fbpx
0 C
София

Най-голямата фабрика за лабораторно месо в света току-що отвори врати

Най-четени

Израелската биотехнологична компания Future Meet представи производствено-логистичен център, за който твърди, че е „първото в света съоръжение за лабораторно отгледано месо“. Ако фабриката започне да изпълнява плановете си и постигне заложените в целите ѝ производствени обеми и постигне очакваните доставки, то това би било преломен момент в развитието на футуристичните алтернативни продукти от месо.

Инвеститорите зад компанията казват, че откритото съоръжение е в състояние да произвежда 1100 паунда отглеждани в лаборатория, вместо растителни, месни продукти на ден, което се равнява на еквивалента на приблизително 3000 средни хамбургера.

„Откриването на това съоръжение бележи огромна стъпка по пътя към пазара на Future Meat Technologies, служейки като критичен фактор за представяне на нашите продукти на рафтовете до 2022 г.“, заяви главният изпълнителен директор Ром Кшук в прес изявление по повод откриването на новата производствена база.

Съоръжението може да постави основите на много други като него в бъдеще, особено в САЩ, където заместителите на растителни меса вече стават все по-популярни.

„Наличието на работеща индустриална линия ускорява ключови процеси като регулиране, одобряване и разработване на нови продукти, които заместват конвенционалното месо, за което биват избивани стотици хиляди животни всяка година“, казват Кшук.

Компанията твърди, че култивираното месо генерира 80 процента по-малко парникови емисии, използва 99 процента по-малко земя и консумира 96 процента по-малко вода от традиционното производство на месо.

Без клане

Компанията може да произвежда клетъчни продукти от пилешко, свинско и агнешко, с възможност за производство на продукти от лабораторно говеждо месо, става ясно от прес съобщението. Предприятието също така твърди, че процесът по производство ще бъде с около 20 пъти по-бърз от отглеждането на животни и последващото им колене, както и че процесът може да бъде значително по-евтин и по-бърз от очакваното.

„След като демонстрира, че култивираното месо може да достигне паритет на разходите по-бързо от очакваното на пазара, това производствено съоръжение е истинска промяна в играта“, заяви главният научен директор на Future Meat Яков Нахмиас.

През февруари Future Meat обяви, че е успяла да доведе производствените разходи за култивиран продукт от пилешки гърди до под 10 долара, което е намаление на разходите „с 1000 пъти през последните три години“, както Кшук каза за The Spoon по това време.

Това е вълнуваща нова глава в отбиването на съвременното общество от традиционно произвежданото месо. Търсенето на заместители на месо на растителна основа в САЩ се увеличава – а отглежданото в лаборатории месо може да е следващата стъпка, както и да бъде ключов момент в решаването на много от продоволствените проблеми, с които света се сблъсква в момента. Future Meat се надява да започне предлагане на американските пазари още през следващата година.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини