fbpx
13.2 C
София

Как да накараме YouTube да ни препоръчва само видеа, които ни харесват, без повече глупости

Най-четени

Всичко започна с отварянето на едно видео, което на пръв поглед беше смешна компилация с животни. Поне така изглеждаше от тъмбнейла му. Обаче, когато го отворих, видях всичко друго, но не и забавни моменти. Вместо това, клипът беше пълен с неща, които са трудни са описване и въобще не трябва да са на платформата. Разбира се, аз докладвах видеото и продължих към гледането на други клипове.

Но се случи нещо неприятно.

YouTube започна да ми препоръчва видеа, които са свързани точно с това, което не искам да гледам. Оказва се, че алгоритъмът на YouTube поне на моменти се влияе твърде много от нашата история на изгледани видеа, и то на конкретни екземпляри. Много важно е какви са таговете и описанията на клиповете. Защото и те се използват за формирането на линията, която YT ще следва в това, което ни предлага.  Явно съм попаднал на нещо много дълбоко прието като фактор, защото аз търсех други неща, гледах други видеа, но това не спря.  

И сега какво? Как да го оправя?

Повечето хора не го осъзнават, но YouTube ни дава много подробен контрол върху историята на гледанията. Така че колкото повече контролираме историята си на гледане, толкова по-добре ще бъде настроен началният екран на YouTube спрямо нашите интереси.

Първото нещо, което трябва да направим е да натиснем върху „История“ от лявата страна на екрана. Показва се списък с всички видеа, които сме гледали, в хронологичен ред. Ако решим, че искаме да изкараме нещо от алгоритъма, съответно свързаните с него неща, трябва да минем с курсора върху него и да натиснем върху хикса вдясно, който се появява. Един път излязъл от историята ни, клипът вече няма да влияе на алгоритъма.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини