Излязоха Firefox 66.0.4 и 60.6.2 ESR, решаващи проблема с добавките

5
1180

Mozilla публикува коригираните версии на своя браузър, решаващ проблема с изключването на добавките. Това са Firefox 66.0.4 и 60.6.2 ESR, в които проблемът с изтеклия сертификат не се проявява, а инсталираните добавки се възстановяват и започват да работят.

Но в уеб пространството се появи информация за редица нерешени проблеми:

  • Някои допълнения, като например Epubreader не се възстановяват в about :addons или остават като неподдържани (unsupported). Засегнати са всички допълнения без идентификатор във файла manifest.json. Препоръчва се преинсталирането на тези добавки
  • Има загуба на данни и настройки при допълненията, използващи функционалността на контекстните контейнери (Containers), като например в допълненията Multi-Account Containers и Facebook Container. На потребителите, използващи допълнения от подобен род се препоръчва да се извърши нова настройка от нулата
  • Не се възстановяват темите. Препоръчва се тяхното повторно инсталиране от addons.mozilla.org
  • Губят се всички настройки на началната страница и използваните търсачки, извършени от допълнения. Търсачките и началната страница трябва да се зададат отново.

За старите версии на Firefox (Firefox 56.0.2 и назад) е предложено решение на проблема чрез извличане на сертификата от XPI-файл. Фиксът трябва да се запише като pem файл и да се импортира чрез Options/ Privacy & Security/ Certifcates/ View Certifcates/ Authorities/ Import. Има подробна инструкция.

Широко е обсъждането на зависимостта на Tor Browser от инфраструктурата на Mozilla. Проблемът е сериозен, понеже в Tor Browser се изключи добавката NoScript, която е част от защитата на анонимния браузър. Този проблем се решава чрез настройката xpinstall.signatures.required = false в about :config. Но възникнаха маса въпроси за самия факт на зависимостта на Tor Browser от трета страна, която може да изключи някои от нивата на безопасност и да дискредитира потребителите.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
1 Отговори на коментарите
5 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Ozzy
Ozzy

Нямам никакъв проблем с добавки и контейнери.Не съм и имал. Интересна работа!

FireFox
FireFox

Последната стабилно работеща версия на FF е 52.9.0 ESR. След нея – само проблеми. Престанаха да поддържат Java, повечето добавки не работят с новите версии, сега и бъгове със сертификатите… Забранил съм ъпдейтите и в обозримо бъдеще не мисля да минавам на нова версия.

Анонимен
Анонимен

Аз срещнах проблема с последните версии под линукс и уин10, надявам се след ъпдейта да се оправи.

user
user

Още рано сутринта дойде новата версия на Firefox 66.0.4 в manjaro, нито с тази нито с предишната версия съм имала някакви проблеми с добавките.

Gogo
Gogo

Аз пък имах проблем с добавките но след ъпдейта и малко гимнастика изглежда всичко е наред. ESR 60.6.2 Win7.