Китайската мисия Чанъе-4 успешно влезе в орбита около Луната

51
1678

Китайските медии съобщиха, че на 12 декември тази година китайската мисия Чанъе-4 след 110 часа полет в 16:45 часа е приближила Луната, извършила е спирачна маневра и е влязла в орбита около спътника на Земята. Информацията е на Китайско национално космическо управление (CNSA).

Това е важен етап от цялостната китайска лунна мисия – първият в историята на космонавтиката опит за осъществяване на меко кацане на повърхността на Луната.

Ракетата Чанчжен-3B, извела Чанъе-4 в космоса бе изстреляна на 7 декември в 2:00 часа местно време от космодрума Сичан.

Изстрелването на космическия апарат и неговото извеждане в лунна орбита бе осъществено в точно съответствие с предварителните разчети и центърът за управление се е намесил само три пъти за незначителна корекция на траекторията.

Докато Чанъе-4 се намира в лунна орбита, ще бъде тествана връзката със Земята чрез китайския сателит-ретранслатор Чжуецяо (Queqiao), който работи близо до точката на Лагранж L2 на системата Земя-Луна. Тя се намира зад Луната, на правата линия, съединяваща двете тела. Ще бъде тестван и навигационния сензор, който гарантира кацането на станцията в предварително зададения регион.

След тези процедури центърът за управление ще избере най-подходящото време за осъществяване на мекото кацане на Чанъе-4 на обратната страна на Луната.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
51 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари