fbpx
-0.8 C
София

До 2040 г. във Великобритания ще бъде изграден първият прототип на термоядрена централа

Най-четени

До 2040 г. ще бъде изграден прототип на електроцентрала за термоядрен синтез, вероятно първата в света, съобщи министърът на икономиката на Великобритания. Джейкъб Рийс-Мог обяви това на конференцията на Консервативната партия.

Централата за термоядрен синтез е част от програма, известна като STEP (Spherical Tokamak for Energy Production). 

Ще бъде построена в Нотингамшир, като ще замени въглищната електроцентрала в района. В речта си от главната сцена на конференцията в Бирмингам министърът заяви: 

През десетилетията ние се утвърдихме като пионери в областта на термоядрения синтез и като държава възможностите ни да преодоляваме препятствията са несравними и за мен е удоволствие да обявя важна стъпка в тази мисия. Ще построим първия в Обединеното кралство прототип на електроцентрала за термоядрен синтез в Нотингамшир, като заменим въглищната електроцентрала в Уест Бъртън с лъч на благодатна зелена енергия.

Централата ще бъде първата по рода си, построена до 2040 г. и способна да пуска енергия в мрежата, като по този начин ще докаже на света търговската жизнеспособност на термоядрената енергия.

Джейкъб Рийс-Мог

Рийс-Мог заяви, че производството на енергия от термоядрен синтез може да донесе милиарди лири на икономиката на Обединеното кралство. Централата ще даде възможност на страната да проектира, произведе и изнесе първите централи за термоядрен синтез в света.

Той допълни, че това би могло да постави Обединеното кралство в „авангарда на пазар с потенциал за стойност от трилиони лири годишно“.

Експерименталните усилия на Великобритания в областта на термоядрената енергия са базирани в Центъра за термоядрена енергия „Калъм“ в Оксфордшир. Той е управляван от Британската служба за атомна енергия.

Термоядреният синтез се базира на същите физични реакции, които захранват слънцето и звездите. 

Би могъл да бъде източник на изобилна възобновяема енергия, и то в условията на успешна пазарна реализация.

Наистина сме доволни да потвърдим, че площадката в Уест Бъртън, в Северен Нотингамшир, е избрана за бъдещ дом на прототипа на термоядрена електроцентрала STEP. Очакваме с нетърпение да работим със заинтересованите страни и общностите в региона, за да развием амбициозните си планове и да реализираме по-широки социални и икономически ползи през следващите месеци и години.

STEP ще бъде голям инфраструктурен проект, който ще осигури значителен катализатор за веригата на доставки в Обединеното кралство, както и ще демонстрира, че енергията от термоядрен синтез може да е изгодна за мрежата.

Говорител на Британската служба за атомна енергия.

Том Грейтрекс, главен изпълнителен директор на търговската организация Nuclear Industry Association, заяви:

 Това е огромен момент за термоядрената енергия в Обединеното кралство. Проектът STEP ще донесе реални ползи, включително добри работни места, възможности за местните компании и амбиция за стимулиране на уменията и инвестициите в общността.

Тъй като се стремим да се откажем от изкопаемите горива и да постигнем нулеви нетни емисии, е важно да намерим нови начини за посрещане на нарастващите ни енергийни нужди. Ядреният синтез предлага възможност за производство на практически неограничена енергия, която ще захранва нисковъглеродни икономики по целия свят. Обединеното кралство може да играе централна роля в превръщането на тази идея в реалност.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини