fbpx
1.4 C
София

„Водата в космоса е новият нефт“ или какво ще търси Джеф Безос на Луната

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.
До какво може да доведе войната в първенството за усвояването на космоса, разпалена от Илън Мъск, Джеф Безос и Ричард Брансън.

Преди месец излезе новата книга на Тим Фернхолц (Tim Fernholz) „Ракетните милиардери: Илън Мъск, Джеф Безос и новата космическа надпревара„. Forbes Life публикува част от това наистина интересно произведение.

Когато Безос обяви началото на програмата Blue Moon, се разгоря истинска златна треска“ – разказва Джоел Сърсъл (Joel Sercel), аерокосмически инженер, който в момента работи в Blue Origin. „И още как – вторият най-богат човек на планетата реши да посети кратера Шакълтън„.

Както личи и от името на програмата, Blue Origin възнамерява да изпрати на Луната космически модул, който да кацне на лунната повърхност и по този начин компанията на Безос да стане първата в историята частна компания, докоснала се до повърхността на астрономическо тяло. Малко след това, фондовият пазар благосклонно реагира на финансовите резултати на Amazon, и Джеф Безос зае първото место в рейтинга на най-богатите хора в света. И защо най-богатият човек на Земята да не си построи собствена база на Луната?

Към 2016 година Amazon стана една от най-скъпо струващите компании в човешката история, която благодарение на превърната в изкуство търговия на дребно, научното използване на логистиката и инструментите от виртуалния свят започна да печели стотици милиарди годишно. Въпреки че в продължение на много години Amazon използваше почти цялата си печалба за своето разширение, Уолстрийт обожаваше нейните акции. Компанията растеше като приказен великан, поглъщайки цели индустрии. Очарованите инвеститори бяха готови да затворят очи пред някои твърде спорни моменти, като например антимонополните съдебни дела с книгоиздателите, армиите нископлатени временно наети работници в дистрибуторските центрове и въпросите относно информационната безопасност на виртуалния помощник Alexa. Въпреки многото съмнения по повод бъдещите последствия от тези проблеми, потребителите, използващи „магазина за всичко“, неизменно му даваха възможно най-високия рейтинг в сравнение с другите технологични гиганти.

В същата 2016 година Безос разкри пред пресата бизнес моделът, на който се базира Blue Origin. „Всяка година продавам акции на Amazon за около $1 милиард и тези пари инвестирам в Blue Origin„. Това е първият път, когато Джеф Безос публично заявява за какво харчи тези пари.

Две седмици след като Falcon 9 изгоря на стартовата площадка, Безос заяви, че Blue Origin ще създаде най-мощната в света орбитална ракета носител, която получи името New Glenn. Както и New Shepard, тази ракета бе наречена така в чест на Джон Глен – първият американски астронавт, извършил орбитален полет около Земята. Безос каза, че височината на тази двустепенна ракета ще бъде 86 метра, а диаметърът – 7 метра и ще може да извежда в космоса три пъти по-голям полезен товар от Falcon 9. Стана ясно, че New Glenn ще бъде най-голямата ракета от времето на Saturn V, транспортирала американските астронавти до Луната и също ще даде възможност за посещения на естествения спътник на Земята. Само че ракетата на Безос е частна. И още, първата степен на тази мощна ракета трябва да може да се използва многократно и да завземе голяма част от космическия пазар. Безос заяви, че първото изстрелване на New Glenn ще бъде осъществено до края на това десетилетие.

Няма как да не си зададем съвсем логичния въпрос, какво толкова има на Луната, че се влагат толкова пари и труд? Хората вече кацнаха на нейната повърхност и се завърнаха. Можем да отбележим някъде, че е извършено още едно велико дело и край. Но може би именно затова Мъск бе обсебен от следващата грандиозна идея – полет до Марс. Само че при Луната мотивацията е съвсем друга. По време на космическата програма Apollo, НАСА се отказа от по-сериозно изследване на лунната повърхност. За по-голяма безопасност и простота, пилотираните модули кацаха на най-осветените участъци с добра видимост. „Те кацаха предимно на екватора и гледаха да са далече от гигантските тъмни кратери“ – каза Сърсъл. „Хората на практика нямаха никакво научно оборудване„.

По ирония на съдбата, малко след програмата Apollo, когато се появиха по-съвършени сонди и сателити за изследване на лунната повърхност, учените откриха на Луната летливи вещества, като водород, кислород и азот, които имат много ниска температура на кипене и лесно преминават в газообразна форма. Точно тези вещества са в основата на живота. Всъщност, едно от най-сензационните, но останали някак незабелязани научни открития, направени през последните няколко години, е че в космоса навсякъде има вода, дори на Луната.

Според учените и експертите, водата в космоса е новият нефт

Най-сложното в един космически полет е извеждането на ракетата с полезен товар извън пределите на земното притегляне – в орбита. В космическото пространство преместването и на твърде масивните обекти е сравнително лесно. Но тук има един порочен кръг: за да вземе от Земята повече гориво е необходима по-мощна ракета, но колкото е по-мощна ракетата, толкова повече гориво използва за излизане в космоса.

Откриването на вода в космоса означава, че необходимото ракетно гориво може да се произвежда извън пределите на земната гравитация. От химическа гледна точка, получаването на водород и кислород от водата – важни компоненти на ракетното гориво, не е много сложно. Кислородът може да се използва и за дишане, а в съчетание със слънчевата енергия, която в космоса е предостатъчно, могат да се отглеждат и растения, а от тях – хранителни продукти. Компанията TransAstra. основана от космическите експерти Сърсъл и Соуърс ще се занимава с добив на полезни ресурси в космоса. Именно по този начин ще започне усвояването на космическото пространство – не само в рамките на научно изследване, а като икономическа дейност. „Голямата игра ще започне, когато човечеството се научи да използва космическите ресурси“ – казва Соуърс.

Докато е работил в ULA, Соуърс е ръководил програмата за разработване на втората степен на ракета носител от следващо поколение, като бустерът е за многократно използване. Според проекта, тази степен ще може да се използва като космически буксир, който в перспектива може да работи с гориво, създадено на Луната. Големите ракети носители ще извеждат в орбита тежки сателити, сглобяеми орбитални фабрики и масивно оборудване в околоземна орбита, а космическият буксир ще транспортира. Тази система може значително да намали цената на разгръщането на големи обекти в космоса. Именно към това се стреми Blue Origin.

В картера Шакълтън в южния полюс на Луната има лед, който е подходящ за производството на ракетно гориво, подходящи минерални съединения за строителство и почти постоянна слънчева светлина. В този кратер и в някои други подобни места са създадени идеални условия за тестване и отработване на критично важни технологии сравнително близо до Земята. Така ще бъдат създадени нов тип технологии, необходими за усвояването на дълбокия космос“ – каза през 2017 година директорът по развитие на бизнеса на Blue Origin Брет Алекзандер.

Blue Origin не е единствената компания с ясни планове за усвояване на Луната. Преди години Google, а сега фондацията X Prize организира новия космическо конкурс Google Lunar X Prize. Условията са почти същите: „Плащаме $20 милиона на първата частна компания, която изпрати роувър на Луната и в реално време излъчи оттам видео с висока резолюция„. Задачата е сложна и сроковете многократно бяха удължавани и засега никой от участниците в конкурса не е излизал извън пределите на Земята.

Един от най-сериозните претенденти е Moon Express – стартъп, финансиран от Навин Джейн – още един милиардер от Силициевата долина. Младата компания се оглавява от ветерана в космическата промишленост Боб Ричардс. Компанията конструира собствен космически кораб и възнамерява да печели от доставките на научно оборудване до Луната и продажбите на донесените оттам сувенирни камъни. Джейн вижда много общи неща между интернет и космоса в икономически план. Неговата компания е първата, получила разрешение от американското правителство за полет до Луната.

Вторият по-значим претендент е компанията Astrobotic, създадена от специалистите на университета „Карнеги Мелън“. Тази компания подготвя партньорство с НАСА и възнамерява съвсем скоро да изпрати на Луната своя модул Peregrine, който може да осъществява меко кацане. Astrobotic вече е сключила договори за $1 милиард за доставката на научно оборудване на повърхността на Луната.


Очевидно е, че зараждащият се комерсиален интерес към усвояването на космоса показва, че международната правова система, застинала в парадигмата на студената война, не е готова за космическия капитализъм. В момента се обсъждат и разработват нови правови инструменти, които ще дадат на частните компании възможността да отстояват своите права за собственост в космическото пространство. Но редица специалисти се опасяват, че това точно обратното, ще дестабилизира ситуацията и ще разпали своеобразна борба за притежание, в която компаниите и дори цели държави жестоко ще се конкурират за ресурсите на Луната, астероидите и дълбокия космос.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

10 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини