Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Съвет за клок на Athlon 64 3000+,s.AM2

Featured Replies

Здравейте!

За пръв път се сблъсквам с клокване и някои работи нещо ми убягват и затова по-добре да питам :angry:

Да представя цялата конфигурация:

Elitegroup NFORCE6M-A, FORCE520LE

K8 Athlon64 3000+ Socket AM2

2Х512МВ DDR-2 800MHZ, Kingmaх

160GB Seagate, SerialATA, 7200, 8192k

GF G7300GS, 256MB Chaintech SE73GS

Първо да попитам за референтния такт. Никъде в BIOS не открих нещо такова.Има си CPU Frequency. Същото ли е? По default e 200MHz с множител 9х=1800Hz . Това , което е странно е , че паметта работи на 361MHz, а не на 400. Предположих , че е заради делителя , който е 5(всъщност 1800:400=4,5) ,т.е. 1800:5=360. Опитах да повиша CPU frequency на 223MHz х9=2007 и съответно очаквах по мои сметки ~2000:5=400MHz за RAM-a , ама нееее.Получи се :

CPU clock 1796 MHz от предишните 1806MHz

HTT clock 199,6 от 200,9

HTT Speed 798,4 от 1004

Memory clock 199,6 от 361,7

3-3-3-9 от 5-5-5-18

Останалите настройки в BIOS:

AMD K8 Cool & Quiet control [disabled]

K8 <-> NB HT speed [4x]

K8<-> NB HT width [auto]

PCIE clock [100MHz]

Timing mode [auto]

След това опитах с Timing mode [manual] и Memclock index value or Limi DDR2 на 800 и се получава:

CPU clock 1796 MHz

HTT clock 199,6

HTT speed 998

Memory clock 359,3

5-5-5-18

Пълна каша. Къде се омазвам? :sobbing:

Редактирано от kai40 (преглед на промените)

Даваш множител 10х200 и паметта би трябвало да работи на 400, ако си забелязал като дигаш процесора се дига и паметта. Да знаеш по принцип, че АМД Котлон не се клоква много, а и няма голям смисъл, моя работи на 2Гхз клоквам го 20% (AMD Athlon 64 3000+, 754 socked според еверест, твоя ако е на АМ2 нз дали има разлика)

ако няма множител 10 пробвай 5х400, а паметта Manual

Редактирано от piro2004 (преглед на промените)

Даваш множител 10х200 и паметта би трябвало да работи на 400, ако си забелязал като дигаш процесора се дига и паметта. Да знаеш по принцип, че АМД Котлон не се клоква много, а и няма голям смисъл, моя работи на 2Гхз клоквам го 20% (AMD Athlon 64 3000+, 754 socked според еверест, твоя ако е на АМ2 нз дали има разлика)

ако няма множител 10 пробвай 5х400, а паметта Manual

Не съм съгласен с теб, че таванът на Athlon 64 3000+ (който и да е сокед) е 2000 MHz. Не бива изхождайки от собствения несполучлив клок да подлагате под един знаменател и останалите. Аз имах преди време такъв на s. 939, който близо две години ми работеше на 2500 MHz. Както казах и в другата тема, въпрос на бройка е, както и въпрос на късмет при останалите компоненти. По някога при покупката можете сами да си помогнете, за да имате по-късно късмет, все пак със захранване от 20 лв. с тегло без опаковката 200 гр. не може да имате големи очаквания. Същото важи и при останалите компоненти.

Сега малко към автора. Референтният такт е точно посочената от теб честота - CPU Frequency. Не съм сигурен обаче дали правилно съм разбрал - при покачването, честотите се понижават ли? Не споменаваш нищо за HT-Link и честотите на PCI/PCIe шините, заключени ли са?

Редактирано от iovi (преглед на промените)

• Автор
Не съм съгласен с теб, че таванът на Athlon 64 3000+ (който и да е сокед) е 2000 MHz. Не бива изхождайки от собствения несполучлив клок да подлагате под един знаменател и останалите. Аз имах преди време такъв на s. 939, който близо две години ми работеше на 2500 MHz. Както казах и в другата тема, въпрос на бройка е, както и въпрос на късмет при останалите компоненти. По някога при покупката можете сами да си помогнете, за да имате по-късно късмет, все пак със захранване от 20 лв. с тегло без опаковката 200 гр. не може да имате големи очаквания. Същото важи и при останалите компоненти.

Сега малко към автора. Референтният такт е точно посочената от теб честота - CPU Frequency. Не съм сигурен обаче дали правилно съм разбрал - при покачването, честотите се понижават ли? Не споменаваш нищо за HT-Link и честотите на PCI/PCIe шините, заключени ли са?

Точно така, правилно си разбрал-намаляха,както съм ги описал по-горе. Настройките в BIOS са:

K8 <-> NB HT speed [4x]

K8<-> NB HT width [auto]

PCIE clock [100MHz]

Timing mode [auto]

Опция за заключване на PCI шината не открих.

ПриTiming Mode [manual] и Memclock Index Value Or Limi DDR2 , нагласено на 800 , се получиха стойности почти като дефолтските:

CPU clock 1796 MHz (1806)

HTT clock 199,6 (200)

HTT speed 998 (1004)

Memory clock 359,3 (361)

5-5-5-18

Интересното е , че същите се запазиха и при изпълнение на Load Optimized Defaults ;)

Редактирано от kai40 (преглед на промените)

Точно така, правилно си разбрал-намаляха,както съм ги описал по-горе. Настройките в BIOS са:

K8 <-> NB HT speed [4x]

K8<-> NB HT width [auto]

PCIE clock [100MHz]

Timing mode [auto]

Опция за заключване на PCI шината не открих.

ПриTiming Mode [manual] и Memclock Index Value Or Limi DDR2 , нагласено на 800 , се получиха стойности почти като дефолтските:

CPU clock 1796 MHz (1806)

HTT clock 199,6 (200)

HTT speed 998 (1004)

Memory clock 359,3 (361)

5-5-5-18

Интересното е , че същите се запазиха и при изпълнение на Load Optimized Defaults ;)

Коя версия ти е биосът? Гледам преди няколко месеца е пуснат ъпдейт. PCI шината е вързана с множител към PCIe и е достатъчно, че си заключил една от двете.

• Автор
Коя версия ти е биосът? Гледам преди няколко месеца е пуснат ъпдейт. PCI шината е вързана с множител към PCIe и е достатъчно, че си заключил една от двете.

В момента не съм на този компютър , но доколкото си спомням датата на BIOS беше някъде от втората половина на 2007 , а дъното е купено м.10/2007. Мислиш ли ,че новият BIOS би помогнал?

В момента не съм на този компютър , но доколкото си спомням датата на BIOS беше някъде от втората половина на 2007 , а дъното е купено м.10/2007. Мислиш ли ,че новият BIOS би помогнал?

Значи си със стария биос. Дали ще помогне, ще кажеш ти след ъпдейта. При всички положения си заслужава да се опита.

• Автор
Значи си със стария биос. Дали ще помогне, ще кажеш ти след ъпдейта. При всички положения си заслужава да се опита.

Извинявай за отклонението от темата , но би ли споделил ,ако имаш опит и наблюдения относно използването на WinFlash (ъпдейт в Windows среда), или да си ползвам добрата стара DOS. Второто е малко трудно ,защото компът няма флопи , пък е и в гаранция иии...нали! :wors:

Между другото не съм казал, че 2000Мхз е много но има голяма разлика между 754,АМ2 и 939. По принцип 939 поволява най голям клок неговия процесор има предполагам че има максимален множител 9 при АМ2 докато при мен е 10 на 754. (моя базово му е 10х200 +20% клок 2.4Гхз и дига 51градуса мах.). Така че не ми говори, че сокета няма значение щото се излагаш, (АМ2 работи с ДДР2 памети 754 е с ДДР1). Клока е до пари, ако имаш някъв мизерен кошник с 350-400В захранване, скапано дъно РАМ и прочие просто няма да става за голям клок. Ако от 1.8 го дигне на 2.5 (40% клок) не мислиш ли че има голям шанс да му думне Процесора или паметта?

Извинявай за отклонението от темата , но би ли споделил ,ако имаш опит и наблюдения относно използването на WinFlash (ъпдейт в Windows среда), или да си ползвам добрата стара DOS. Второто е малко трудно ,защото компът няма флопи , пък е и в гаранция иии...нали! :)

Ъпдейт под Windows се води като по-рискован от гледна точка на повечето възможни външни въздействия. За да намалиш опасността, спри антивирусната програма, защитната стена и всички ненужни програми. При положение, че компютърът е в гаранция обаче, е проблем, ако се наложи след ъпдейта CMOS Reset. Същото важи и при овърклок. При него също може да преминеш границата на възможностите и да се наложи да вадиш батерията.

Съветът ми е до изтичане на гаранцията да оставиш нещата така, после рискувай на воля ;)

Между другото не съм казал, че 2000Мхз е много но има голяма разлика между 754,АМ2 и 939. По принцип 939 поволява най голям клок неговия процесор има предполагам че има максимален множител 9 при АМ2 докато при мен е 10 на 754. (моя базово му е 10х200 +20% клок 2.4Гхз и дига 51градуса мах.). Така че не ми говори, че сокета няма значение щото се излагаш, (АМ2 работи с ДДР2 памети 754 е с ДДР1). Клока е до пари, ако имаш някъв мизерен кошник с 350-400В захранване, скапано дъно РАМ и прочие просто няма да става за голям клок. Ако от 1.8 го дигне на 2.5 не мислиш ли че има голям шанс да му думне Процесора или паметта?

Ако прочетеш упътването за клок, сигурно сам ще си отговориш на въпросите ;)

Редактирано от iovi (преглед на промените)

Ако прочетеш упътването за клок, сигурно сам ще си отговориш на въпросите

Мен не ми трябва да чета нищо, имам приятели, които ходят по състезания за клок и ми разясниха горе долу за кво става на въпрос едно е машина за 4000$ друго е кошник за 500-1000 леват.

видял съм как AMD opteron 2Ghz го клокват на 3.7Гхз без да дига повече от 34градуса след 3 часа пълно натоварване

ама да го клокнеш трябва да седне човек до тебе да ти каже колко може да се клокне а не да го изгориш

Мен не ми трябва да чета нищо, имам приятели, които ходят по състезания за клок и ми разясниха горе долу за кво става на въпрос едно е машина за 4000$ друго е кошник за 500-1000 леват.

Никой не оспорва, че конфигурация с топ-компоненти има по-висок потенциал от такава с най-евтините. Или някъде съм казал обратното? А рамта дали е ДДР или ДДР2 не играе роля, и в двата случая има така наречените High-End бройки, предвидени за висок овърклок и бюджетни, предвидени за евтини конфигурации без високи изисквания.

• Автор
Ъпдейт под Windows се води като по-рискован от гледна точка на повечето възможни външни въздействия. За да намалиш опасността, спри антивирусната програма, защитната стена и всички ненужни програми. При положение, че компютърът е в гаранция обаче, е проблем, ако се наложи след ъпдейта CMOS Reset. Същото важи и при овърклок. При него също може да преминеш границата на възможностите и да се наложи да вадиш батерията.

Съветът ми е до изтичане на гаранцията да оставиш нещата така, после рискувай на воля

ОК! Благодаря за съветите. Ще го мисля по-нататък. :speak:

еми тогава кво му викаш клокни го 40% от 1.8 до 2.5 са толкова

Приятел, май те е налегнал или някъв душевен мензис или сериозен Black out, водещ до желание за дракосване. Покажи ми къде съм казал "Клокни го до 2,5, или с 40%"! Казах аз какво съм постигнал с такъв и казах също, че е въпрос на бройка и никой не може да каже колко е неговата граница! Това съм казвал и на всички други, които са питали до къде могат да клокнат. Диалогът с теб беше до тук, понеже води само до разваляне на темата, съветвам те и ти да престанеш, в противен случай дракосването ти ще бъде прието като офтопик или спам и санкционирано. Ако имаш да казваш нещо съществено, направи го, в противен случай по-добре замълчи.

Има хляб в тези процесори , просто трябва да се отдели повече време и търпене. Също така много е важен късмета, каква бройка ще се падне.

Преди се занимавах малко повече с тези неща :

1107310_orig.jpg

(стабилно работеше на 2.8).

Успех cool.gif

• 8 месеца по-късно...

какво искаш по точно да овърклокнеш ?

Здравейте!

За пръв път се сблъсквам с клокване и някои работи нещо ми убягват и затова по-добре да питам :wors:

Да представя цялата конфигурация:

Elitegroup NFORCE6M-A, FORCE520LE

K8 Athlon64 3000+ Socket AM2

2Х512МВ DDR-2 800MHZ, Kingmaх

160GB Seagate, SerialATA, 7200, 8192k

GF G7300GS, 256MB Chaintech SE73GS

Първо да попитам за референтния такт. Никъде в BIOS не открих нещо такова.Има си CPU Frequency. Същото ли е? По default e 200MHz с множител 9х=1800Hz . Това , което е странно е , че паметта работи на 361MHz, а не на 400. Предположих , че е заради делителя , който е 5(всъщност 1800:400=4,5) ,т.е. 1800:5=360. Опитах да повиша CPU frequency на 223MHz х9=2007 и съответно очаквах по мои сметки ~2000:5=400MHz за RAM-a , ама нееее.Получи се :

CPU clock 1796 MHz от предишните 1806MHz

HTT clock 199,6 от 200,9

HTT Speed 798,4 от 1004

Memory clock 199,6 от 361,7

3-3-3-9 от 5-5-5-18

Останалите настройки в BIOS:

K8 <-> NB HT speed [4x]

K8<-> NB HT width [auto]

PCIE clock [100MHz]

Timing mode [auto]

След това опитах с Timing mode [manual] и Memclock index value or Limi DDR2 на 800 и се получава:

CPU clock 1796 MHz

HTT clock 199,6

HTT speed 998

Memory clock 359,3

5-5-5-18

Пълна каша. Къде се омазвам? :wors:

.....

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.