Китайската мисия Чанъе-4 успешно влезе в орбита около Луната

51
1524

Китайските медии съобщиха, че на 12 декември тази година китайската мисия Чанъе-4 след 110 часа полет в 16:45 часа е приближила Луната, извършила е спирачна маневра и е влязла в орбита около спътника на Земята. Информацията е на Китайско национално космическо управление (CNSA).

Това е важен етап от цялостната китайска лунна мисия – първият в историята на космонавтиката опит за осъществяване на меко кацане на повърхността на Луната.

Ракетата Чанчжен-3B, извела Чанъе-4 в космоса бе изстреляна на 7 декември в 2:00 часа местно време от космодрума Сичан.

Изстрелването на космическия апарат и неговото извеждане в лунна орбита бе осъществено в точно съответствие с предварителните разчети и центърът за управление се е намесил само три пъти за незначителна корекция на траекторията.

Докато Чанъе-4 се намира в лунна орбита, ще бъде тествана връзката със Земята чрез китайския сателит-ретранслатор Чжуецяо (Queqiao), който работи близо до точката на Лагранж L2 на системата Земя-Луна. Тя се намира зад Луната, на правата линия, съединяваща двете тела. Ще бъде тестван и навигационния сензор, който гарантира кацането на станцията в предварително зададения регион.

След тези процедури центърът за управление ще избере най-подходящото време за осъществяване на мекото кацане на Чанъе-4 на обратната страна на Луната.

51
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
46 Отговори на коментарите
14 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
14 Автори на коментарите
favrCapitalismus, #MAGAИван ЙордановШишоКин Чоа Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
rtytr
rtytr

„първият в историята на космонавтиката опит за осъществяване на меко кацане на повърхността на Луната.“
– ???

Кольо
Кольо

Ако беше цитирал цялото изречение щеше да е по-ясно какво се има в предвид. А иначе, ако се хващаш с отделни думи, далеч ще стигнеш.

AxOx
AxOx

До „rtytr“ – това е първият в историята опит за кацане на обратната страна на Луната. Досега всички кацания са били на видимата част, но сега те имат сателит който им дава възможност да комуникират с обратната срана на Луната.
Това е нещо голямо и света мълчи, защото не искат да признаят колко велико постижение е.

Шишо
Шишо

много добре си го е казал човека. как да е първия опит? та нали руснаците 5 пъти ходиха кацаха, копаха търсиха следи от американци и не откриха. значи това е 6-тия опит. как ще е първи? бъркат ви се опорките бе товарищи! колки, ахки… да ви не резнат от надниците щот от вашите плясканици излиза че руснаците не са ходили там и даже не са доказали че американците не са ходили. ма много излагате цялата руска наука „лъготене“. я се стегнете

Тонг Бо
Тонг Бо

Поредния четящ през редовете всезнайко! Покажи ми кога някой е кацал на обратната страна на луната???
AxOx ти го е обеснил мн добре, научи се да четеш!

elgoog
elgoog

Чанъе – китай
Чандраян-1 — индия

Много Чан…….

zozo
zozo

у нас вместо чандраян е хасан …

Capitalismus, #MAGA
Capitalismus, #MAGA

Докато едни кацат за пореден път на Луната, правят планове за колонизирането й и за това на Марс, създават революционни решения, разработват ИИ, правят компании с оценка от триони долари и т.н., в това време Бай Ганьо Български излиза и блокира икономиката на страната, защото иска някой с магическа пръчка да му увеличи заплатата или производителността. Не! Само с реформи, само реформи, сега, тук и на момента, за да можем и ние да бъдем цивилизована държава, която не гледа Луната само през Ютюб!

favr
favr

под статията за китайска мисия на луната пишеш неща, които подсказват че нямаш абсолютно никаква връзка с реалността… ква икономика кви реформи… радане… да не си ти в крайна сметка ..?

Evil resident
Evil resident

Къф Ганьо, кви пет лева? Какво общо има едното с другото?! Във Франция, дето потрошиха половин Париж, какво отношение имат към обратната страна на луната? Пусни си Pink Floyd и отпусни малко!

Capitalismus, #MAGA
Capitalismus, #MAGA

Има много общо, като нация изоставаме драстично цивилизационно като развитие. Четейки подобни статии бих искал ние като нация да участваме в някои от тези проекти. Не говоря за мегаломания да си въобразявам, че можем сами да извършим целия проект, а за участие. Тук е моментът вместо хейтъри да търсят плоски земи, осветителни тела и други подобни тролско-фейк простотии от интернет, да се замислят сериозно – искаме ли да сме кенефа на Европа или искаме и ние да се развиваме? Ако да, следват още няколко въпроса. В кои държави по света институции еквивалентни на БАН не са част от университетите? Няма… Виж още »

favr
favr

абсолютно съм сългасен… и аз искам българите да имат космическа програма… ама някак несериозно звучи на фона на мизерията в която живеят над 70% от населението да пращаме мисия на луната… първо би било хубаво да ни заработи икономиката, да си оправим здравеопазването и образованието, селското стопанство и инфраструктурата… тогава вече и науката ше тръгне нагоре… обаче, очевидно от последните десетилетия българския политически „елит“ (или утайката, помислила се за каймак) има интерес болшинството от народа да е беден,понеже когато хората изпитват трудност да покриват основни потребности, като храна и покрив над главата си те се озлобяват, изолират се и започват… Виж още »

Capitalismus, #MAGA
Capitalismus, #MAGA

Популистки тъпотии, за да се разпределят пари за „социална“ политика, първо трябва да се изработят. Ти с колко допринесе за фискалния иск, че искаш увеличения? Гърция, Португалия, Испания и Италия сбъднаха вашите идеи и гледай докъде ще го докарат. „Селско стопанство“?!?!? Не, мерси! Това е най-ниска надбавена стойност, ако трябва да направи нещо държавата, то е да спре да дотира селското стопанство!!!

favr
favr

хахахахахаха и като спрат всички държави да дотират селско стопанство, щото нали така е най-добре и всички са мениджъри и ай ти специалисти, ко ше ядат бе ? нали за да си купиш хляб трябва да има зърно… или и хляба ше си внасяме 4то качество от ес ? да ти сера на фискалния иск и на малоумната представа за света

Шишо
Шишо

че кво не и работи на икономиката? аз около мен не виждам заплата по-малка от 3 бонки. ти кво искаш? 100 бона ли да взимаш, или ги взимаш а? 70% мизерия? ма верно ли? 80% от населението са в пловдив, варна бургас и софия. ти в тези градове масова мизерия виждаш ли? изобщо мизерия виждаш ли? виж си термините, все едно партийния секретар се пени насреща, класи… и как майсторски вмъкваш манифестацията на строителните фирми в подкрепа на герб, като ч ли уж са протестирали задето същия ден правителството им отпусна ДОПЪЛНИТЕЛНИ 1,5 млрд. лева за тази година… Не ви… Виж още »

Capitalismus, #MAGA
Capitalismus, #MAGA

Ще се съглася наполовина с тебе, защото ГЕРБ не провежда реформи, а само раздава. Ако се замислиш подобна политика водеше и БСП, голяма разлика между двете квазисоциалистически партии не вижда. Дълбоките реформи в съдебната система, премахването на бюрокрацията в огромната й част, реформирането на здравеопазването и образованието не се случиха. Все още си караме със социаилистическите хибриди, които така и не реформирахме напълно. Бизнесът иска по-малко бумащина, всеки гражданин го иска. Искаме отворени и обективни процеси, улесняване на гражданите, електронно правителство, чисти улици, подобрена инфраструктура и строги регулации над мухлясалите таратайки по улицата. Бойко е страхливец, връща постоянно неща назад… Виж още »

favr
favr

не правят реформи, защото тогава ше им са наложи да крадат по малко бе калъф, нали като направиш един път с кофти асфалт и кажеш, че си платил за хубав ше си прибереш половината пари … и догодина като са стопи снега пътя ше са развали и ше го правиш пак и пак ше прибереш пари… не правят реформи, щото не им е изгодно, и докато ги има тия като тебе, дето си мислят, че някой е длъжен да дойде и да им направи живота красив докато те просто си чакат, ония ше продължават да си крадат

favr
favr

тва дето си го написал е пълна малоумщина отгоре додолу, даже мако ма е срам че ти отговарям ама нали съм толерантен, гледам да са държа добре с душевно болни, и знай само един трол може да каже на всеки с различно от неговото мнение трол… освен ако не си гербераст.. тогава е абсолютно в реда на нещата да си доволен от всичко и да защитаваш властта… значи нещата са свеждат до следното – или си малоумен или си майцепродавец и отрепка… избери си

Кин Чоа
Кин Чоа

Не е вярно, дотациите са крайно вредни за качеството на продуктите, преди 44-та сме били доста напред без дотациите, всички проблеми идват от там. Мафията е най-големия бенефициент на селско субсидиране. Ако си истински ИТ и влизаш в тоя сайт за ИТ новини, би трябвало да го знаеш.

favr
favr

чудно сме били преди 44та, нищо че сме били подлога на фашистите и са разстрелвали хора за щяло и нещяло… важното е пропагандата да върви

Шишо
Шишо

какви фашисти те гонят бе опорко! разстрелвали са комунистите щот са терористи, малко ли филми направиха за да си покажат ‘героизма’? не пренаписаха ли историят за да може децата им като теб сега да бълват лъжи? малко ли генерали и висши политици разстреляха терористите? атентатите ли ти са малко? естествено че държавата ще се пази срещу тероризма. ако не беше дошла руската армия да ни окупира и избие вече целия елит на нацията, такива смръдльовци като теб нямаше да се развият и избуят, че да им четем глупашките лъжливи опорки.

Кин Чоа
Кин Чоа

Някой трябва да е отрепка и продажник, защото иска европейски реформи, а не посткомунистически анахронизъм?! Колко още хора искате да изгоните от БГ???

favr
favr

отрепка и продажник е не защото иска европейски реформи, а защото подкрепя тия дето от 30 години обещават европейски реформи, а в същото време крадат като за последно… тоя дето иска европейски реформи е просто глупак, ако си мисли че някой ше дойде и ше му ги направи понеже видиш ли той така искал…а пък аз лично от никъде никой не съм гонил, тъй че недей драматизира излишно

Capitalismus, #MAGA
Capitalismus, #MAGA

А, тия хора не са ли твоите комунисти и техните деца, които защитаваш, тези които окупираха България през 1944-та година и я превърнаха в кочина, след 70-те години БГ влиза в пълна стагнация и балонът се пръска през 91-ва, когато спираме да обслужваме дълга, а СИВ се срива, заради неадекватната политика. Защитник на дотациите на селското стопанство ще ми говори за мафия, при положение, че мафията е най-крупния бенефициент. и ГЕРБ и БСП и АТАКА, всичките сте комунисти до един, заради хора, които отказват реформи и не искат икономическа свобода, в момента никой политик няма да ги извърши. БГ ще… Виж още »

Capitalismus, #MAGA
Capitalismus, #MAGA

Говорите за 30 години кочина, не се сещате, че кочината почва от 44-та година, когато започва масовото КЛАНЕ на КАЙМАКА НА НАЦИЯТА.

Шишо
Шишо

Аз пък да допълня. руското клане 44-та е такова че дори турско клане не може да се мери с него. за 6 месеца избитите и безследно изчезнали, сиреч не появили се и не намерени до ден днешен люде са над 30 хиляди. Ами след това колко още изчезнаха, ами лагерите, ами побоите и подтисничеството? Има ли доказателства турците да са избили толкова много българи за толкова кратко време? Трябва ли да минат 500 години руско робство за да ги признаем за поробители? че къде руския ботуш е стъпнал и не е започнало масов геноцид? в Полша ли? в Украйна ли?… Виж още »

favr
favr

е ако ше си говорим за история и геноциди, да та питам кой изби коренното население в северна и южна америка и австралия, и кой пороби и ограби африка ? пък то е ясно, че за тебе турците са ни били приятели, и лошите руснаци са ги изгонили и са ни развалили рахатлъка, един вид си съвременен чорбаджия, за това и така настървено защитаваш колабиращия либералноглобалисткиевроатлантически гнилоч, който видимо претърпява крах на световно равнище

favr
favr

а и в добавка за масовите геноциди бомбата над хирошима убива между 90 и 110 000 души мигновено, и 3 дена по-късно в нагасаки са убити между 60 и 80 000

favr
favr

да де… ама нещата не стават истина само щото ти си ги казал, или щото са ти ги казали по тв… комунизъм от 30 години няма (преди това пак не е имало ама това е друг въпрос) и на вас още са ви виновни комунистите… а пък ако каймака на нацията преди 44та е бил подобен на днешния „каймак“ най-хубавото нещо за българия ще е ново масово клане на „каймака“

Кин Чоа
Кин Чоа

В Бразилия е имало повече чернокожи роби, отколкото в Северна Америка, проучи. Друго – комунистите избиват масово собствения си народ и е болестно състояние, което до момента не е проработило никъде. Всичко, което ползваш е създадено на американска земя. Мазен съветски трол!

favr
favr

в бразилия може да е имало повече чернокожи роби, отколкото в северна америка, понеже англичаните са продавали повече роби на испанците… какво общо има, това че в бразилия е имало повече роби от сащ, с това че англичаните са подложили на тотален геноцид местното население, след което са си докарали негри от африка за да им берат памука от плантациите… нямаш ко да кажеш и си изсмукваш от пръстите невероятни тъпотии… и в интерес на истината повечето неща, които ползвам са създадени в китай, където между другото са измислени барута и компаса, без които пък на англичани и испанци нямаше… Виж още »

Кин Чоа
Кин Чоа

Ти имаш ли си и на идея на какъв геноцид сме подлагали ние хората за да им окупираме земята и да си основен държава, както всяка голяма империя в историята? Забравяш ли за робите, които се избиват в името на Крум или християнските кланета на Омуртаг в днешна Румъния? Много си тъп и да не знаеш, че има геноцид срещу индианците, но една част от тях са умрели от болести на белите, срещу които нямат антитела, а друга част дори не се съпротивлява и ги смята за богове. Чети, имаш много да четеш , не само руски пропаганди и Бултаймс.… Виж още »

favr
favr

глупостите ти край нямат…

Шишо
Шишо

абе аз за русия която му плаща говоря, но той все комунизъм си знае. комунизма беше една завеса зад която руските имериалистични злодейства се вършеха. временно, защото руските неща са обикновенно временни защото повечето са все злини, те не могат да живеят с добро. ама троловете винаги правят така, още от болшевишко време: те избили цвета на нацията ни, на нашата нация бе цървул!, но руската тролка си бае ‘защо бият негрите в щатите?’. Кво ми пука след като трябва да сравнявам побой на един чернокож преди 100 години в щатите и избиване на цвета на нацията и пускането й… Виж още »

favr
favr

аве къв цвят са избили недей са излага да повтаряш на иво минджев и александър йорданов словесните шизофрении, разбирам та че си фашист и еничар едновременно, само не разбирам защо са чустваш длъжен да ма занимаваш с глупостите си… плевнелиев съм го виждал по телевизията и мислех, че е някакъв изолиран случай, ама явно не е… да не сте роднини с плевнята?… звучиш неадекватно почти колкото него … и как пък така става, че всичките върли антикомунисти сте 90ти набор и сте виждали комунизъм само на картичка, обаче пък пламенно обяснявате как е било и какво е имало и нямало…… Виж още »

Иван Йорданов
Иван Йорданов

Прав е, имперска Русия няма нищо общо със СССР, чиято наследник сега е РФ. Т.е. днешна Русия няма нищо общо с освобождението, ако погледнеш кои основно са се били, това са предимно хора, чиито наследници днес живеят в Украйна. Би имало по-голяма логика да развееш тяхното знаме.

И това пак няма общо с темата, но това е и друга тема.

favr
favr

и на базата на какво решаваш, че рф е наследник на ссср, обаче няма нищо общо с имперска русия…? това значи ли че днешна франция няма нищо общо с франция преди революцията ? и че днешна българия няма нищо общо с българия преди, и по време на турското робство ? щото ако е така световната история трябва да бъде сериозно пренаписана… та ако имаш някаква тайна информация я сподели да могат умните хора да си редактират дебелите книги… иначе тука темата са изгуби някъде след първия коментар

jjh
jjh

Няма ли де тъмница там?

djagi
djagi

Обратната страна на Луната не се вижда изцяло от Земята, не значи, че не я огрява Слънцето.

Capitalismus, #MAGA
Capitalismus, #MAGA

Китайско фенерче не си ли купувал или си Българин, който е свикнал вечер да няма дори улично осветление?

анонимен
анонимен

и какво, имали извънземен живот отзад?

favr
favr

ако са окаже, че има… и почват да бегат бате

Шишо
Шишо

бате… от теб ли бегат?
и домашното възпитание и образованието ти е на ниво… бате

favr
favr

знам… ама твойте са под всякаква критика… гледай ко нещо е живота… аз скъсан руски трол, броя си копейките да събера за пирожка с домашно възпитание и образование на ниво, ти с 3000 лв заплата и с приятели само богаташи и те с по 3000 лв заплата, пък си интелектуален инвалид…

Кин Чоа
Кин Чоа

“Богаташите”, извинявай ама с подобни думи просто не си за това измерение. На класова борба ли ще си играем не трол?!

favr
favr

играй си на каквото си искаш… ако някой думи са ти сложни или не ги знаеш ползвай речник

Capitalismus, #MAGA
Capitalismus, #MAGA

Вярно е, че с „богаташи“ и подобни думи може да спечелиш само кварталните пенсионери, играещи на табла и неадекватните за времето си подрастващи елементи, отгледани със светоглед, който не работи в 2018 и нататък.

Шишо
Шишо

Нали? Какво нещо е живота? Таман ти показах облика и се намеси някоя кака-тролка да ти оправи малко класово-борбения стил… ‘богаташи с 3000лв заплата’… ‘интелектуален инвалид’ … ей това ако не го казва кварталния маргинал-цървул брощ си копейките за пирожка (цитирам те) или бореца против фашизма и капитализма който т(ъ)ипаж заради доброто ми възпитание и преклонната му възраст няма да охарактеризирам повече… Ти кой от двата типажа си? Хайде отговори, покажи си пак нивото, за което претендираш, а ние не го знаем?

favr
favr

аз за ниво не съм претендирал, просто ти казах, че си тъп… ама явно ти е било прекалено сложно… няма да охарактеризираш повече, не заради възпитание или възраст, а поради същата причина, а именно понеже си тъп

Capitalismus, #MAGA
Capitalismus, #MAGA

Седнал да употребява всичките възможни американски технологични открития, с които псува по Америка, само в БГ.

Ето ти го БВП – https://www.google.bg/search?num=100&q=българия+брутен+вътрешен+продукт

Изглежда, че колкото и зле да сме, сме по-добре от управлението на комунистите и техните по-преки наследници като БСП.

favr
favr

хаахахахахахах е според тая таблица най-големия възход на бвп е при управлението на царя и на бсп… през 2005 когато избират станишев от 29,64 млрд., до 54,4 млрд. през 2009, когато идват герб … хахахахахахахах да ти имам аргументите