взема,ако може ще спя в твоята,че сама ще ме е страх :wors:

...друго незнам,зависи за какъв период от време става на въпрос. :wors:

• Автор

хехехе моита палатка е за 6 човека обичам да ми е широко на душата :wors:

я сега един въпрос каква храна ще вземеш :wors:

Ей,ама това разпит ли е или ...?

Със сигурност ще си взема един шоколад,консерви и сухи храни,то какво друго?

Дай съвет! laugh.gif

• Автор

Можеш да си вземеш всичко стига да е добре опаковано или в кутии, барзо развалящата се храна се изяжда първа, а за другата се изкопава дупка около 70 см дълбока и се ползва като хладилник :wors:

Редактирано от duvi (преглед на промените)

Можеш да си вземеш всичко стига да е добре опаковано или в кутии барзо развалящата се храна се изяжда първа я за другата се изкопава дупка около 70 см дълбока и се ползва като хладилник :wors:

<{POST_SNAPBACK}>

Ето за това ще взема и теб,а и палатката ти е широка,така че всичко е уредено...ще вземем и kitty.Само,че с две жени и ти сам,оффффф незнам...??? :wors:

• Автор

ахахаха спокойно нямам проблеми с 2 жени, все пак живея с 2 момичета и всеки си има задължения ;)

Добре,ама да не кажеш,че не съм те предупредила. ;)

• Автор

Споко ;) ще ви намирам задачки закачки и тва е ;)

Аз съм съгласна,а за kitty не знам,но предполагам,че няма да откаже. biggrin.gif

• Автор

Или направо ви давам да разпъвате палатката и после ще спите като къпани ;))

охх тука много неща съм изпуснала biggrin.gif;)

еее как без мене бе! на мене ми дайте само един фотоапарат и един duvi, пуснете ме в планината и ми гледайте сиира biggrin.gif;)

амааа Isi-Pisi как ще си го разделим? аз не се давам лесно.. пък той с две Искри ще се побърка laugh.gif

• Автор

Айде айде две Искри :)) Аз няма да съм самичак я ;) се някой ще се претече на помущ, ако ли не зимам си спалния чувал и бегом в гората при някоя мецана ;)

ехеее Isi-Pisi виждаш ли как им действаме -- бягат от нас! sad.gif предпочитат мечките пред нас!

• Автор

Е ако се държите добре. Ще съм кротък като агънце. Но ако ще ми се качвате на главата никъде не ви взимам :)

айде айде :) че много се отклонихме от темата вече ;)

предлагам ако някой има интересни преживявания сред дивата природа, да го разкаже тука

аз лично не съм ходила на почивка на планина (мнооооого съжалявам за което sad.gif ), ама страшно много искам. Винаги съм я предпочитала пред морето. Харесвам планинските гледки, особено залезите в планината!

• Автор

Мдам отделихме се много от темата. А тя е кой какво взима със себе си като отива на планина. От най-важните неща до най- непотребните, например лак за нокти :)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.