fbpx
14.8 C
София

Още един бивш служител на Facebook разкри сведения „от кухнята“

Най-четени

Втори източник на вътрешна информация от Facebook излезе с нов набор от твърдения за това как платформата ръководи своите бизнес процеси. Първоначално цитирано от Washington Post, лицето е бивш служител на екипа за почтеност на социалната мрежа и разкрива, че компанията поставя печалбите над усилията да се бори с проблеми като речта на омразата и дезинформацията в своята платформа. Така този бивш служител на компанията потвърждава изказванията на Франсис Хуаген, бивш продуктов мениджър, която наскоро стана източник на серия от разобличаващи статии на Wall Street Journal за това как процедира компанията, когато трябва да решава кое е приоритет – печалбите или поверителността, надеждността и безопасността на услугите.

От новите разкрития става ясно, че бившият служител по публичната комуникация във Facebook e бил принуден да отхвърли публично опасенията за намеса на Русия в президентските избори на САЩ през 2016 г. Тъкър Баунд казва, че се е наложило ситуацията да бъде потулена тогава, тъй като редица законодатели са започнали да се вбесяват, но намаляването на публичното говорене и обсъждане на темата е било разгледано като най-добрият вариант за справяне с този преди всичко PR скандал около Facebook. Очакванията на неговите мениджъри са били, че до няколко седмици технологичния свят ще започне да говори за нещо друго и ще спре да се вълнува от темата, а междувременно компанията „ще продължи да прави добрите си печалби“, по думите на Баунд.

Информаторът твърди, че има разминавания между публичните изявления на Facebook и вътрешните решения и дискусии в редица области. Той казва, че проектът Internet.org за свързване на хора към мрежата от развиващите се страни е бил създаден с главната цел да даде на Facebook “непробиваемо предимство“ и да направи социалната мрежа „единствен източник на новини“, за да може компанията да събира данни за потребителите и да доминира на пазари, които още не е утилизирала.

Баунд коментира пред Post, че този проект „създава опасен прецедент да централизира всички новини и обществена информация в ръцете на един източник, който прави широк спектър от твърдения без никакво очевидно потвърждение.“

Представител на Facebook изпрати изявление от компанията, без да цитира името си, в което казва, че този доклад се основава на предпоставки, които са неверни.

„Да, ние сме бизнес и печелим, но идеята, че правим това за сметка на безопасността и благосъстоянието на хората, показва неразбиране на нашите търговски интереси.“

Много от твърденията на този подавач на сигнали, който е представил декларации пред Комисията за ценни книжа и борси, отразяват опасенията, изразени от Франсис Хауген.Също бивш служител на Facebook, Хауген предостави вътрешни документи на Wall Street Journal за поредица от доклади в платформата. Най-забележително беше вътрешното проучване, което установи, че Facebook е наясно, че платформата му Instagram е токсична за тийнейджърите.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини