Вчера се навършиха 50 години, откакто професорът по компютърни науки към Университета на Калифорния при Лос Анджелис Лен Клайнрок изпраща съобщение по ARPANET, мрежата, която по-късно ще роди Интернет, а впоследствие и WWW. Това даде повод на Тим-Бърнърс Лий, наричан още „бащата на Интернет“ да отправи специално послание, в което за пореден път говори за опасностите пред Световната мрежа и нуждата от една обща декларация за запазването ѝ за позитивни цели и ползи.

Основателят на Web Foundation, неправителствена организация, основана през 2009 от Лий и бореща се за запазването на открития характер на Мрежата, като инструмент за постигане на обществено благо и основно право на всички, подчертава, че половинвековния юбилей на WWW, съвсем не е щастлив.

„Интернет и Световната мрежа, чиято поява той подпомогна, промениха нашите животи към по-добро, и има потенциала да преобразява милиони животи и в бъдеще. Но все по-често ние сме свидетели на това как тази сила се използва за зли цели. Независимо дали става дума за измамници, хора, които разпространяват омраза или прикрити интереси, които заплашват демокрацията“, пише Лий.

„Преди година, аз призовах за създаването на един нов Договор за Мрежата (Contract for Web), който да обедини правителства, компании и граждански групи, които да излязат с ясен план за действие, за да бъде защитена Мрежата като позитивна сила. След месец, този план ще е готов. Този рожден ден трябва да бележи моментът, в който ние започваме битката за Мрежата, която ние искаме“, допълва той.

Сред основните принципи в споменатата от Лий декларация се открива задължения на правителствата да предоставят свързаност на поданиците на тези страни, независимо от това кои са и къде живеят, да осигурят неговата постоянна достъпност и да уважават правото на поверителност на личната информация на хората. Компаниите, от своя страна, трябва да уважават конфиденциалността на своите потребители, да предоставят достъп до интернет на всички, и да създават технологии, които стимулират ииновациите и правенето на добро, докато в същото време създават нужните инструменти за борба с недоброжелателите. Гражданите и жителите на Глобалното дигитално село се призовават да се борят за запазване на откритата природа на Мрежата, глобален ресурс за хората по целия свят. Освен това, хората е нужно да подпомогнат създаването на стабилни общности, в които се уважава човешкото достойнство и се спазва уважението между членовете на тези общности, докато в същото време се провокира тяхната креативност и въображение, така че WWW да продължи да предлага богато и разнообразно съдържание за всички.

Лий адвокатства не само за приемането на Декларацията, но е и е създател на Solid, децентрализирана уеб платформа с открита структура, чиято мисия е „да преобрази Мрежата, каквато я познаваме“. Тя засяга начина, по който биват обработвани личните ни данни. Те ще бъдат съхранявани в отделни модули или „лични онлайн магазини за данни“ (personal online data store, POD) на Solid сървър, а потребителят предлага достъп до тях след изрично разрешение за това.

Лий, заедно Джон Брюс, предприемач с интереси в областта на киберсигурността, създават Inrupt, стартъп, чиято цел е да подпомогне Solid и да помещава „магазините за данни“, а целта е да се пренебрегнат огромните „силози за данни“ на компании, като Google и Facebook. Заедно с това, на потребителите на Solid ще бъдат предоставяни специализирани приложения, с които да осъществяват контрола и защитата на информацията си.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари