fbpx
0.8 C
София

Създателят на интернет иска да го направи наново

Най-четени

Сър Тим Бърнърс-Лий, британският компютърен учен, който бе посветен в рицарство заради изобретяването на Интернет под формата на World Wide Web, иска да пресъздаде киберпространството отново.

За целта е създаден нов стартъп на име Inrupt

Той е съосновател и ще поеме ролята на главен технологичен директор. Идеята е да се поправят някои от проблемите, които са ограничили така наречения отворен Интернет в ерата на големите и затворени платформи като Facebook.

За основа ще се ползват идеи, разработени от софтуерен проект с отворен код, който се казва Solid. Крайният резултат трябва да осигури глобална мрежа, в която хората да използват единичен начин за вписване в, която и да е услуга. Освен това, личната информация да се съхранява в контейнери, контрол над които потребителят да не губи в никакъв момент.

„На хората им писна от липсата на контрол. Този нов и обновен Интернет ще позволи сценария за споделяне и колаборация между отделни хора. От типа, който помогна на големите социални мрежи да станат толкова успешни, но без да се отнема контрола на всеки потребител.“, обяснява Лий пред Ройтерс.

Джон Брус, технологичен ветеран и главен изпълнителен директор на Inrupt, обяснява, че компанията вече има Британската национална здравна служба (NHS), BBC и правителството на Фландрия в Белгия като пилотни клиенти и се надява да към април да се обявят още много.

Инвеститорите в Inrupt включват Hearst Ventures, Octopus Ventures и Akamai. Брус не назовава какво финансиране е набрано.

Той обаче обясни в какво ще се състои работата с NHS. Целта е да се реши дълготрайния проблем с несъвместими медицински досиета. Чрез Inrupt здравната служба ще може да даде „цялостно представяне на медицинската история“, а лекарите и другите предоставящи медицински услуги ще могат да обновяват това досие, без потребителите да губят контрол над него.

Inrupt ще търси път към софтуерните разработчици, които да пишат програми с мисъл за платформата. Inrupt, както оригиналния Интернет, в ядрото си просто е комплект от протоколи за разговор между машини. Именно специфичните приложения ще го материализират.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

15 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини