Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ключове и контакти - монтиране в домашни условия...

Featured Replies

Здравейте! :wub:

Може ли някой да ми обясни или да ми прати линк за сайт, за да разбера как да монтираме вкьщи единични и двойни ключове за лампи, както и един контакт...

Благодаря предварително! :wors:

Здравейте! :wub:

Може ли някой да ми обясни или да ми прати линк за сайт, за да разбера как да монтираме вкьщи единични и двойни ключове за лампи, както и един контакт...

Благодаря предварително! :wors:

Сайт ??? ohmy.gif

В какво се състои проблема ? Девиаторни ключове ли ще слагаш ?

Инсталацията има ли я или сега ще прокарваш кабелите ?

Какво точно искаш да научиш ?

ohmy.gif

На всеки закупен от магазин ключ или контакт има прикрепена с ластиче диплянка със схемата на свързване към мрежата.

schemfx1.th.png

Набързо от ръка. Схемата с регулатора търпи забележка. Тя важи само за електрически крушки с нажежаема жичка. Произволен диод с работно напрежение над 250V и сила на тока по-голям от текущия в контура. Без значение на посоката му при монтаж. Монтажът става директно на клемите на прекъсвача. Идеята при него е, че той реже единия полупериод на променливото напрежение. Така се постига евтин начин на интимно осветление и привидна икономия, а от друга страна пазиш студената жичка на лампата от термични удари при първоначално палене.

Приемаме, че karolinchen започва от нулата и не зане нищо и му обясняваме ab ovo.

Само не се разбра инсталацията нова ли е или стара?Дали става дума за подмяна на стари контакти и ключове или за "навръзване" на нова инсталация ?

1.)Нужни инструменти :отверка, клещи,фазомер, изолирбанд,молив/химикалка

2.)- кое е фаза, и кое е нула ?

При пуснат ток, допираш върха на фазомера до оголените проводници (кабели).Където фазомерът светне е фазата.Друго е нулата.отбелязваш фазата с една чертичка с химиклаката или молива .Това го правиш навсякъде-на местата за контактите, ключовете за лампите и на самите изводи за лампите.

След като установиш това, спокойно можеш да изключиш тока от предпазителя.

3.)Същински монтаж.Взимаш новия контакт.изваждаш го от опаковката му и развиваш (не до край) с отверката болтчетата където се закрепват кабелите.

med_gallery_14325_9_84289.jpg

Ако в кутията, където е контактът имаш три извода, фазата я свързваш на едната клема, а другите два-на заземяването и на нулата.Ако са само два проводника-нулата я заголваш повече (да остане по-дълъг гол проводник) и правиш мостче между едната клема и клемата за заземяването.

Клемата за заземяването си личи по това, че не е на дупката, където влиза щепселът.

Ако мястото е недостатъчно, откъсни малко проводник, заголи го в двата края и направи мост между клемата на нулата и клемата на заземяването.

med_gallery_14325_9_53812.jpg

При всички положения внимавай да не объркаш местата на фазата и нулата при заземяването ! Просто следи отбелязания проводник (фазата) винаги да е на едната клема и да не е свързан със заземяването.

4.)Ключ на лампа.

Там няма какво да се мисли.В кутията за ключа трябва да имаш само два проводника.Свързваш ги за клемите и си готов

Ако са три, и си свикнал да си запалваш лампата от двата края на коридора без значение от кой гасиш или палиш-означава, че ключовете ти са "девиаторни".

Пиши за да знаем за какво иде реч.

Поздрави.

Набързо от ръка. Схемата с регулатора търпи забележка. Тя важи само за електрически крушки с нажежаема жичка. Произволен диод с работно напрежение над 250V и сила на тока по-голям от текущия в контура. Без значение на посоката му при монтаж. Монтажът става директно на клемите на прекъсвача. Идеята при него е, че той реже единия полупериод на променливото напрежение. Така се постига евтин начин на интимно осветление и привидна икономия, а от друга страна пазиш студената жичка на лампата от термични удари при първоначално палене.

Би трябвало да е разчетен за над 320В. 1N5404-1N5408 ще свърши работа за до 4х100 Вата, дори и да не се охлажда много добре.

При добро охлаждане, може да е за два пъти по-малък ток, отколкото нормално черпи консуматора. Изводите са валидни за напрежение 220В.

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

Би трябвало да е разчетен за над 320В. 1N5404-1N5408 ще свърши работа за до 4х100 Вата, дори и да не се охлажда много добре.

При добро охлаждане, може да е за два пъти по-малък ток, отколкото нормално черпи консуматора. Изводите са валидни за напрежение 220В.

Що за битово помещение с такова осветление "4х100 Вата"? Вярно, виждал съм такива варварски полюлей.

Серията 1N4005 e напълно достатъчен за осветление 80W~120W. Подобен диод работи години вкъщи. Не пробива, не прегрява. Въпросът е принципен.

Що за битово помещение с такова осветление "4х100 Вата"? Вярно, виждал съм такива варварски полюлей.

.....

Хол laugh.gif

Полюлеят на тъщата в Търново с такъв.Грее като слънчице небесно :)

Иначе и аз си имам лапичка с диод.В килера е.

Добре де, така е в общи линии. Казвам че ако вземе 1N5408 ще си осигури резерв за повече лампи, без друго са стотинки. Важното е пробивното напражение да е над 320В, заради гребена на вълната.

• 1 месец по-късно...
schemfx1.th.png

... Схемата с регулатора ... Идеята при него е, че той реже единия полупериод на променливото напрежение...

Един въпрос:

Интересува ме с тоя начин не се ли постига премигване на лампата/ите, като се губи единия полупериод.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.