Спускаемият апарат InSight на НАСА на Марс откри първите в историята сеизмични и акустични вълни, генерирани от удари на метеорити на друга планета.

Освен това локализират местата на ударите

В нова статия, публикувана в понеделник в списанието Nature Geoscience, международен екип от изследователи подробно описва констатациите.

Те са първите в извънземната планетарна наука, но представляват рядко наблюдение дори на Земята. Малко метеоритни удари са регистрирани по начина, по който InSight е открил удари на Марс.

Сеизмичните и акустичните вълни от метеорити, които се взривяват в земната атмосфера, са наблюдавани многократно. От НАСА отбелязват, че удар с хиперскорост с повърхността е регистриран само веднъж преди това.

Новите открития могат да помогнат на изследователите да разберат по-добре състава и структурата на марсианската кора.

Ще стане ясно и как метеоритите формират повърхността на Марс

Метеоритните удари оформят повърхността на планетите и засяват атмосферите им с екзогенни летливи вещества. Механичните вълни, генерирани от ударите, се използват, за да се направи извод за структурата на атмосферата и вътрешността на планетата и да се изследват настоящите процеси на планетарно въздействие.

Пишат изследователите в статията.

Космическият апарат InSight на НАСА пристигна на Марс на 26 ноември 2018 г. Той е стационарен спускаем апарат, а не марсоход. InSight носи инструменти за сеизмология и топлинно измерване, за да изучава вътрешната структура на Червената планета.

Неговата цел не е да картографира или анализира повърхността ѝ

Новите изследвания се основават на записи, направени от Инсайт през 2021 г. Тогава четири различни метеора навлизат с висока скорост в марсианската атмосфера, преди да се ударят в повърхността. Такива метеорити генерират ударни вълни в атмосферата, които се удрят в повърхността.

Това генерира сеизмични вълни, последвани от още вълни от евентуалния удар в земята

Прави се измерване на времето на пристигане на различните групи ударни вълни от метеоритите. Те първо се взривяват във въздуха, а след това се удрят в повърхността. Така изследователите успяват да определят разстоянието и вероятното им местоположение.

След това те успяват да открият кратерите на удара на три от четирите метеорита. Използват снимки от Mars Reconnaissance Orbiter – спътник, поставен в орбита около Марс за изследване на Червената планета през 2006 г.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари