Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

помощ: DVD-NEC не чете някои дискове

Featured Replies

Привет,

от известно DVD-то ми _NEC DVD_RW ND-4571A не чете разни работи-първо беше едно DVD филмче, но там реших че е проблем с региона. Сега дискографията на Металика (свещенния диск), но диска се чете на други DVD устройства. Windowz казва, че volume-а, не бил съдържал recognized file system, а това не е вярно ;) ... по едно време проблема се оправяше като uninstall-ирам драйвера и рестартирам всичко потегляше като ново. Но сега проблема (вече) не се решава така и... не мога да намеря начин как да гледам филма от златната колекция и да слушам Металика от диска (за сега други дискове не са ми правили проблем, но както казах проблема не би трябвало да е в дисковете, но ако се наложи ще пробвам всички налични дискове (ДВД), които имам).

мерси за отделеното време.

поздрави,

dRiNKiN_pARk

Много е изписано по форума за оптичните устройства на NEC cool.gif С две думи: поиздухваш прахоляка (доколкото можеш) и ъпдейтваш firmware . Ако и след това пак не чете ...... събираш си пари за ново оптично устройство.

• Автор
Много е изписано по форума за оптичните устройства на NEC cool.gif С две думи: поиздухваш прахоляка (доколкото можеш) и ъпдейтваш firmware . Ако и след това пак не чете ...... събираш си пари за ново оптично устройство.

oкей, за firmware-а някъде бях чел как се съпдейтва, но какво ще рече да го поиздухам? :P

да му сваля капака и просто да си духам тук-таме? на дали....

oкей, за firmware-а някъде бях чел как се съпдейтва, но какво ще рече да го поиздухам? :rolleyes:

да му сваля капака и просто да си духам тук-таме? на дали....

Точно cool.gif А иначе firmware се ъпдейтва лесно ( файлът е ...ехе , стартираш го с двоен клик и следваш нататък , като не забравяш да прочетеш и съпътстващия файл с инструкции) , въпросът е да си свалиш точния за твоята писачка.

• Автор
Точно cool.gif А иначе firmware се ъпдейтва лесно ( файлът е ...ехе , стартираш го с двоен клик и следваш нататък , като не забравяш да прочетеш и съпътстващия файл с инструкции) , въпросът е да си свалиш точния за твоята писачка.

ъпдейтвал съм firmware-и на разни устройства - що годе знам как става, но какво имаш впредвид под точен за моято устройство - 4157A не е ли достатъчно описателно или се гледат някви други версии при firmware-ите?

ще го издухам тия дни, ако не помогне - ще търся firmware за точния модел... благодаря ти! :P

ъпдейтвал съм firmware-и на разни устройства - що годе знам как става, но какво имаш впредвид под точен за моято устройство - 4157A не е ли достатъчно описателно или се гледат някви други версии при firmware-ите?

ще го издухам тия дни, ако не помогне - ще търся firmware за точния модел... благодаря ти! :clap:

Това имах и предвид- 4157А.

Но... не се надявай прекалено cool.gif Доста често и с нов firmware писачките пак си остават с проблем :P

• Автор

добре, благодаря ти, за сега ще пробвам двата варианта и ще пиша.

• Автор

окей, подухах му... единственото, което се оправи беше бутона за изкарване на CD/DVD, защото малко не хващаше всеки път като го натисна, но DVD-то с Metallica все още не се чете (както казах вече, това е свещенно DVD). Сега имам въпрос относно ъпдейтването на firmware-а. В readme-то пише следния важен текст:

You can update from Firmwareversion 1-00 and 1-01 You can verify your current firmware with NERO InfoTool: http://www[dot]nero[dot]com

Pls note following instructions for update procedure:

Connect drive to secondary IDE channel as Master

Disconnect all slave hardware from IDE secondary Master

Use standard UDMA-2 IDE cable

Update in Windows "Safe Mode"

Under Windows 2000 & XP login as administrator

Update without DMA mode, under Windows XP & 2000 in the device manager - "IDE ATA/ ATAPI controllers", you can switch from DMA to PIO mode

Disconnect all external USB/ FireWire devices.

Deactivate virusscanners, active desktop programs and packetwriting agents

Do not turn off power during the updating process.

написано е точно и ясно, но аз не съм абсолютно сигурен в знанията си, за това предпочитам (обичам) да питам:

firmware-а сега ми е 1.02, значи мога да ъпдейтвам, но съм забравил кой край от двата на ID кабела е master (то май пишеше?) - този на края на ID кабела или този преди него? Откачих другото CD, кабела ми е на secondary IDE, то май не може да е на primary - щот там е хард-а.

Use standard UDMA-2 IDE cable
те т'ва не знам кво животно е....
  • Автор

добре де, все тая - мисля, че се справих и без помощ

предполагам че standard UDMA-2 IDE cable е 40-пинов нормален IDE кабел, какъвто е моя за CD-тата, на харда е другото - с повечето жички, 60 ли са, 80 ли са - не знам. Старата българска поговрка "с духане всичко се постига" не помогна, лошото е, че и ъпдейта на firmware-а не помогна. Иначе стана CD се четат, филма, за който става въпрос е FOREST GUMP и той продължава да НЕ се чете, както и "свещенния диск". Сега пробвам други ДВД-та дали се четат (както преди). Резултат: пробвах 4 - 3 работят, ако проблема е само в 2-3 диска, 2 от които 100% се четау на друго ДВД.. ще се прежаля да има направя един img и да си ги запиша пак, но как мога да разбера дали ще са само 2-3 или ще има и други, които сега не съм открил все още, има ли нещо с което мога да тествам... или... де да знам и аз, няк'ва диагностика?!

Вероятно ще има и други, които няма да се четат :P Все пак, заради "свещенния диск" си заслужава да помислиш за едно такова нещо cool.gif ( бяха и още по-евтини, но апоследък доларът подскокна здраво ...).

• Автор
Вероятно ще има и други, които няма да се четат :lol6: Все пак, заради "свещенния диск" си заслужава да помислиш за едно такова нещо cool.gif ( бяха и още по-евтини, но апоследък доларът подскокна здраво ...).

това "едно от всичките" ли е или го препоръчваш горещо?

това "едно от всичките" ли е или го препоръчваш горещо?

Това е чудесно, непретенциозно, евтино оптично устройство ( със SATA интерфейс) cool.gif

( преди две седмици писачката на личния ми комп даде фира, изхвърлих я и сега съм боднал една такава )

• Автор

SATA ... не съм абсолютно сигурен, че дъното ми го поддържа, но... въпроса е друг - защо LG ?

аз в общи линии като си купувах тоя NEC рискувах малко ... не знам ти как би го нарекъл - традиционалист ли съм или какъв съм, но държа на TEAC, CD-то ми не по случайност все още не е ходило в сервиз, а е доста по-старо от DVD-то (NEC) ... мисля, че втори път не бих сбъркал отново с нещо друго.

Вярно е, че сега е друго, преди няколко години четях по 2-3 списания на месец и следях компютърните новини, но тогава живеех вкъщи, а сега е по-различно - гледам за какво си давам парите и не намирам излишни за списания. Но имам някакво предубеждение към != от TEAC устройства. Та.. какво за LG? Напреднали ли са? Както беше казал един usr в предната тема (която не си беше на мястото) - новото си е ново, т.е. искам да кажа, че няма как да имаш оплаквания, понеже е ново все още, но на какво основание си се спрял на LG?

Преди повече от година си купих едновременно две писалки NEC3550a с ясната идея да ги флашна до NEC ND-4551 и получи по-тънкия начин технологията Labelflash. Самият процес е елементарен и отнема около 5-6 минути, заради рестарти на машината. След три месеца и едва 10 записани диска едната записвачка отказа да записва DVD подложки. Тя чертаеше някакво кръгче и плюеше диска с съобщение за грешка. Смяна на софт за запис, сама конфигурация и пореден префлаш нагоре-надолу по версии не помогна. Аз имах вече комбо-устройство, а не DVD-RW. Купи си нова записвачка, защото след тази серия на NEC знаех, че те бяха в комбина с омразните ми Sony (не случайно и днес тези оптиководи с това напудрено име са най-евтини на пазара). Купих си Lite-On DVD-RW с идея, че са производител #1 в света на подобен род "желязо". За беда пак след едва записани няколко диска DVD-секторът отказа и я замених с LG. От Lite-On стана Lite-Off. На новотo LG (то е на година) съм записал едва 10 диска и се държи засега.

По-важното е, че има идея какво да се прави с похабените DVD писалки. Неправилно се използва думата "лазер". Там лазер няма, а е полупроводников светодиоден лазер, всъщност технически правилно е да се каже резонатор. Резонаторът не изгаря, а прогаря неговия кристал и той не може да се фокусира. Това е 99% от проблемите на днешните DVD-RW. За 35лв устройство - това получаваме. Пълна глупост е да се съветва да се регулира финия тример за силата на тока. Всяко повишениена силата на тока дори за части от секундата извежда от строя полупровдника. Той консумира в рамките на 150mA~200mA, в зависимост от модела.

Ако човек има нужни радиотехнически познания може да извлече този резонатор и да си изготви в домашни условия мини лазер, с чиято помощ ще пали клечка кибрит или ще реже лента от тиксо, хартия. Достатъчно е да има от китайските лазерни показалки. От тях ще използва оптиката и металната им кутия. Имайте едно наум-насочен към човешко око гарантира ослепяване. DVD-RW резонаторът има 150 пъти по-голяма изходна мощност от китайската показалка.

Има няколко схеми, но тази е най-елементарната за повторение.

post-3366-1225311110_thumb.jpg

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.