fbpx
13.6 C
София

САЩ стартира своя мащабна програма за заместване на вноса

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Преди една седмица съобщихме, че китайската компания SMIC от една година произвежда 7 nm чипове с помощта на старо оборудване, като това е резултат от провежданата от няколко години програма за заместване на вноса на всякаква електроника и полупроводникови компоненти. В рамките на тази програма бяха направени инвестиции в размер от над един трилион щ. долара от държавния бюджет на Китай. Тези пари не бяха дадени напразно и успехите на Поднебесната днес са видими за всички.

Китай вече разполага със собствена процесорна архитектура, видеокарти, лаптопи, сървъри и т.н. Началото на всичко това бе поставено по времето на американския президент Тръмп, който започна търговската война с КНР. Но днес, явно виждайки успехите на своя основен конкурент, САЩ решиха да стартират собствена програма за заместване на вноса. Съединените щати имат финансите и възможностите за стартирането на подобна програма, като вероятността тази програма да се окаже успешна, е много голяма. Нека се спрем малко по-подробно.

Американската програма за заместване на вноса

В началото на седмицата авторитетното издание Reuters съобщи, че Сенатът на САЩ е одобрил представения наскоро законопроект, който има за цел да осигури подкрепата на американските производители на компютърна електроника. Подкрепата се състои в намаляване на данъците в съответните индустрии и финансиране на изследователски организации, които се занимават със специализирани проекти. Освен това се отпускат средства за изграждане на заводи, в които ще произвеждат полупроводникови елементи и електронни системи.

Вярно е, че докато Китай отпусна над един трилион щатски долара, както бе споменато по-горе, то САЩ решиха да отделят за програмата си $52 милиарда. За тази страна подобна сума не е много голяма, но може би правителството се надява, че местните компании ще инвестират средства за развитието на собствените си заводи и фабрики. Освен това САЩ ще отпуска финансови средства за изграждането на нови заводи, в които ще се произвеждат съвременни полупроводникови компоненти и разнообразни електронни и компютърни продукти.

Проблемът е, че Съединените щати имат технологиите, но заводите, които могат да произвеждат чипове с помощта на тези технологии, са изключително малко. Почти всички полупроводникови компоненти се поръчват и произвеждат от чуждестранните партньори, включително известната в целия свят TSMC.

Интересно е, че американската програма за заместване на вноса не получи подкрепата на всички сенатори. В Сената 64 бяха „За“, а 32 сенатора гласуваха с „Не“. Противниците на тази програма са на мнение, че тези субсидии не са особено големи, а това означава, че далеч не всички американски компании ще получат нещо от тези пари. Напълно е възможно от субсидиите да се възползват само някои подбрани компании. Освен това Китай толкова успешно развива своята програма за заместване на вноса, че аналогичният американски проект може да се окаже безполезен и безсмислен. Един от сенаторите дори заяви, че IT компаниите в САЩ и така получават огромни печалби, че допълнителните инвестиции в тази сфера просто нямат смисъл.

Да отбележим, че преди двадесетина години делът на САЩ на глобалния пазар за полупроводникови компоненти бе около 40%, докато сега възлиза само на 12%. Водещите пазарни аналитици са на мнение, че ако ситуацията бъде изпусната, то САЩ ще изгуби всякакъв контрол върху този сектор.  При това, американските предприятия не могат да произвеждат чипове под 10 nm технологичен процес. Всичко, което е под 10 nm се произвежда от южнокорейските и тайванските партньори.

Reuters допълва, че САЩ стартира своята програма за заместване на вноса не само заради конкуренцията с Китай, но и за да не зависи от чуждестранните партньори. Кризата в полупроводниковата промишленост възникна не само заради търговската война с Китай, но и от редица други причини като COVID-19 пандемията, невижданата суша в Тайван и други. И тъй като промишлеността и икономиката на САЩ силно зависят от доставките на съвременни чипове, то поне част от тях следва да се произвежда на територията на Съединените щати.

Нека дебело да подчертаем, че днес от нулата да се разгърне съвременно производство на чипове, дори при наличието на всички технологии, е почти невъзможно – необходими са специализирани литографски скенери и най-различно много специфично оборудване, измисляно, създавано и усъвършенствано в продължение на десетки години.

Но Китай, въпреки санкциите, вече предлага на пазара 7 nm чипове, които не са от най-сложните, но ги има и те могат да бъдат подобрявани и усъвършенствани. За да постигне същото САЩ ще трябва да изразходва много време и огромни ресурси за постигането на поставената цел.

Положението може да бъде спасено от чуждестранните партньори

Идеята е част от заводите и фабриките за полупроводникови компоненти на партньорите да бъдат построени и да работят на територията на САЩ. Предвижда се в рамките на само 2-3 години да стартира работата на над 10 големи партньорски завода на територията на САЩ.

Идеята изглежда е добра. В съшия ден, когато Сенатът одобри новия законопроект, Samsung официално заяви, че ще инвестира около $200 милиарда в изграждането на 11 нови завода наведнъж на територията на щата Тексас. Но нека се замислим: излиза, че една чуждестранна компания ще инвестира почти 4 пъти повече, отколкото предвижда Националната програма на САЩ за заместване на вноса.

От всичко това Samsung е на печалба – компанията получава огромни данъчни облекчения, обещани от правителството на САЩ и от администрацията на щата. Има едно „Но“: всичко това няма да стане за две-три и дори пет години. Samsung възнамерява да стартира първия от тези заводи през 2034 година. Това не е грешка – годината не е 2024, а 2034. Целият проект трябва да бъде завършен чак през 2042 година. Южнокорейската корпорация допълни, че по време на реализирането на този мащабен проект, ще бъдат разкрити около 10 хиляди нови работни места. Плановете на Samsung са сериозни – компанията възнамерява към 2030 година да изпревари TSMC в производството на най-съвременна полупроводникова продукция.

Между другото, Intel също обяви, че възнамерява да строи нови фабрики, само че не в Тексас, а в Аризона и Охайо.

Продължаващият натиск върху Китай

За да може да подпомогне по всякакъв възможен начин своите собствени проекти САЩ възнамерява да засили натиска върху нидерландската ASML – на практика единственият на планетата производител на най-качествено съвременно литографско оборудване. Компанията вече се отказа от съвместната работа с Китай по отношение на новите технологии, но сега се очаква САЩ да забрани и по-старите литографски системи.

Да напомним, че считано от 2019 година ASML няма право да продава на Китай нови EUV системи, понеже в тях се използват американски технологии. Но тя и до днес работи съвместно със своите китайски партньори, като им продава DUV оборудване от предишни поколения. Според Bloomberg, правителството на САЩ няма да се задоволи само с тези ограничения и ще наложи забрана за доставките за Китай и на оборудването за DUV литография, на базата на която се произвеждат чипове с малко по-големи нанометри на технологичните процеси. Това са чипове, които се използват в обикновените персонални компютри, в по-опростените сървъри, в мобилната електроника, в автомобилите и други подобни.

Ако тези нови мерки бъдат наистина въведени, то Китай ще има проблем.  Но е напълно възможно Китай да стартира нов програма и в нейните рамки да създаде свое собствено литографско оборудване. Това ще отнеме немалко време, но е напълно възможно. По принцип ASML е страхотна сила, за която не се говори много, но вече се използва в търговската война с Китай. След настояване от страна на САЩ, правителството на Нидерландия забрани на ASML да продава своите EUV машини на Поднебесната. Китайският пазар е най-големият пазар на света за продукция от този род, но претекстът бе, че в EUV апаратите се използват и американски технологии и според наложените санкции, тези машини не могат да се продават на Китай, който от своя страна е готов да даде милиарди за няколко съвременни EUV инсталации.

Но така или иначе Китай явно ще продължи с бързи темпове да развива своята полупроводникова промишленост и САЩ ще трябва много да се постарае, за може успешно да се конкурира с тази страна.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

11 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини