Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Тайминги на DDRII

Featured Replies

Здравейте.

Имам следния въпрос, на какви тайминги мога да сложа рамта си да работи? Искам да сваля латенсито, защото според мен имам голямо забавяне от 100 нс. Вмомента тайимингите са на 5-5-5-15, което е нормално посредством сметките ми, но имам избор от още тайминги и се чудя дали да го пробвам, но бих желал да се консултирам тук с някой преди това :)

latencyramtk2.jpg

w1280.png

CPU:

CPU Properties

CPU Type DualCore Intel Pentium D 930, 3000 MHz (15 x 200)

CPU Alias Presler

CPU Stepping B1

Instruction Set x86, x86-64, MMX, SSE, SSE2, SSE3

Original Clock 3000 MHz

Min / Max CPU Multiplier 12x / 15x

Engineering Sample No

L1 Trace Cache 12K Instructions per core

L1 Data Cache 16 KB per core

L2 Cache 2 MB per core (On-Die, ECC, ATC, Full-Speed)

Multi CPU

Motherboard ID

CPU #1 Intel® Pentium® D CPU 3.00GHz, 2999 MHz

CPU #2 Intel® Pentium® D CPU 3.00GHz, 2999 MHz

CPU Physical Info

Package Type 775 Contact LGA

Package Size 3.75 cm x 3.75 cm

Transistors 376 million

Process Technology 65 nm, CMOS, Cu, Low-K Inter-Layer, High-K Gate, Strained Si

Die Size 162 mm2

Core Voltage 1.27 V

I/O Voltage 1.27 V

Typical Power 95 W @ 3.00 GHz

Maximum Power 127 W @ 3.00 GHz

Motherboard:

Motherboard Properties

Motherboard ID NT94510J.86A.4092.2007.0903.0307

Motherboard Name Intel Sorento D945GNT

Front Side Bus Properties

Bus Type Intel GTL+

Bus Width 64-bit

Real Clock 200 MHz (QDR)

Effective Clock 800 MHz

Bandwidth 6400 MB/s

Memory Bus Properties

Bus Type Dual DDR2 SDRAM

Bus Width 128-bit

DRAM:FSB Ratio 10:6

Real Clock 333 MHz (DDR)

Effective Clock 667 MHz

Bandwidth 10667 MB/s

Chipset Bus Properties

Bus Type Intel Direct Media Interface

Motherboard Physical Info

CPU Sockets/Slots 1 LGA775

Expansion Slots 4 PCI, 2 PCI-E x1, 1 PCI-E x16

RAM Slots 4 DDR2 DIMM

Integrated Devices Audio, Video, LAN

Form Factor ATX

Motherboard Size 240 mm x 300 mm

Motherboard Chipset i945G

RAM:

Memory Module Properties

Module Name A-Data

Serial Number None

Module Size 1 GB (2 ranks, 4 banks)

Module Type Unbuffered DIMM

Memory Type DDR2 SDRAM

Memory Speed DDR2-667 (333 MHz)

Module Width 64 bit

Module Voltage SSTL 1.8

Error Detection Method None

Refresh Rate Reduced (7.8 us)

Memory Timings

@ 333 MHz 5-5-5-15 (CL-RCD-RP-RAS) / 20-35-3-5-3-3 (RC-RFC-RRD-WR-WTR-RTP)

@ 266 MHz 4-4-4-12 (CL-RCD-RP-RAS) / 16-28-2-4-2-2 (RC-RFC-RRD-WR-WTR-RTP)

@ 200 MHz 3-3-3-9 (CL-RCD-RP-RAS) / 12-21-2-3-2-2 (RC-RFC-RRD-WR-WTR-RTP)

Физически са 2x1gb.

Алтернативите ми на таймингите са тези 2-те на 266mhz и 200mhz, но не съм сигурен как ще подейства на системата, затова направих тази тема.

Редактирано от XeRo (преглед на промените)

Пробвай да ги затегнеш малко,4-4-4-12/4-4-4-10/4-4-3-8 и ще видиш имаш ли избор и какъв е.Внимавай с волтажите,защото паметите нямат охладители.За справка-моите също са2Х1 A-DATA но на 800.

281008081547no2.jpg

• Автор

Точно това ме притеснява да не ги изгоря, затова питам преди да правя нещо от този сорт. Търся оптималното, което може да се постигне при таймингите. И според мен при 4-4-4-12 ще стане. До колкото съм в час трябва да са 4+4+4=12, тоест това трябва да е оптималното според мен, но не съм сигурен, не съм правил тайминги на ДДР2, а само на ДДР400 и незнам дали има разлика.

Точно това ме притеснява да не ги изгоря, затова питам преди да правя нещо от този сорт. Търся оптималното, което може да се постигне при таймингите. И според мен при 4-4-4-12 ще стане. До колкото съм в час трябва да са 4+4+4=12, тоест това трябва да е оптималното според мен, но не съм сигурен, не съм правил тайминги на ДДР2, а само на ДДР400 и незнам дали има разлика.
Със стягането на таймингите няма да ги изгориш,това можеш да направиш с вдигането на честотата.Ако имат потенциал за клок,сложи им охладители.

Какво ти е дъното,че не разбрах и до каква честота памет поддържа?

Ако имат потенциал за клок,сложи им охладители.

Точно от това няма смисъл - да слага охладители на 667 МХз-цова памет че да я клоки... :)ohmy.gif (по-добре да си купи по-мощна вместо да налива пари в охладители cool.gif )

Първо към автора - редактирай си поста, че като ги видя тия километрични репорти от Евереста ми става лошо. Достатъчно е марката и модела на дъното и паметта да споменеш в два реда. В твоя случай: Intel Sorento D945GNT, А-DATA DDR2 667 и толкоз.

После към МикиМаус и автора - да беше обърнал внимание какво е дъното, а? Още в първия пост е написан модела в прословутия репорт който е цитиран. Не знам до колко си запознат с Intel дъната, ама BIOS-ите са им бедни като на лаптоп - никаква възможност за настройка. А и тази памет явно е купуване преди време с процесора още когато DDR2 прохождаше и надали има възможност за овърклок, а и да има без повишаване на напрежението към нея няма как да стане, а това дъно не може да осигури тези функции. Causa perduta.

Точно от това няма смисъл - да слага охладители на 667 МХз-цова памет че да я клоки... ;)ohmy.gif (по-добре да си купи по-мощна вместо да налива пари в охладители cool.gif )
Колко мислиш,че струват охладителите,колко струва нова памет и до колко МХц си виждал клокната 667?

Първо към автора - редактирай си поста, че като ги видя тия километрични репорти от Евереста ми става лошо. Достатъчно е марката и модела на дъното и паметта да споменеш в два реда. В твоя случай: Intel Sorento D945GNT, А-DATA DDR2 667 и толкоз.

После към МикиМаус и автора - да беше обърнал внимание какво е дъното, а? Още в първия пост е написан модела в прословутия репорт който е цитиран. Не знам до колко си запознат с Intel дъната, ама BIOS-ите са им бедни като на лаптоп - никаква възможност за настройка. А и тази памет явно е купуване преди време с процесора още когато DDR2 прохождаше и надали има възможност за овърклок, а и да има без повишаване на напрежението към нея няма как да стане, а това дъно не може да осигури тези функции. Causa perduta.

:) В момента се ограмотявам по въпроса за дъната на Интел от постовете на openmind biggrin.gif ...Явно,все още спя-погледнах само каква памет поддържа.Моля да ме извините. angry.gif

Редактирано от мики маус (преглед на промените)

off

Просто да имаш предвид да преглеждаш какво си написал в завършен вид преди да публикуваш. На всеки се случва. ;) A, добре, че е openmind да ни отвори очите за дъната на Eлитгруп и Интел. biggrin.gif

/оff

Колко мислиш,че струват охладителите,колко струва нова памет и до колко МХц си виждал клокната 667?

Усещам че ти ще ми кажеш? :P:P:hush:

От 01/01/2007 - много вода е изтекла от тогава. cool.gifbiggrin.gif (а и нищо съществено не видях там)

Редактирано от SUN_CITY (преглед на промените)

И в края на крайщата голямото закъснение е породено най-вече от самият чипсет 945, после от слабата памет и накрая от процесора. По времето на този компютър AMD бяха на мода.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.