Роскосмос възнамерява съвместно с Китай да изгражда друга лунна станция

1
560

Наскоро Роскосмос се отказа от съвместната работа с НАСА в създаването на орбитална лунна станция, която ще се използва за посещение от астронавтите и като междинна точка за достигане повърхността на естествения спътник на Земята. Но сега Руската Федерация възнамерява да реализира собствен подобен лунен проект, като в портала за правна информация бе публикувано разпореждане на правителството на РФ, в рамките на което на Роскосмос е наредено да подпише съответния договор с китайската страна.

В документа не се уточнява дали ще бъде изграждана орбитална лунна станция или това ще бъде база на повърхността на Луната. Да си припомним, че през месец август 2020 година се появи информация, че Китай планира да създаде лунната станция International Lunar Research Station — ILRS в района на южния полюс на Луната, която в началото ще бъде роботизирана, а след това постепенно ще бъде превърната в посещавана. Плановете са първите екипажи да започнат да посещават тази лунна база в началото на 2030-те години. Имаше информация че към този проект освен Роскосмос проявява и Европейската космическа агенция, която предложи собствени нови технологии за лунно строителство.

Към днешен ден в Китай има редица успешни програми за изследване на Луната с помощта на автоматични станции. Наскоро китайски космически апарат за първи път от 40 години достави на Земята лунен грунд. Освен това, при тази автоматизирана мисия китайските специалисти тестваха своите технологии за извършването на пилотирана мисия.

1 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари