fbpx
0.8 C
София

НАСА изведе в космоса новата система LCRD за лазерна комуникация

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

В началото на тази седмица НАСА с помощта на ракетата Atlas V изведе в орбита около Земята демонстрационната система за лазерна комуникация LCRD. Новата инсталация може да обменя данни със скорост 1,2 Gb/s. Това е почти двойно по-бързо в сравнение с 2013 година, когато данните от Луната също се предаваха по оптичен път до Земята, но със скорост 622 Mb/s.

„Излъчването на подробната карта на Марс към Земята с използването на днешните радиочестотни системи отнема около девет седмици. С помощта на лазерите ние можем да ускорим този процес до само девет дни“ – каза НАСА.

Целта на сегашната космическа мисия е да се провери работата на двупосочната лазерна комуникационна система LCRD. Инсталацията обменя данните с помощта на инфрачервени лазери, които осигуряват от 10 до 100 пъти по-висока скорост в сравнение с традиционно използваните в космическите кораби радиочестотни системи.

LCRD разполага с приемник на данните от космическите кораби, както и с предавател, който прехвърля информацията към наземните станции. Специални модеми преобразуват цифровите данни в лазерни сигнали, като информацията се обменя с помощта на кодирани лъчи светлина. По принцип LCRD на НАСА е първият двупосочен оптичен ретранслатор.

Ако тези тестове се окажат успешни, то НАСА ще изведе друга LCRD станция и ще я разположи в геостационарна орбита на височина около 35,3 хиляди километра над Земята, която ще обменя данни с наземните станции в Калифорния и Хаваите. И тук ще се използват инфрачервени лазери. Технологията ще бъде усъвършенствана, след което ще бъде използвана за ретранслиране на сигналите между Луната и Земята. В бъдеще тази апаратура ще се използва и за връзка с Марс.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини