fbpx
16.8 C
София

Революционен електродвигател при тегло 10 кг дава мощност 295 конски сили

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Благодарение използването на адаптивни технологии, новият електродвигател анонсиран от британската компания Equipmake ще тежи под 10 кг и ще има мощност 295 конски сили при 30000 оборота в минута. Това означава, че той е четири пъти по-мощен от стандартния  електрически двигател с постоянни магнити и същия размер и тегло. Вижда се, че плътността на мощността е над 20 KW/kg. Електродвигателите, които използва Tesla имат плътност на мощността 8,4 KW/kg при 18 000 оборота в минута.

Компанията Equipmake стана известна през 2018 година, когато представи евтин електродвигател с постоянни магнити и плътност на мощността 9 KW/kg. За сравнение, най-добрите електродвигатели с постоянни магнити днес са на ниво около 5 KW/kg.

Две години по-късно компанията започва да използва специализиран 3D печат, за да повиши производителността на своите електродвигатели и да представи на пазара революционен продукт. Новият електрически двигател се нарича Ampere, тежи под 10 кг и предлага мощност от 220 KW (295 конски сили) – тоест, неговата плътност на мощността е над 20 KW/kg.

Специалистите на Equipmake специално подчертават, че това е четири пъти повече от аналогичните по размери и тегло електродвигатели с постоянни магнити.

Уеб порталът New Atlas сравни възможностите на Ampere с характеристиките на електродвигателите на Tesla. Подобни данни за двигателите на електромобилите на Tesla има само отпреди 6 години. Оттогава ситуацията без съмнение се е подобрила, но тогава електродвигателят на Model S е бил с мощност 270 KW при тегло 32 кг. Това дава плътност на мощността 8,4 KW/kg. Не е точно 4 пъти, както твърдят специалистите на Equipmake, но е съвсем прилично.

Съвместната работа с 3D специалистите на бристолската компания HiETA е дало възможност да се използва по-малко метал и компоненти с много сложна форма, които не могат да бъдат направени с помощта на леене и фрези. Според краткото описание на този двигател, постоянните магнити са разположени радиално, като по този начин се подобрява охлаждането на мотора, намалява се инерцията и става възможно постигането на много висока скорост на въртене – 30000 оборота в минута.

„Ние успяхме да петорно да намалим компонентите за термична регулация в сравнение с традиционните технологии, което даде възможност за интегриране на функционалност от ново поколение за разсейване на топлината и по този начин много по-ефективно охлаждаме ротора и електрониката“ – отбеляза Анди Джоунс, мениджър на тази иновационна програма на HiETA.

Компанията заяви, че ще представи първите прототипи на своя революционен електродвигател до края на тази година. Ampere ще бъде инсталиран в хиперкара Ariel, който ще се произвежда от неголяма британска компания. Според появилата се неофициална информация, този електромобил ще има мощност от 1180 конски сили и ще се ускорява е от 0 до 100 км/ч за 2,4 секунди.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
22 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини