В края на миналата седмица една история обиколи Интернет, като в центъра ѝ беше доставчикът на защитена имейл комуникация ProtonMail. Става дума за това, че след отправена от страна на френската полиция молба към швейцарските им колеги, ProtonMail са предоставили IP адреса на техен потребител – млад екоактивист.

Веднага се появиха яростни критици на услугата, която винаги се е поставяла като компания, предоставяща защитена имейл комуникация от най-високо ниво. Но, че предоставят анонимна комуникация или не се съобразяват с местното законодателство, от ProtonMail никога не са твърдели, което беше и подчертано от шефа на услугата в специално съобщение по повод случая. Той припомня, че още от появата на услугата в политиките ѝ е записано, че те не записват IP адреси… по подразбиране. И тази фраза явно е убягнала на мнозина. Другото, което подчертава Анди Йен е, че принципно в Интернет няма анонимност и така е по дизайн. Още повече, че компанията спазва местния закон. За всички други има onion „огледалото“ на услугата.

Независимо от този своеобразен и неособено успешен опит за атака, ProtonMail са решили да убедят потребителите си в своята искреност и обявиха назначаването в борда си на съветниците на компанията на сър Тим Бърнърс-Лий, наричан често „бащата на Световната мрежа“.

„Присъединяването на сър Тим към нашия борд на съветниците е отдаване на почит към общото ни минало в CERN, където се зароди първоначалната идея за ProtonMail, както и за бъдещето ни“, обяви по повод включването на Бърнърс-Лий в борда Йен. „Когато сър Тим създава Световната мрежа, той дава началото на една нова медия, посредством която хората се свързват един с друг. Тя променя света. Ние имаме една обща смела цел: искаме да създадем едно пространство, в което хората държат в техен контрол информацията си по всяко време. Това поставя сър Тим в уникално подходяща позиция да разбере Proton и ни съветва по пътя ни към реализирането на тази амбициозна визия“.

„За мен е удоволствие да се присъединя към борда на съветниците на Proton и да ги подкрепя в тяхната мисия. Аз съм твърд поддръжник на поверителността на информацията, а ценностите, които Proton изповядват – да предоставят по-голям контрол на хората над техните данни – са тясно свързани с моята визия за Мрежата в нейния пълен потенциал“, обяви на свой ред Бърнърс-Лий по повод поканата на компанията.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари