Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем с HDD и CD/DVD (Source : disk и atapi)

Featured Replies

Здравейте ...

Вече имам една тема за този проблем, но е в грешен раздел и с грешен старт (мислех че проблема е софтуерен), така че ще я започна на ново. По принцип моите теми стават много големи, затова този път ще се опитам да я структурирам в графи, за по-голяма прегледност.

СИМПТОМИ :

Машината забива при не натоварен режим, без да показва сини екрани и без да се рестартира сама. Нужен е ръчен рестарт, заедно с изключване на компютъра и премахване на батерията за определен период от време. Ако не го направя или зарежда Windows и отново започва да забива или изобщо не може да го зареди, като пише или "Disk drive error", още при буутване на хард диска, или отказва да прочете определени файлове в "C:\WINDOWS\system32".

ПРИЧИНА :

Основно има две грешки в Event Viewer, System :

ID: 11

Source: Disk

The driver detected a controller error on \Device\Harddisk0\D

ID: 5

Source: atapi

A parity error was detected on \Device\Ide\IdePort0
РЕШЕНИЕ : От Microsoft казват това : Disk Error 11 and ATAPI Error 5 Using DMA Transfer Mode for ATA66 Hard Disk. Не ми върши работа, защото машината върви твърде "мудно" на "PIO Transfer Mode". ОЩЕ ИНФОРМАЦИЯ : Процесора и видеото са в изправност. Дъното няма подути кондензатори. Хард дисковете са в изправност, без "лоши сектори" (160 GB, 80 GB) и т.н. Проблемът НЕ е софтуерен, тип драйвери и т.н. Забиването се получава със и без включена лан карта. Сменял съм мишки, само клавиатура не съм. Температурите са в нормалното. ЛИЧНО ЗАКЛЮЧЕНИЕ : Хард дисковете са добре, тествал съм ги много пъти. Мисля че не е в тях причината. Нз какво е състоянието на IDE кабела. На пръв поглед е здрав и всички конектори са добре включени. Ако даваше само "Source: Disk" щях да го сменя, но тъй като имаме "Source: atapi" (CD/DVD) е малко вероятно и двата кабела, както към хардовете, така и към записващите устройства, да се скапят. Моето заключение беше, че дъното не работи правилно. Няма подути кондензатори и температурата е в нормалното, но знае ли човек. СЛЕД СЕРВИЗ : Носих го в сервиз, като им изредих всичката информация от по-горе. Извода от там беше, че двете RAM платки (втората добавена от мен) са един вид несъвместими. Бях ги сложил през слот ( имам 4 ), за да се активира "двоен канал" от 2X512 MB DDR400, защото дъното го поддържа, но явно от там ставал проблема. Един вид, в даден момент едната платка отказва и машината забива. Вярно, бяха различни марки, не съм го предвидил. Сложиха ги всяка да работи на самостоятелен канал, за да се избегне несъвместимостта. Прибирам се, включвам машината и пак забива. Обадих се отново в сервиза и ме посъветваха да махна новата RAM платка, с идея да не е дефектна. Карах известно време с старата A-DATA - DDR 512MB/400MHz и интересно, забиванията спряха, но продължи да дава тези "Source: disk и atapi" грешки. (Както работи, леко лагва за момент и като погледна в лога е изписало грешките.) ЛИЧНО ЗАКЛЮЧЕНИЕ : Продължение Реших да пробвам само с по-новата RAM платка 512 MB DDR400 (не помня марка), с идеята, данеби старата да прави проблем. Сложих я, пак кара няколко дена без симптоми и днеска, включвам машината, вторият хард диск го няма. Рестартирам, като гледам дали BIOS ще го локализира. Зареди го, но като се опитах да го отворя ми излезе съобщение да го форматирам (Все едно слагам чисто нов хард, без дялове, без нищо.) Сега, аз че много не разбирам от хардуер - да. И това досега със забиването и отказа на Windows да стартира (нали нещата ги зарежда пак в RAMа), го разбрах. Ама да изчезне локален хард диск, заради проблем в RAM и след това да не може да го прочете е малко странно. Изключих машината, махнах батерията, пуснах я пак и харда си се показа, без никаква загубена информация. Пак в "Event Viewer, System" и хоп нова грешка :
Product:	Windows Operating System

ID:	57

Source:	ftdisk

Version:	5.2

Symbolic Name:	IO_WARNING_LOG_FLUSH_FAILED

Message:	The system failed to flush data to the transaction log. Corruption may occur.

Microsoft казват това по въпроса. Номера с chkdsk, съм го правил и преди, а и както казах хардовете са си добре, няма лоши сектори. Все пак вкарах един "chkdsk /R /X" и нищо, показа че си е наред.

Да добавя, че преди някой път като забие и след това го рестартирам, без да го изключвам и махам батерията, машината тръгва, но не работи интернета (изпраща пакети, но не получава нищо). Др странно нещо е отказване на клавиатурата, след "disk и atapi" грешките, като изобщо изчезва графата "Keyboard" в "Device Manager". Всичко това накланя везните все повече в дефектно дъно и/или хардове, въпреки че вторите са проверени. А може същевременно и RAM платките да са несъвместими. Както се вика, проблем Nescafe 3 в 1 ...

ИЗВОД И ВЪПРОСИ :

Това за RAM паметта, което ми казаха, съм съгласен. Хубаво е да се взимат с еднаква марка или най-добре от онези пакети 2x512, който си работят специално за дуал канал. Мислех направо да махам старите платки и да взема 2X1 GB и с това да приключи проблема, но след днескашният инцидент с вторият хард диск, съм малко объркан. Искам да добавя, че машината ми беше само с един HDD (този 80 GB, който днеска отказа) и след това на моя глава взех др 160 GB, който е на master в момента с OS. Въпроса ми е : Възможно ли е да се получава ефекта, както при RAM платките т.е. двата харда да не могат да работят заедно ? Евентуално като взимам RAM, мога да добавя и един нов WD 500 GB за най-сигурно, но пък ако се окаже че проблема е от дъното, пак съм прецакан.

КРАЙ :

Голямо писане, голямо нещо. Вече в 4 форума съм споделял моята мъка и накрая излиза че машината ми е дошла от Марс и никой нз как работи и кое причинява тези проблеми. Относно компютърната ми конфигурация, закачил съм рапорт на EVEREST, към темата. Ако някой има идея какво да се прави, моля да пише ...

Предварително благодаря за помощта ...

Поздрави, FEarBG.

Редактирано от FEarBG (преглед на промените)

• Автор
Що не пробваш да флашнеш Биос-а? (само с едната платка Рам cool.gif )

Пропуснах да го спомена. В предната тема, където се съмнявах че е софтуерен проблем, EVEREST показа че BIOS е версия F2, която е по-стара от 2 години и го флашнах на F5 (най-новата). Проблема пак си остана, но се появи един нов надпис, който го нямаше на старата версия. Става въпрос за това "Memory runs at Single Channel". Някой може ли да ми каже какво означава т.е. аз знам как се превежда, но не го разбирам. Пише го както с двете RAM платки, така и само с едната. Иска да каже че с тази RAM може да работи само на самостоятелен канал т.е. да не се пускат на дуал или какво ? И да добавя че надписа го изписва независимо дали платките са пуснати на дуал през един слот или на сингъл, една до друга ...

Редактирано от FEarBG (преглед на промените)

Надписът просто уведомява, че паметта работи в Single режим.

Относно проблема ти: той ще се оправи със смяна на дъното (колкото и крайно да звучи). Дъната на Gigabyte от тази серия отдавна вече са изхвърлени. Не излязоха сполучливи. Прекалено много дефекти.

• Автор
Надписът просто уведомява, че паметта работи в Single режим.

Относно проблема ти: той ще се оправи със смяна на дъното (колкото и крайно да звучи). Дъната на Gigabyte от тази серия отдавна вече са изхвърлени. Не излязоха сполучливи. Прекалено много дефекти.

Благодаря за помощта. Аз утре ще го нося пак в сервиза, да видя какво ще измислят господата там. Като за последно, ако става въпрос за смяна на дъно, някой има ли идея какъв модел ми трябва и каква цена ще излезе ?

• 4 месеца по-късно...

Искам да попитам,наперихте ли решение на проблема със забиването.В момента имам абсолютно същия, и вече съм се хванал за главата.Само смяна на дъното ли ще помогне ?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.