Британската компания Delphi Technologies и американската Tula Technology създадоха универсална система за динамично пропускане на запалването при бензиновите двигатели с вътрешно горене.

Новата система може да бъде инсталирана на всеки от съществуващите днес ДВГ, като цената на устройството не е висока.

И сега има двигатели, устройството на които позволява при необходимост изключване запалването на някои цилиндри. Така например, 8-цилиндровият LT1 на General Motors при спадане на натоварването под точно определено значение, изключва четирите цилиндъра, като прекратява подаването на гориво към тях. Всеки път се изключват едни и същи цилиндри и по този начин тяхното износване се намалява.

Системата на Delphi Technologies е по-друга. Тя се нарича Dynamic Skip Fire (динамично пропускане на запалването) и при нея се спира подаването на електрически ток към свещта към един или друг цилиндър. При двигателите V4 например, при 3000 оборота в минута системата може да спре запалването на всеки един от цилиндрите до 6000 пъти в минута. Изключването става по такъв начин, че при желание на водача, двигателят моментално достига пълната си мощност.

Delphi Technologies заяви, че новата система намалява изхвърлянето на въглероден диоксид със 7-15%, а консумацията на гориво намалява с 10-20% в зависимост от типа на двигателя. Устройството струва $350.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари