fbpx
13.8 C
София

Една от най-важните функции на Android може да се окаже незаконна

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Общността по защита на потребителите в Норвегия разглежда жалбите на няколко Android потребители, които са недоволни от това, че операционната система непрекъснато следи тяхното местоположение.

Ето част от жалбата:

Потребителите, използващи операционната система Android нямат възможност да изключат функцията История на местоположението. Те могат да я спрат, но тогава започват да получават предупреждения, че това ще доведе до нарушение в работата на другите функции на Android„.

Android наистина по подразбиране следи местоположението на потребителя и записва всяко придвижване. Всички изминати маршрути могат да се видят в Google Maps по всяко време. Google дава възможност за изключване на тази функция, но редица вградени в Android приложения продължават да записват къде се намира потребителят.

Ако норвежкият регулатор признае тази практика за незаконна, Google може да се сблъска със сериозни проблеми в Европа. През месец май за всички европейски държави влезе в сила Регламентът за защита на личните данни (GDPR), а неговото нарушаване води до изключително високи глоби.

Да си припомним, че неотдавна Еврокомисията глоби Google с 4,3 милиарда евро за монополното инсталиране на своите приложения в екосистемата Android. След тази глоба Google възнамерява да взема пари от производителите за инсталирането и използването на неговите приложения и услуги. Това със сигурност ще доведе до увеличаване цените на смартфоните.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

10 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини