Една от най-важните функции на Android може да се окаже незаконна

10
4450

Общността по защита на потребителите в Норвегия разглежда жалбите на няколко Android потребители, които са недоволни от това, че операционната система непрекъснато следи тяхното местоположение.

Ето част от жалбата:

Потребителите, използващи операционната система Android нямат възможност да изключат функцията История на местоположението. Те могат да я спрат, но тогава започват да получават предупреждения, че това ще доведе до нарушение в работата на другите функции на Android„.

Android наистина по подразбиране следи местоположението на потребителя и записва всяко придвижване. Всички изминати маршрути могат да се видят в Google Maps по всяко време. Google дава възможност за изключване на тази функция, но редица вградени в Android приложения продължават да записват къде се намира потребителят.

Ако норвежкият регулатор признае тази практика за незаконна, Google може да се сблъска със сериозни проблеми в Европа. През месец май за всички европейски държави влезе в сила Регламентът за защита на личните данни (GDPR), а неговото нарушаване води до изключително високи глоби.

Да си припомним, че неотдавна Еврокомисията глоби Google с 4,3 милиарда евро за монополното инсталиране на своите приложения в екосистемата Android. След тази глоба Google възнамерява да взема пари от производителите за инсталирането и използването на неговите приложения и услуги. Това със сигурност ще доведе до увеличаване цените на смартфоните.

10
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
5 Отговори на коментарите
9 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Иван
Иван

Брюксел ни пази, като винаги – каишът опъваме ние, а бандитите си имат… лобита. Хиляди фирми и фирмички ни следят на всяка крачка, търговията с лични данни процъфтява, както никога, всеки от нас има стотици свъхподробни досиета, съхранявани къде ли не, а единствените „ползи“ от поредната брюкселска простотия (GDRP) е, че трябва десетки пъти на ден да се борим с инфантилни съобщения за бисквитки и че телефоните ще поскъпват. За капак, сега ще загубим и най-полезната информация в телефоните си – трафикът в реално време. А може би това е и целта на GDRP – на хората да им писне… Виж още »

Шебек
Шебек

Google поне ни показват и на нас къде сме били. Apple и тяхната iOS също следи местоположение дори и при спрени подобни функции.
Тази глоба която Google отнесоха си беше пълна пародия имайки в предвид че Android е тяхна и то отворена система. Apple и тяхния iOS също налага своите приложения, но не виждам да валят глоби и оплакванкя към тях.

Анти-фейк нюз
Анти-фейк нюз

„Apple и тяхната iOS също следи местоположение дори и при спрени подобни функции.“

Fake news!

Можеш да си сложиш снифер на вълните, ако искаш и да го провериш и ще разбереш, че си прочел фалшива новина.

Киро
Киро

Има огромна разлика между това да правиш сам устройство и софтуер към него. и това да правиш софтуер и да го даваш на 1000 други да го ползват, като ги задължаваш да имат определени приложения. Ситуацията е точно както стана с Win и IE. Епъл не налагат на никой нищо. Няма външни ползватели на тяхната ОС. А гугъл раздава ОС-а на други фирми(производители) и им налага да ползват нейните приложения. Те карат производителите на телефоните да слагат техните приложение, които не са критично важни за работата на ОС.

Pongo
Pongo

Норвегия не е в Европейския съюз, така че какво ще реши норвежкият регулатор няма да има никакво значение за Европа.

Да България
Да България

Но са в Европейската икономическа зона и Европейска асоциация за свободна търговия, което значи, че може и да има значение. Границите на ЕС не са толкова точни колкото си мислиш. Има множество взаимносвързани институции и структури, които дефинират европейското струдничество в, около и извън ЕС.

Кеворк Яшхуян
Кеворк Яшхуян

На мен пък ми е през един от органите дали ме следвт или не

Все тая
Все тая

Вие смеете ли да кихнете в право положение или споменатото действие извършвате само в седнала позиция?

Коста
Коста

Нямам какво да крия. А Вие?

Все тая
Все тая

Всеки има какво да крие или, за да е по-ясно на не особено умните, които са склонни да им боднат камери в междубузието, нещо, което е лично и не иска другите да знаят/виждат. Всеки човек има подобна информация. Всеки. Повдига ми се като прочета „Аз нямам какво да крия!“. Айде, бе! Живея сред ангели и светци, егати! Човешките покорство, малодушие и малоумие са безкрайни.