fbpx
12.9 C
София

Водещи физици предложиха за търсенето на извънземни да се използват гравитационни детектори

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Американски астрофизици предложиха нов метод за търсене на космически кораби на извънземни цивилизации. Те предлагат за тази цел да се използват не само обикновените наземни и космически телескопи, но и наличните към днешен ден гравитационни детектори. Учените допускат, че човечеството не е само в огромната Вселена, но нашите земни инструменти все още не са достатъчно съвършени, за да открием следите на извънземния живот.

Идеята е, че една много развита цивилизация рано или късно ще изгради голям и бърз космически кораб. А ако той има голяма маса и може да се ускорява до единици и дори десетки проценти от скоростта на светлината, то той ще създаде колебания в пространствено-времевия континуум, които според разбиранията на днешната наука са гравитационни вълни.

Няколко водещи физици от водещи американски университети и научни организации са на мнение, че наличната земна техника просто не е настроена за постигането на подобна цел. За разлика от оптичните телескопи и радиотелескопите, които имат съвсем малък ъгъл на виждане, гравитационните детектори регистрират гравитационните вълни в цялото околно пространство. Тяхната съвместна работа би могла да доведе до наистина неочаквани резултати.

Направените пресмятания и компютърни модели показаха, че най-чувствителните към днешен ден детектори на гравитационни вълни – наземните интерферометри LIGO, VIRGO и KAGRA могат да засекат подобен извънземен кораб на растояние около 326 хиляди светлинни години, което е тройно повече от диаметъра на нашата галактика Млечен път. Подобен хипотетичен космически кораб би трябвало да е с маса десет пъти колкото Юпитер и да се движи със скорост 1/10 от скоростта на светлината. Но ако този кораб е с размери колкото Меркурий, то той може да бъде регистриран на разстояние „само“ 32 светлинни години от нас, което е в околностите на най-близките до Слънцето звезди.

Бързо движещи се космически кораби с колосално голяма маса (RAMAcraft) не са фантастика. Пътуването дори и до най-близките до нас звезди в рамките на разумен период от време ще изисква огромни количества работно тяло, както си е според законите на Нютон. Ако наистина има високоразвити извънземни цивилизации, които са в състояние да колонизират по-голямата част от галактиката, то на тях ще са им необходими именно такива кораби, които транспортират цели популации в за период от едно-две поколения. Със съвместните усилия на гравитационните детектори и космическите телескопи има голяма вероятност да бъдат засечени космическите кораби от подобен тип.

А ако някоя цивилизация е усвоила warp технологията или сферата на Alcubierre, които за нас са все още в сферата на фантастиката, то корабите, използващи подобни принципи, още по-силно ще изкривяват пространствено времевия континуум и биха създали по-големи гравитационни вълни. Подобни обекти могат да се откриват на много големи разстояния.

Сега започна изграждането на още по-чувствителните гравитационно/вълнови обсерватории. Това са космическите Big Bang Observer и DECIGO, чувствителността на които към гравитационните вълни е над 10 пъти по-голяма от сегашните гравитационни детектори.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини