Норвегия завърши прехода към цифрово радио, започнал през месец януари тази година. Норвежките национални радиа изчезнаха от FM обхвата и сега той се използва само от локалните станции.

Въпреки че инициативата имаше за цел да повиши качеството на аудиото и да намали разходите, много норвежци останаха недоволни: за една година броят на радиослушателите спадна, а големите радиа изгубиха част от аудиторията си.

Правителството на Норвегия обеща, че с прехода към цифров формат качеството ще се повиши, а каналите и функциите ще се увеличат, като разходите ще намалеят няколко пъти. Но това не се хареса особено на норвежците и според данните на вестник Dagbladet 66% от тях са били против изключването на FM и само 16% са били за. След прехода се оказа, че цифровото радио не покрива всички райони на страната. А норвежките медии забелязаха, че броят на радиослушателите в страната е намлял с 10%, като основната причина е възникналите технически усложнения.

Икономия също не се получи. На норвежците се наложи да закупуват нови приемници и адаптери с цена от 100 до 200 евро. Най-много са се охарчили притежателите на автомобили, но DAB форматът все още е достъпен само за 49% от водачите.

Швейцария, Великобритания и Дания също възнамеряват да преминат към цифрово радио, но засега не са обявили кога ще стане това.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за