fbpx
5.8 C
София

Десетте най-добри приложения за поверителност за Linux десктопи

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Оригиналът е на TEO ELIZALDE, който обръща внимание на най-добрите програми за осигуряване на максимална поверителност и безопасност на десктоп компютрите, работещи под управление на някоя от многобройните Linux дистрибуции.


Базираните на Linux операционни системи имат репутацията на много сигурни и поверителни. За разлика от Windows или macOS, Linux е безплатен и с отворен код. Това дава  възможност на всеки да провери сорс кода на произволен програмен блок, като едновременно с това този подход затруднява хакерите да добавят какъвто и да е злонамерен код.

Редица Linux дистрибуции имат вградени мощни функции и приложения за подобряване на сигурността на десктоп компютрите. Но инсталирането на Linux ОС в някои по-специални случаи може и да се окаже, че не е достатъчно за защитата на вашите данни.

За щастие има голям брой безплатни програми с отворен код (free and open-source software – FOSS), които могат да добавят допълнителни нива  на защита към вашия десктоп компютър. Ето някои от най-добрите приложения за Linux, които ще осигурят необходимата поверителност и информационна безопасност за вашия десктоп компютър.

Tor Browser

Ако държите на онлайн поверителността е по-добре да стоите по-далече от Chrome. Добре известно е, че Google Chrome събира личните данни на потребителите, което важи и за другите базирани на Chromium браузъри като Edge и Opera.

Алтернативите като Firefox са добри за ежедневно сърфиране в мрежата от гледна точка на поверителността. С правилните разширения за осигуряването на поверителността на Firefox, браузърът на Mozilla може много по-добре да защити вашите данни в уеб пространството. Но ако трябва да изведете онлайн поверителността си на едно съвсем ново, много по-висока ниво, започнете да използвате Tor Browser, който може да прави чудеса.

Работата на Tor Browser е описана на много места. Казано накратко, когато отворите която и да е уеб страница през Tor Browser, вашата връзка преминава през мрежа от частни компютри, наречени възли. Тази мрежа е предназначена да скрие онлайн трафика на потребителите на Tor. Браузърът и неговата мрежа криптират вашия IP адрес и блокират онлайн тракерите.

Signal

Signal е кросплатформено приложение за обмен на съобщения, което надеждно криптира вашите разговори. Месинджърът използва криптиране от край до край, за да защити съобщенията от каквото и да било прихващане. Индивидуалните съобщения, груповите чатове, споделените файлове и обажданията – всичко е криптирано.

Месинджърът е подходящ и за смартфони. Можете да се регистрирате само чрез телефонния си номер през съответното мобилно приложение. Но се предлага и много удобно приложение за десктоп компютрите. Потребителите просто трябва да свържат своите акаунти в мобилното приложение, за да използват настолната версия на Signal.

Signal е опростен, сигурен, лесен за използване и бързо набира популярност. Вероятно най-доброто приложение за безопасен обмен на съобщения към днешен ден.

Element

Има редица криптирани месинджъри, които могат да се ползват без да е необходим смартфон. Element с протокола Matrix е най-мощната алтернатива и допълнение към Signal.

Matrix е безплатен, децентрализиран и отворен протокол за онлайн комуникация. Нито един сървър не разполага с всички данни от разговорите, направени в Матрицата (Matrix). Matrix не е приложение само по себе си, а само позволява на голям  брой клиентски приложения за обмен на съобщения да използват този протокол.

Matrix също поддържа криптиране на съобщенията от край до край. Но не всички базирани на Matrix приложения осигуряват еднакво дълбоко криптиране.

Element предлага най-мощните възможности за криптиране сред всички клиентски приложения с използването на Matrix. Фондацията Matrix.org малко шеговито препоръчва Element на потребителите, които наистина искат да влязат в Матрицата.

Element се предлага за най-различни операционни системи, включително и за Linux, като има и онлайн варианти, които работят в средата на всеки браузър.

KeePassXC

Мениджърите на пароли са от съществено значение за защитата на вашите онлайн акаунти. Те могат да бъдат много полезни, когато имате 10 или 20 онлайн пароли, които трябва да помните и следите.

Би било твърде неразумно да използвате една и съща парола за всеки онлайн акаунт. В подобна ситуация паролата от любимия ви торент тракер може да се използва за проникване например във вашата електронна поща. Използването на лесни за запомняне, но слаби пароли също може да направи вашите акаунти твърде уязвими.

Защо вместо това да не използвате мениджър на пароли, за да създавате и съхранявате надеждни пароли? Използването на добре организиран мениджър на пароли може да ви спести много време и ценни данни.

KeePassXC е мощен автономен мениджър на пароли с отворен код. Приложението генерира силни пароли и ги съхранява в криптирани бази данни. KeePassXC преди  време бе  само порт на KeePass за Linux, но сега има  версии и за други платформи.

Authenticator

Двустепенното удостоверяване (2FA) е метод за логване, който освен въвеждането на парола се прави допълнителна проверка на потребителя. 2FA бързо се превръща в стандарт на онлайн сигурността.

Към днешен ден има много начини за автентификация на потребителите при логването. Най-разпространеният метод за използването на 2FA е изпращане на еднократен код за потвърждение чрез имейл или SMS след въвеждането на паролата.

Логаването е удобно да се потвърждава и с помощта на еднократни онлайн кодове, но този метод е уязвим към онлайн атаки.

Ако търсите по-сигурен метод за двустепенно удостоверяване, разгледайте приложенията, които са специално предназначени за подобен вид удостоверяване. Приложението за удостоверяване се свързва с вашите акаунти, така че да може да генерира кодове за потвърждение. То редовно генерира кодове, които са уникални за вашите акаунти. Локалните приложения от подобен род силно усложняват възможността на хакерите да прихващат 2FA кодовете за потвърждение.

Има много 2FA приложения, но едно от най-добрите е приложението без излишни и ненужни функции с име Authenticator. Той се свързва с вашите акаунти и генерира 2FA кодове без излишна суета и подробности. Това също е безплатно приложение с отворен код, което осигурява типичната за подобен род приложения безопасност.

Authenticator е и част от GNOME Circle – каталогът с одобрените от GNOME Foundation приложения.

Obfuscate

Obfuscate е графичен редактор само с два инструмента: замъгляване и редактиране. Въпреки че има само няколко функции, потребителите не трябва да подценяват Obfuscate. Приложението е създадено за бързо цензуриране на изображенията. Той наистина може да защити вашата лична информация от компрометиране.

Използването на Obfuscate изисква само съвсем лесното кликване и плъзгане върху елемента на изображението, който трябва да скриете. Това приложение от GNOME Circle е съвсем леко и работи малко по-различно от другите инструменти за размазване.

Защо да отваряте и настройвате тежък графичен редактор като GIMP само за да скриете текста в някое изображение? Използването на правилния инструмент в работата може да ви спести много време – точно както Obfuscate може да запази вашите лични данни, когато споделяте вашите изображения в Глобалната мрежа.

File Shredder

Всеки път, когато изтривате някой файл или файлове, операционната система само ги скрива и ги отбелязва за презаписване. Тези файлове остават недокоснати докато върху тях не бъде записана нова информация.

Ако искате наистина да изтриете някой файл, ще трябва да използвате софтуерен инструмент, който премахва данните от него.

Linux потребителите могат да използват командата shred за тоталното унищожаване на файловете. Но File Shredder предлага удобен графичен интерфейс за използването на shred.

Това приложение също е част от GNOME

VeraCrypt

Трябва да защитите най-важните си файлове, при това на видимо за всички място? Можете да направите това с помощта на VeraCrypt – приложението за създаване и достъп до криптирани файлови дялове.

С помощта на VeraCrypt можете да създавате дялове, съдържащи многобройни файлове. Можете свободно да избирате какъв да бъде размерът на скритите дялове и с какъв тип контейнер да бъдат използвани. Всичките дялове от подобен род се криптират чрез зададена от потребителя силна парола и с мощен съвременен криптиращ алгоритъм.

Така например, можете да създадете криптиран файлов дял с размер 4 GB, да го скриете в отделен файл-контейнер с име Aladdin_1080p.mkv, който можете да поставите в папката с видеата и това да бъде том на VeraCrypt, който е скрит пред погледа на всички.

След създаването си томовете на VeraCrypt могат да бъдат декриптирани само с помощта на това приложение. Достъпът до тези дялове става чрез тяхното монтиране в системата и работата с файловете в тях се осъществява като към някой външен диск или флаш стик.

VeraCrypt работи в средата на Linux, но има версии и за Windows и macOS

Kleopatra

GnuPG е друг мощен инструмент за криптиране и защита на чувствителните файлове и текст в Linux. GnuPG е реализацията в средата ба Linux на стандарта за криптиране OpenPGP. Почти всички Linux дистрибуции имат GnuPG инсталиран по подразбиране.

GnuPG дава възможност на потребителите да създават OpenPGP ключове. Те могат да използват тези ключове за криптиране и декриптиране на файлове и текст. GnuPG обикновено се използва чрез командния ред. Но с Kleopatra ще можете да използвате GnuPG чрез удобен графичен интерфейс.

Kleopatra е едно от приложенията инсталирани по подразбиране в Tails, Linux дистрибуцията, фокусирана върху поверителността. Можете да научите как да използвате Kleopatra, като разгледате ръководството на Tails за GnuPG.

OnionShare

OnionShare е приложение за обмен на файлове с криптиране от край до край. Използва се Tor мрежата за осъществяването на обмена на файловете.

Преди да започнете да обменяте файлове с помощта на OnionShare, предварително трябва да проверите и да се убедите, че сте осъществили необходимата връзка с криптиране от край до край. След като връзката бъде осъществена, може да започне изпращането и приемането на всякакви файлове.

Когато сте готови OnionShare ще ви предостави адрес и частен ключ, които трябва да бъдат изпратени на получателя. След като ги получи той може безопасно да получава изпратените от вас файлове.

Защитете своя Linux десктоп компютър с правилните приложения

Всички тези приложения за осигуряване на конфиденциалност и информационна безопасност са не само мощни, но и безплатни и с отворен сорс код. Те спазват ключовия принцип на FOSS – максимална конфиденциалност и информационна безопасност. Това е човешко право, на което всеки може да се радва.

С предимствата, които предлагат, тези приложения са само един от много начини, по които Linux защитава своите потребители.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини