Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

x86 x64 - разликата?

Featured Replies

Фен съм на Линукс-а,обаче след като си взех новия комп със 64битов процесор ми излезе един проблем.Голяма част от софтуера за линукс не поддържа 64битовите процесори.Има ли някво решение на този проблем,защото след 30 мин борба успях да инсталирам Скайп :ph34r: .

Да, компилираш от сорс. Или минаваш на 32битова версия. Ако не ползваш машината за натоварен сървър и нямаш повече от 3Г не печелиш нишо

Фен съм на Линукс-а,обаче след като си взех новия комп със 64битов процесор ми излезе един проблем.Голяма част от софтуера за линукс не поддържа 64битовите процесори.Има ли някво решение на този проблем,защото след 30 мин борба успях да инсталирам Скайп :) .

искаш да кажеш, голяма част от proprietary софтуера не поддържа 64бит, голяма част от отвореният код поддържа 64бит.

• Автор

Ясно,но все пак...обяснете малко.Примерно като съм с 64битова версия,като вленза в официалния сайт на Скайп например,няма готов пакет за 64битовите версий.Ясно ми е как мога да инсталирам скайпа,но за другите програми?

Що се отнася до 32битовите...тях не мога да намеря от къде да ги сваля.В linuxtracker.org има 10 версий на кръст,които даже нямат достатъчно сийдъри.

• Автор

Добрем...но примерно,дайте ми 1 образец по който мога да инсталирам дадени програми.Не стига,че ми е проблем да си инсталирам някой програми като Guitar Pro например,ами сега не мога да си инсталирам и основните,а имам желанието да се науча.Просто не мога да схвана самата система как става...

Добрем...но примерно,дайте ми 1 образец по който мога да инсталирам дадени програми.Не стига,че ми е проблем да си инсталирам някой програми като Guitar Pro например,ами сега не мога да си инсталирам и основните,а имам желанието да се науча.Просто не мога да схвана самата система как става...

Ако кажеш каква е дистрибуцията може и да ти помогнем. Но имай предвид че някои програми нямат аналози за линукс

• 1 месец по-късно...
Фен съм на Линукс-а,обаче след като си взех новия комп със 64битов процесор ми излезе един проблем.Голяма част от софтуера за линукс не поддържа 64битовите процесори.Има ли някво решение на този проблем,защото след 30 мин борба успях да инсталирам Скайп :) .

Искам да попитам аз съм с Intel Pentium Dual-Core kernel-a e i686 това означава ли, че машината ми е х86_64-битова. Защото съм си инсталирал 64-битово убунту, а си инсталирам програми i386 и ми разчита само 3ГБ РАМ дори 2,8ГБ, а аз имам 4ГБ.

post-30327-1228582262_thumb.jpg

Искам да попитам аз съм с Intel Pentium Dual-Core kernel-a e i686 това означава ли, че машината ми е х86_64-битова. Защото съм си инсталирал 64-битово убунту, а си инсталирам програми i386 и ми разчита само 3ГБ РАМ дори 2,8ГБ, а аз имам 4ГБ.

post-30327-1228582262_thumb.jpg

1. това с паметта е дискутирано десетки пъти във форума. Има ядро, което е компилирано да поема по-големи обеми памет (обикновено го означават като huge memory)

2. i686 означава набора от инструкции за които е оптимизирано, това е 32 битов

3. на 64 битови машини може да се инсталира 32 битов софтуер, няма проблем

1. това с паметта е дискутирано десетки пъти във форума. Има ядро, което е компилирано да поема по-големи обеми памет (обикновено го означават като huge memory)

2. i686 означава набора от инструкции за които е оптимизирано, това е 32 битов

3. на 64 битови машини може да се инсталира 32 битов софтуер, няма проблем

Toва значи, че съм с 64битова машина така ли, на 32 битова не може да се инсталира 64битов софтуер?

Пич, сложи си 32bit Ubuntu.Ако не ти разчете 4 GB Ram, напиши

sudo apt-get install linux-image-server

Не виждам смисъл от 64bit версиите (то че има смисъл от тях има, но аз не го виждам).

;)

64 битовите версии поддържат повече от 4 гб рам докато 32 битовите само до 4гб. работата е там че един 64 битов процес лапа повече рам от 32 битов - същото е и за 64 битовата операционна система, така че по хубо карай си на 32 битова- виждаш по малко рам ама имаш повече свободна (ако си с 4гб рам, ся ако си с 5гб рам и повече вече е друго...)

Редактирано от the professor (преглед на промените)

мдааа ... на практика наистина 64 битова версия не ми е ясно какво дава за една "домашна" система .... така или иначе видимо не се вижда разлика в нещо ( поне според мен ) даже си правих малко експерименти , да разбера как 64 slackware се проявява на 4 ядрен процесор и да ли мидава нещо повече ...вятър , това засега носи само "неудобство" да компилираш до насита ..... ( впрочем , когато компилираш ядро с опцията -j4 тогава настъпва момента да се радваш , даже може да си пуснеш gkrerlm и да си гледаш графиките на ядрата като клипче ) cool.gif

Toва значи, че съм с 64битова машина така ли, на 32 битова не може да се инсталира 64битов софтуер?

Не мога да твърдя че си с 64, погледни на сайта на Интел или питай във хардуерния форум. Да, на 32битова не можеш да пуснеш 64 битов софтуер

• Автор

И аз я направих тази грешка в началото да си сложа 64битове версия.Тръгнах да си свалям Линукс-а и ме попита 64 или 32 бита и свалих 64 и се вкарах във филма :) хаха,ама после си сложих 32 и ми е перфе.Няма видима разлика според мен.За рамта не знам...аз съм с 2 гб рам и ми ги намира всичките.

Само дето не мога да разбера 1 нещо:пише ми,че имам обща памет 3,04 ГБ ,а аз имам 2гб рам.Не знам другото от къде се е появило.Суап-а също ми седи целия свободен.Каква е фактически функцията на този дял?Като се натовари компа да използва от виртуалната памет или?

Редактирано от RPAngelov (преглед на промените)

И аз я направих тази грешка в началото да си сложа 64битове версия.Тръгнах да си свалям Линукс-а и ме попита 64 или 32 бита и свалих 64 и се вкарах във филма :) хаха,ама после си сложих 32 и ми е перфе.Няма видима разлика според мен.За рамта не знам...аз съм с 2 гб рам и ми ги намира всичките.

Само дето не мога да разбера 1 нещо:пише ми,че имам обща памет 3,04 ГБ ,а аз имам 2гб рам.Не знам другото от къде се е появило.Суап-а също ми седи целия свободен.Каква е фактически функцията на този дял?Като се натовари компа да използва от виртуалната памет или?

Функцията на виртуалнат апамет е да осигури място, където да се съхраняват блокове от паметта, които са алокитани от програми, които не работят активно т.е. програмите, които работят активно са поискали памет, която в заета от друга програма. В една дума, когато работят много лакоми за памет програми

именно това се опитвам да кажа.

Домашните машини рядко надхвърлят 4 GB Ram.Следователно - ръгайте 32 битовите версии и се радвайте.

А ето как под 2 дистрибуции да си оправим рамта (по-точно проблемите с нея):

Ubuntu: разчиташе ми около 2 GB Ram, от 4.В терминала написах:

sudo apt-get install linux-image-server

После рестартирах рс и вече си зачиташе 4те GB Ram.

Debian: в Synaptic Manager потърсих bigmem и намерих Etchnhalf bigmem ядро (2.6.24~+13) и го инсталирах

То само си се добави в grub и те така.

server ядрата на Убунту са компилирани с PAE, което разрешава до 64ГБ системна памет

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.