Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За отношението към клиента

Featured Replies

Смятате ли, че клиента е бог и винаги има право или не? На мен ми се струва, че обслужването в България на повечето места въобще не е на ниво. Някакви сърдити продавачки, сервитьорки и други служителки се държат с клиента все едно "им е изял таратора". Други пък въобще не се усмихват или се пък се опитват да ти измъкнат паричките по много явен и неприятен начин. Например докато бях на море в Обзор почти всички сервитьорки и продавачки ни гледаха накриво и бяха ужасно нелюбезни. А не си дават сметка, че курортистите "ги хранят". Вместо да се усмихнат широко и да гледат да привлекат повече клиенти.

Е това е от мен, кажете си мнението и вие.

Редактирано от Nandini (преглед на промените)

Всеки работи някаква работа, за която му се плащо. Според мен независимо за коя професия, човек трябва да е съвестен и да знае, че не е там за нищо. Аз съм направо "алергична" към такъв персонал- намусени, троснати, отблъскващи. Способни са за по-малко от секунда да ми развалят настроението. Много се възмущавам, защото май нещо голяма гордост стана да си сервитьорка или продавачка. Не казвам, че професиите са лоши или срамни, но повечето от хората, работещи ги, мислят, че клиента им е длъжен с нещо. Права си, че именно клиентите им плащат заплатите. Сблъсквала ли си се някога със осезаемата и огромна разлика между например продавач-собственик-на-магазина и продавач(ка)-на-твърда-заплата? Разликата в отношението е огромна. Служителят може и да се скъса да те подиграва или обижда като си излезеш, ама докато си при него и искаш да си оставиш парите там, трябва да се държи с теб сякаш само ти съществуваш за него в този момент. Все пак това им е работата - да обслужват клиенти, да работят с хора, при това никой не ги е дърпал насила.

Направо фрапиращи са случаите, когато сервитьорката сама си взема бакшиш, при положение, че трябва ти да го оставиш (но нали оставяш бакшиш когато си доволен от обслужването).

Според мен такова държание е недопустимо, защото аз страшно много държа на учтивостта и доброто отношение. Обратното свидетелства за слаба култура, злоба, ниско самочувствие, липса на съвест.

Дано не засегна някой с острото си изказване, но всяка жаба трябва да си знае гьола.

:bye: :bye:

Смятам, че клиентът има право да изисква и трябва да получава добро обслужване. За съжаление мизерните картинки не се изчерпват с магазинчетата и заведенията. Попадала съм на много качествени служители и страхотно отношение, но по-голямата част са пълна скръб.

Темата е сложна и наистина има много да се говори. Сигурна съм, че всеки се е сблъсквал с какви ли не случаи. Да не забравяме все пак, че поведението на каквито и да са служители зависи както от личните им качества, така и от мотивацията им да работят и да обслужват както трябва. Ако едно от двете или и двете не са както трябва... ситуацията става леле мале. sad.gif

Да обслужването в България въобще не е на ниво. Да не говорим, че си е съвсем нормално нещо навсякъде да ти говорят на "ТИ". А като ходя до някое по-малко магазинче например за хранителни стоки много често се случва нещо от този род: Влизам аз в магазина, а продавача/продавачката си пуши отвън цигарата и трябва да го/я чакаш 2мин. Когато дойде ти задава въпроса: "Кво става, ше купуваш ли?" и след като кажеш, че ще купуваш ти казва "Изчакай малко да си до пуша цирата" и идва след още 2мин.

• Автор
Всеки работи някаква работа, за която му се плащо. Според мен независимо за коя професия, човек трябва да е съвестен и да знае, че не е там за нищо. Аз съм направо "алергична" към такъв персонал- намусени, троснати, отблъскващи. Способни са за по-малко от секунда да ми развалят настроението. Много се възмущавам, защото май нещо голяма гордост стана да си сервитьорка или продавачка. Не казвам, че професиите са лоши или срамни, но повечето от хората, работещи ги, мислят, че клиента им е длъжен с нещо. Права си, че именно клиентите им плащат заплатите. Сблъсквала ли си се някога със осезаемата и огромна разлика между например продавач-собственик-на-магазина и продавач(ка)-на-твърда-заплата? Разликата в отношението е огромна. Служителят може и да се скъса да те подиграва или обижда като си излезеш, ама докато си при него и искаш да си оставиш парите там, трябва да се държи с теб сякаш само ти съществуваш за него в този момент. Все пак това им е работата - да обслужват клиенти, да работят с хора, при това никой не ги е дърпал насила.

Направо фрапиращи са случаите, когато сервитьорката сама си взема бакшиш, при положение, че трябва ти да го оставиш (но нали оставяш бакшиш когато си доволен от обслужването).

Според мен такова държание е недопустимо, защото аз страшно много държа на учтивостта и доброто отношение. Обратното свидетелства за слаба култура, злоба, ниско самочувствие, липса на съвест.

Дано не засегна някой с острото си изказване, но всяка жаба трябва да си знае гьола.

:bye:  :bye:

<{POST_SNAPBACK}>

Напълно съм съгласна с теб, никой не им е упирал пистолет в главата и не ги е карал да работят съответната работа. Човек сам си прави избора в живота! Но като са се захванали с това, ще си "носят кръста". За какво са виновни клиентите?! Като са толкова нелюбезни и надменни, хоп един клиент по-малко. А това сериозно се отразява примерно на продавачките, които са на процент.

А, забравих да кажа, че и хигиенистките(чистачките) много са се надули. Ходят нагоре, надолу с едни кожени палта, въобще не чистят, а само замазват с парцала, тръгват си по обед, мислят се за управителки.... Например аз докато ходех на училище, като ходех по коридора веднъж една чистачка ми каза:"По-тихо, бе момиче, какво си се разчукала с тия токчета? Тука децата учат!". При което аз и отговарям:"Ами немога да летя, бе госпожо!". Каква наглост, тръгнала да ми казва как да ходя?! Айде поне да беше директорка :clap:

И друг случай, отново разказващ за наглостта на така наречените "хигиенистки". Бяхме с приятеля ми в кино "Арена" и той отиваше към тоалетната. Но пред нея се беше събрала доста голяма опашка, попитахме хората какво става и те казаха, че чистачката миела вътре и не пускала никой. Найстина, тя стоеше като стража с парцала отпред и разгонваше хората, да не влизат. Тя ли ще определя кой кога да пикае?

Като занимаващ се основно със сервиз на електроника може да погледнете и други гледни точки например в тази тема http://forum.eshop.bg/viewtopic.php?t=10259

Аз наямам проблеми с лошо обслужване ако някои не ми хареса просто не ходя там.

:bye:  :bye:

<{POST_SNAPBACK}>

В тази тема,нама как просто да не се включа. :yanim:

Да уточня,че аз работя като сервитьорка и много добре разбирам за какво говорите.Нямам намерение да защитавам сервитьорите и продавачите-напротив и аз съм се сблъсквала с много грубо отношение.Аз винаги се старая,до колкото мога да съм любезна и културна с хората и не само защото "ми плащат заплатата",а защото така съм възпитана и мисля,че получаваш каквото даваш.МОНИ ти можеш да провериш,защото като гледам сме от един и същи град.Една от колежките ми е точно от този тип хора,все намусена,все нещо е сърдита,много неприятно впечатление прави и от доста клиенти съм чувала,че не искат да идват,когато тя е на смяна.Да ви кажа от една страна я разбирам,хората понякога могат да са много груби и да предизвикат гнева на персонала.

Била съм и от двете страни - като обсужващ персонал имах чувството, че повечето клиенти въобще не обръщат винмание на усмивката, а някои даже грубо я смазват, и скоро тя започна да се появява все по-рядко и по-рядко, просто бях равнодушно любезна, а като клиент попадам от време на време на наистина услужливи и учтиви продавачки, сервитьорки, консултанти и т.н.

А това с "клиентът винаги има право" успешно действа в другите "пораснали" държави, ние още сме "малки" и се учим.

П.П. Не бих направила разлика дали ще ми го каже директорката или чистачката (и тя е човек като всеки друг и върши определена работа, в това има ли отношение клиент-персонал ohmy.gif )

В интерес на истината сме много далеч от каквито и да било световни стандарти по този въпрос. Изключени приятни естествено има, но положението е меко казано безнадеждно.

Отивам на кафе. Сядам на масата. Сервитьорката ме гледа, пафка си цигарката, лафи с някой мачо и хич не и пука за клиента. За нея тази работа е наказание, отбиване на номера. А когато все пак реши да дойде - отношението към клиента е меко казано като към някаква ненужна твар.

И аз съм бил от двете страни на барикадата. Натъквал съм се и на неблагодарни клиенти. Понякога се виках "Абе ти му правиш добро и му помагаш, а той ти се качва на главата". И основното - все си мислеха, че някй иска да ги излъже. И както често ставаше с такива клиенти, накрая сами се прецакваха. Става дума за продажба и покупка на компютри.

Идва клиента. Любезно му обясняваш какво и защо му предлагаш. Той те гледа подозрително и неприветливо. Накрая, след 20 мин консултация си тръгва и отива при колегите в друга фирма. Там започва същото. Накрая стига до колеги, които откровенно си му приказват глупости за да му приберат паричките и той цопва. След това се почва - на ама тия това и това ми набутаха, тия ме прецакаха. Много пъти съм им казвал - не те са те прецакали, а ти сам се прецака. Искаше без пари да купиш свястна стока. Така не става.

Всички ми бивши клиенти и до ден днешен са ми благодарни и сме като приятели.

Но положението наистина е плачевно и от двете страни на барикадата.

Дам, това с обслужването е често срещано. На мен също ми е неприятно,но пък, аз често правя сравнение с това как аз се държа когато не съм "на кеф" с клиентите, как се мъча да съм любезна и колко трудно успявам найстина да съм такава, или не успявам и си мисля, че и с др. може да е така. Зависи естествено за какво се отнася, много е относително. Примерно случвало ми се е да попадам на сервитьорки темерути, тъкмо когато реша, че "този фелфебел" дето ме обслува е направо непоносим, се сещам за моята приятелка, която също е сервитьорка вече доста години, сещам се как разнася табли, съобразява се с претенциите и желанията на някакви хора който непрекъснато я юркат за глупости, а тя примерно е уморена до болка, или си има др. проблеми... Вообще много зависи как ще реагирам, според ситуацията, др. пример е когато гледам по магазините и някоя продавачка е толкова любезна, че чак неудобно ми става и се чудя как да излезна по-бързо от магазина...:)

Редактирано от Romantichkata (преглед на промените)

• Автор
Била съм и от двете страни - като обсужващ персонал имах чувството, че повечето клиенти въобще не обръщат винмание на усмивката, а някои даже грубо я смазват, и скоро тя започна да се появява все по-рядко и по-рядко, просто бях равнодушно любезна, а като клиент попадам от време на време на наистина услужливи и учтиви продавачки, сервитьорки, консултанти и т.н.

А това с "клиентът винаги има право" успешно действа в другите "пораснали" държави, ние още сме "малки" и се учим.

П.П. Не бих направила разлика дали ще ми го каже директорката или чистачката (и тя е човек като всеки друг и върши определена работа, в това има ли отношение клиент-персонал ohmy.gif )

<{POST_SNAPBACK}>

Така е arti, права си и тя е човек и тя върши работа, но училището не е нейно, а и работата и е да ЧИСТИ. Нищо повече! Същата тази чистачка и друг път ми е правила забележка, че седя на парното. Не съм 100 кила, че да го счупя я! А тя си се кара на всеки, който види. Тя като чистачка кой и дава право да се кара на учениците? Това за чистачките го казвам, тъй като исках да добавя, че и те като повечето обслужващ персонал много са се възгордяли. От кога да си чистачка е престижна професия? :)

Редактирано от Nandini (преглед на промените)

От кога да си чистачка е престижна професия? :)

Според мен непрестижна професия няма ( може би освен проституцията). Има служители които се надценяват и си преписват правомощия. :bye:

не мога и аз да не се включа в тази тема.аз работя като сервитьорка вече много време-има си и добри и лоши страни.работното ми време в момента е 7часа не е никак много и наистина гледам да си върша задълженията както трябва.на моето работно място изискванията са да си винаги усмихната,да се говори на Вие на клиентите и клиента да е обслужен до 4 минути,кажи речи да му висиш на главата че като те погледне и извика да отидеш на време,а не както писа някои преди мен да си пафкаш цигарата и чак когато ти скимне да отидеш да обслужиш клиента.на мен това да си вършиш задълженията ми доставя удоволствие,има мн готини клиенти които те карат просто да си обичаш работата.но....да минем и към ужасните,малоумни,нагли клиенти.2ма да ти дойдат такива на ден и те скапват напълно.влиза ми 1клиент съответно аз Добър ден,заповядайте,и той почва,ама това какво е ,ама онова,ама защо е такова и аз му обеснявам въпреки че не мога да го изтърпя с усмивка всичко ,ама когато ме пита едно и също нещо 4пъти просто му казвам Извинете ама Вие май нещо не сте наред,защо не отидете да се лекувате...или го оставям да си говори сам и се обръщам към другия клиент...

честно когато дойдат клиенти и започнат да се правят на малоумни или с големи претенции просто подивявам,но се старая да не се оказва влияние на обслужването на останалите клиенти.

много ме е яд аз като отида някъде на заведение и да ми дойде някаква нацупена сервитьорка,да ми тръше менюто,да ми тропа с крак докато ми вземе поръчката,и накрая да иска бакшиш,е как да стане.а колко пъти ми се е случвало сама да си вземе бакшиш.примрно на сметка 5.10 аз и давам едно 5лв и едно2 лв=7лв,и тя се връща и ми дава 1лв.и дори не казва благодаря,макар че аз не съм и казала да си хване 6лв.

абе тя тая тема няма край,изписа ми се писането и пак не можах да се изкажа както исках,ама дано сте разбрали мнението ми.

Така е arti, права си и тя е човек и тя върши работа, но училището не е нейно, а и работата и е да ЧИСТИ. Нищо повече! Същата тази чистачка и друг път ми е правила забележка, че седя на парното. Не съм 100 кила, че да го счупя я! А тя си се кара на всеки, който види. Тя като чистачка кой и дава право да се кара на учениците? Това за чистачките го казвам, тъй като исках да добавя, че и те като повечето обслужващ персонал много са се възгордяли. От кога да си чистачка е престижна професия? :)

Да си чистачка може да не е престижна професия,но си е работа и щом някой се е хванал да я върши,значи е имал нужда от нея.Никога не мога да се присмивам на някой за работата му,защото не се знае утре какво ще стане.Труда на хората трябва да се уважава,незвисимо дали е чистене,сервиране,продаване и изобщо всеки.

Редактирано от natikot (преглед на промените)

Според мен всичко си зависи от човека.Аз също съм била сервитьорка и съм се кара с един единствен човек (един пиян мъж),който наистина незнаеше какво искаше,а беше дошъл да прави проблеми.

С всички останали съм се държала перфектно,дали не съм имала проблеми-имала съм,но не съм си ги изкарвала на клиентите,те не са ми виновни все пак.И сега в службата като дойдат граждани се държа добре с тях,дори и когато съм много заета,защото всеки си идва с болката (сега на тази ми служба) и очаква да срещне разбиране.Така,че според мен един човек добър ли е по-принцип никой не може да влияе на отношението му към хората. laugh.gif

п.п.С това не искам да кажа,че съм добра винаги.Ако все пак някой ме е разбрал погрешно,искам да се уточня!Не си правя комплименти. :bye:

Дами (без Ник) може ли и аз да се включа в разгора ви ? е и да не може вече го направих biggrin.gif

Моят личен опит показва, че както винаги истината е някъде между двете или по скоро зависи от това какви са хората от двете страни на "барикадата". Имал съм няколко по-фрапантни случая с лошо отношение от страна на сервитьори но повярвайте ми намирал съм начин да им го върна. Сега се сещам за един случай в Вещиците. Отидохме една вечер няколко приятелчета към 11ч. в заведението имаше само още 1-2 маси на които вече хората си допиваха бирите. На входа на заведениято ни посрещна една "вещица" на която по лицето и се изписа такъв ужас,че си помислих че ми излязъл цирей на носа :) За секунда застанах пред нея и очаквах да каже че заведението не работи, но явно забеляза че видяхме хората на другите маси и веднага вдигна барикадата за която бе използвала туловището си. С киселата си усмивка и почти през зъби ни настани на една маса, даде ни менюта и зачака на един метър от масата за да вземе поръчката ни. Веднага се сетих че иска по най-бързия начин да свърши работа защото , разбираш ли, най-вероятно съученичките и вече са нахлузили поличките и пазят маса в реномираното заведение О!Шип.. опсааа О!азис исках да напиша laugh.gif И така поръчваме си ние нек'ви бирички и когато стигаме до мезето тя ни накара да се почувстваме виновни че ни се яде! абе в общи линии ни каза че отдавна кухнята е приключила и няма да ядеме. И така ние час и половина си пиеме бирички а онази мацка само потропваше с крак в близост до масата но не и стигна смелост да ни изгони, а ние към края на пук на нея чакахме бирите ни да се изпарят. За награда срещу прекрасното облужване решихме да си платим сметката (около 10-15 лв.) в стотинки. За нейн ужас успяхме да ги съберем като прилична част от тях бяха жълти. Когато дойде за паричките беше кулминацията - 5 човека един момент избухнахме в смях който продължаваше кокато тя броеше. По едно време се отказа да ги брои, защото , предполагам ги обърка , а може би защото в О!азис щеше да изпусне откриването на вечерта и нейния любим хлагер "Очи, очи" !

Разбира се в повечето пъти попадам на добро обслужване на пример в магазина в съседния блок където пазарувам. Там има толкова любезна и симпатична продавачка че порсто е удоволствие да пазарувам там. Или пък сутрин където си пия кафето (там е на самообслужване) барманката има толкова пленителна усмивка, че сутрин ме ободрява повече от кафето, а което е най-прекрасното не се притеснява че ще се изхаби и раздава усмивки на всички!

Забелязвам че в по-реномираните заведения обслужването е много добро. Сервитьорите са любезни, а и никога не ти се налага да чакаш или да ръкомахаш, да жестикулираш, да правиш с ръцете си своеобразен лист и химикалка белким се сетат че искаш сметка. Нужно е само един поглед и те долитат още малко вече с готовата поръчка :rolleyes:

Аре стига толкова

Аз съм на принципа, че държиш ли се с някой добре колкото и да е крив човека от среща ти го предразполагаш и дой да се държи добре. А това, че има много нахакани продавачки сервитьорки и тн. си е така. Много мразя като влзена в някой як магазин и съм по дънки и тениска те гледат някво такова с пренебрежение и никво внимание не ти обръщат, а аз съм влзензал с мисълта да си пазарувам. След време влизам в същият магазин но вече съм с костюми тн. И ще си счупят краката коя да ме обслужи тва е супер гадно......

Чудих се дали да го добавя това за филма :rolleyes::)

• Автор

Да си чистачка може да не е престижна професия,но си е работа и щом някой се е хванал да я върши,значи е имал нужда от нея.Никога не мога да се присмивам на някой за работата му,защото не се знае утре какво ще стане.Труда на хората трябва да се уважава,незвисимо дали е чистене,сервиране,продаване и изобщо всеки.

<{POST_SNAPBACK}>

Явно някой пак не ме е разбрал. Не се присмивам на чистачката за работата и! Дразни ме и ме възмущава това, че тя като чистачка никой не и е дал правомощията да определя на хората как да се държат! В момента работата и е да чисти, ако беше станала шефка, тогава тя щеше да казва, какво да става.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.