fbpx
8.8 C
София

Ето колко програмни слоя има потребителският интерфейс на Windows 11

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Преди няколко години Панос Панай оглави отдела на Microsoft за разработване клиентските версии на ОС Windows. С това събитие започна нов етап в развитието на операционната система на софтуерния гигант. За първи път от доста дълго време Microsoft отново започна да инвестира в дизайна на Windows, като някои резултати от всичко това можем да видим в новата Windows 11.

Разбира се, за толкова кратко време е невъзможно да се решат всички проблеми със съгласуването на дизайна, но Microsoft усилено работи в тази насока. Популярното уеб издание NTDEV публикува интересен материал за наличните „слоеве“ на потребителския интерфейс във версия 25267  на Windows 11, която се разпространява чрез Dev канала на корпорацията.

Слой 1: елементите на Windows 11 и WinUI3

Windows 11 е с цяла нова система на дизайна, при която акцентът е поставен на закръглените ъгли и градиентите, като едновременно с това е представен новата схема Mica, който заменя предишната Acrylic.

За първи път от много години е преработен потребителският интерфейс на някои вградени в ОС Windows приложения, включително Notepad, Paint и Task Manager. Тези приложения вече са с нов дизайн, който повече или по-малко съответства на външния вид на новата операционна система.

Друга фундаментална промяна е разположението на Start бутона. След цели 27 години Microsoft реши да измести тази иконка от долния ляв ъгъл на десктопа в средата на таскбара, както бе в отменената ОС Windows 10X. Причината за това според Microsoft са съвременните големи дисплеи, в които Start бутонът и главното меню се губят в ъгъла на екрана. Но при желание, от настройките той може да бъде върнат на предишното си място.

В сравнение с Windows 10 има промени и в някои други елементи, включително в контекстното меню, във File Manager и в настройките.

Преработено е и старт менюто, в което вече ги няма живите плочки от Windows 8. Дали това е добре или зле, всеки сам си преценява.

Обновени са някои елементи, които сравнително рядко излизат пред очите на потребителите. Това са диалоговите прозорци на защитната стена и изскачащия програмен прозорец за регулиране силата на звука, който се появява при използването на физическата клавиатура.

И накрая, на началния екран при зареждането на операционната система се е появил логотипа на Windows и новия индикатор на прогреса.

Може да се каже, че дизайнът на Windows 11 е някак по-съгласуван в сравнение с предишните версии на тази операционна система. И още, външните разработчици могат да интегрират своите собствени продукти в новата система за дизайн с помощта на WinUI3.

Слой 2: елементите от Windows 10

Първият от тези елементи не се отнася до дизайна, но авторът на оригинала е решил да го спомене. Интересно е, че Windows 10 и Windows 11 имат еднакъв номер на ядрото – 10.0. Това не бива да ни смущава, понеже е направено за подобряване на съвместимостта с предишния софтуер, Очевидно е, че ядрото на Windows 10 от 2015 години значително ще се различава от ядрото на Windows 11 от 2022 година, въпреки еднаквата номерация.

Някои приложения, като например Mail и Calendar не са обновени към общия дизайн на Windows 11. Но в близкото бъдеще Microsoft възнамерява да ги замени с  новия клиент Project Monarch, изцяло базиран на уеб технологиите.

Останали са и някои предишни диалогови прозорци, които се извикват от настройките.

Почти не е променен външния вид на програмния прозорец за настройка на информационната безопасност, който на фона на останалите неща изглежда доста остарял.

Гласовият помощник Cortana е останал в ОС Windows, но не е толкова дълбоко интегриран в операционната система.

Слой номер 3: елементите от Windows 8

За съжаление във Windows 11 както преди доста често се срещат елементите в стил Metro, които не са се променили още от времената на Windows 8. Можем да ги видим при отваряне на менюто за автоматично стартиране на програма при поставянето на оптичен диск или флаш стик, както и при опит за стартиране на несъвместимо приложение.

Почти навсякъде се виждат старите индикатори, като има варианти както на базата на WinUI3, така и директно взети от Metro, което доста дразни очите.

Програмният прозорец за възстановяване на Windows почти не е променен.

Същият е и диалоговият прозорец за копиране на файловете и папките.

Слой номер 4: елементите от Windows 7

Както казахме по-горе, редица интегрирани в операционната система приложения са променени, но има програми, които не са бутани от много години. Такава е ситуацията с RDP връзката, която изглежда по същия начин като преди 14 години.

Плейърът Windows Media 12 както преди присъства в операционната система, въпреки че сега не е стандартно приложение. Вместо него Microsoft препоръчва използването на новия плейър, който по-добре съответства на стилистиката на Windows 11.

Някои диалогови прозорци са си съвсем в стил Windows 7.

Слой номер 5: елементи от Windows Vista

Windows Vista донесе редица нови функционалности, едната от които бе Aero Wizards. Тази функция без каквито и да било съществени промени е мигрирала директно в ОС Windows 11.

Класическият Контролен панел също си стои, въпреки че някои негови раздели препращат към новите Настройки.

Между другото, търсенето от Windows Vista много добре се съчетава със съвременния дизайн на File Manager. Или не?

Слой номер 6: елементите от Windows XP

Програмният прозорец за копиране на файловете не е променян още от времената на Windows XP и никак не е за учудване, че в него се използват иконки отпреди 20 години.

Слой номер 7: елементите от Windows 2000

MMC (Microsoft Management Console), winver и инсталаторът на Windows са си същите. Само в инсталатора за първи път от 20 години има сменени иконки.

Слой номер 8: елементи от Windows 95 и NT 4.0

През изтеклите 27 години почти няма промяна при елементите от типа на свойствата на папките и файловете, допълнителните елементи на компютърната мишка, настройките на скрийнсейвъра и т.н. – те са си от Windows 95.

Слой номер 9: елементите от Windows 3.1

Функцията за избор на иконка е налична в тази операционна система от вече над 30 години, като все още в нея може да бъде открит файлът moricons.dll, която явно е необходим за нормалното функциониране на Windows 11.

Между другото, в помощната програма ODBC Data Sources програмният прозорец за избор на папката си е от Windows 3.1:

Финални думи

Без съмнение дизайнът на новата операционна система Windows 11 на Microsoft е много по-съгласуван и обновен в сравнение с Windows 10. Но са останали още много елементи, които отдавна би трябвало да са обновени. Очакванията са през Новата 2023 година софтуерният гигант да представи цели три обновявания, които вече носят новото име Moments, в които няма да има само нови функции, но и подобрения в потребителския интерфейс. 

Новите ъпдейти ще излизат веднъж на няколко месеца, веднага след като станат готови, а не както бе досега веднъж в годината с мащабни функционални обновявания. Първият подобен ъпдейт излезе през месец октомври тази година и добави поддръжката на табове във файловия мениджър. Появи се информация, че програмистите на Windows работят върху отделянето на дизайна от останалите компоненти на операционната система, което означава, че бъдещите подобрения в интерфейса ще се внедряват по-бързо.

Ще се отнася до обновяванията Moments, плановете на корпорацията  за 2023 година са следните:

Windows 11 22H2 Moment 2 – февруари или март следващата годинаWindows 11 22H2 Moment 3 – месец май или юни 2023-та
Windows 11 23H2 Moment 4 – септември или октомври 2023 година

Този подход силно се различава от използвания в миналото метод, когато обновяванията за операционната система на Microsoft излизаха веднъж или два пъти годишно.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

11 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини