fbpx
-2.9 C
София

Ето как на 65 години изгубих работата си на програмист

Оригиналът е на AP Carpen, който малко тромаво разказва своята история, но неговата статия събра немалко коментари и явно е интересна за много хора

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Нали съм истински професионалист в IT сферата. Как можа да ми се случи подобно нещо?

На 65 години по принцип е време да се излиза в пенсия. Но за мен това стана годината, когато всичко приключи. В тази статия реших да разкажа за своя двугодишен път без работа. В крайна сметка аз и сега работя на непълен работен ден.

Отличният избор за кариерно развитие

Работих като разработчик на софтуерни продукти в продължение на 30 години и винаги съм си мислил, че моята кариера е в безопасност. И че ще мога да работя докогато си искам. Занимавах се с програмиране на мейнфрейми, защото тогава все още нямаше персонални компютри. Гледах по какъв начин индустрията на персоналните десктоп компютри започна да се разраства – още от първите машини на IBM до най-новите лаптопи и смартфони.

След училище в продължение на девет години работих като строител. След това реших да вляза в колеж и да продължа своята кариера в офис. Казах си, защо да не пробвам себе си в една нова област, която е свързана с компютрите. Тогава всички изучаваха програмирането на мейнфрейми. Едновременно с основното си обучение аз се научих да използвам персонални компютри и да ги програмирам.

Софтуерът за мейнфрейми, който ние пишехме, бе предназначен за голямата по това време индустрия на пощенските поръчки. Това бяха многомилионни компании. Имаше обикновена поща, телефонни поръчки по каталози и други подобни, понеже по това време нямаше интернет. Новият софтуер включваше обработката на поръчките, инвентаризацията, доставките и т.н. Тогава аз научих много неща за бизнеса и много добре разбирам по какъв начин се развива и работи eCommerce.

Опитите да бъда и остана винаги актуален

През тези дълги години аз работих в различни компании, както и повечето хора от тази сфера. Изградих си допълнителен външен бизнес, в рамките на който помагах на малките предприятия да настройват своите компютри и обучавах техните служители. Езиците за програмиране на мейнфрейми с годините на практика не се променяха, но езиците за персонални компютри бързо се развиваха и от време на време при тях имаше значителни промени. Моят проблем, колкото и странно да изглежда, бе в това, че се опитвах винаги да бъде в крак с най-новите неща в програмирането на персоналните компютри. Старателно се самообразовах през свободните вечери, понякога през нощта и през почивните дни.

Двама мои приятели и колеги разкриха свой собствен бизнес по разработването на софтуер за персонални компютри. Когато те имаха прекалено много поръчки, ме вземаха да работя с тях. Това беше страхотно, но все пак още тогава този бизнес започна да изостава от най-новия хардуер и не се занимаваше с най-новите ставащи все по-малки компютри.

Всеки път, когато изучавах нов език за програмиране за персонални компютри, индустрията се променяше. Това направи невъзможно пълноценно да проследявам всички нови промени. Но това си беше нормално, понеже аз си работех на пълен работен ден с вече по-новите мейнфрейми и имах редица интересни възможности в моята професия.

Работодателят

Някои крупни клиенти на нашата компания, в която и аз работех, започнаха да изоставят този тип компютри и езика за програмиране, който много добре знаех. Но аз бях един от най-опитните специалисти и предполагах, че все пак ме ценят и ще мога да продължа да работя.

Разбрах за новите софтуерни инструменти и помощни програми, които компанията започна да продава на своите клиенти. Изучих езика за бази данни SQL с помощта на Crystal Reports. Нещо повече, имах много по-големи познания за този бизнес в сравнение с новите колеги.

Мислех си, че съм в безопасност, но шефовете ми казаха, че те имат още някой, който ще бъде помолен да се занимава със същата работа. Когато сега чета между редовете, се сещам, че този човек бе съвсем нов, и на него трябваше да му се плаща многократно по-малка заплата в сравнение с моята. Освен това, като си спомня предишните месеци, продажбите на компанията рязко паднаха, понеже тя изгуби някои от най-големите си клиенти. По-късно стана ясно, че някои от най-опитните специалисти са напуснали тази компания или са били директно уволнени.

Но аз чувствах, че все още нищо не ме застрашава, понеже вършех допълнителна работа, която излизаше извън моята длъжностна характеристика и считах, че така да се каже, съм ценен кадър. Като пример мога да кажа, че когато сменяме офиса, отивах през свободното си време, за да преместя бюрата и компютрите и да помогна в окабеляването.

И тук дойде неприятната изненада. Тъй като имах голям опит в самия бизнес, с радост бих сменил сегашната си работа и бих отишъл в отдела за поддръжка и дори тестване за QA. Уви, директно ми казаха, че свободни работни места няма. Стана ми пределно ясно, че не съм чак толкова ценен.

Да обобщя и да дам един съвет на младите хора от IT сферата

Поради моята възраст, по всичко личи, че моите дни на програмист са приключили. Подадох молби за най-различни други работни места в отдела за поддръжка, но никой дори не си направи труда и да ги разгледа. Обърнах се към едно от частните бюра по труда в нашия град. Те нищо не ми предложиха и дори след два месеца ми позвъниха, за да разберат дали съм си намерил работа. Казах им, че според мен те трябва да направят това.

Въпреки, че трябва да сте в крак с промените в езиците за програмиране, да се направи това е на практика невъзможно. Аз съм на мнение, че докато работите в дадена компания е много важно да преглеждате по-големите сайтове, където се предлагат свободни работни места, да си правите извадка по езиците за програмиране и в зависимост от това да видите колко свободни работни места има. На мен ми се струва, че това е един от най-добрите начини да се разбере кои програмни езици са популярни към днешен ден.

Вторият мой съвет е да си запазите приятелите и колегите в компаниите, в които сте работили, и да поддържате с тях връзка, дори и те да напуснат съответната компания. Именно по този начин си намерих почасова работа благодарение на бивш колега, който познавам от над 30 години. Преглеждах и други предложения за отдалечена работа чрез интернет, но повечето от тях ми изглеждат нерентабилни и явно са предназначени за други държави със слабо развита икономика.

При друг свой опит да получа допълнителен доход пробвах няколко други нови неща. Тъй като в продължение на 30 години работих като програмист, аз учих много. Сега възнамерявам да си пробвам силите в създаването на учебни клипове в YouTube.

През тези дълги години работа в IT сферата написах тонове документация. По принцип ми харесваше да пиша подобни неща, и се опитвах да се занимавам с това още докато бях млад. Ще се опитам да печеля и чрез писане на документация за новите неща. Но това е за в бъдеще и не съм сигурен дали ще ми се получи.


В коментарите към тази статия се вижда, че тя е развълнувана хората, повечето от които я намират за много интересна и вълнуваща. По всичко личи, че това е един често срещан проблем, който е широко разпространен. В различните държави тази ситуация е по-различна, но ако прехвърлиш 50, а може би и 60 години и решиш да си търсиш нова работа, то това съвсем не е лесно, където и да си. Почти навсякъде има пенсионни реформи, според които работодателят не може да уволни някой над определена възраст и затова се назначават предимно млади хора. Има данни, че в някои страни става все по-трудно да се намери нова работа дори на възраст след 40 години. Повечето коментиращи не харесват случващото се.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

17 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини