22 милиона китайци нямат достъп до бърз транспорт и нямат шанс да изчистят името си

7
1158

През изтеклата 2018 година китайските власти са ограничили достъпа на милиони китайци до бързите влакове и до самолетите. Повечето от тези хора са включени в черния списък на Китай, понеже не са си платили вноските по кредитите, данъците и глобите, поради което се считат ненадеждни за държавата. Интересно е, че от тези хора в черния списък, само 1500 души са успели да изчистят името си.

Sydney Morning Herald съобщи, че през 2017 година 5,4 милиона китайци не са имали право да закупуват билети за бързите влакове в страната. Други 17 милиона не са могли да си вземат билет за самолет. Около 13 хиляди са се сблъскали с финансови затрудения, понеже вече нямат право на кредити.

Китай тества своята нова система за социален рейтинг още от 2014 година, като я внедрява постепенно в различните региони на страната. Целят Китай трябва да бъде обхванат от компютърната система за социален рейтинг към края на 2020 година.

В черния списък хората могат да бъдат включени не само заради закъснели плащания на кредитите и глобите. Неподходящото поведение навън и в обществения транспорт, опитът за пренасяна на забранени товари и използването на фалшиви документи също допринасят за понижаването на рейтинга. Във влаковете например, се излъчват съобщения, че за лошо поведение ще бъде намалян социалния рейтинг.

Новият момент към днешен ден е, че Държавният вестник Global Times съобщи, че към глобалната система за социален рейтинг започва добавянето на интелигентни камери за разпознаване на човешките лица.

7
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
1 Отговори на коментарите
5 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
pen4o
pen4o

„използването на фалшиви документи също допринасят за понижаването на рейтинга“ малеее, тези съвсем за дреболии се заяждат, в сравнение със нашата хубава държавица.

kuku
kuku

ама моля ти са фалшивите документи са НИЩО в сравнение с неплатения кредит

тъй-тъй
тъй-тъй

Сега в Китай, скоро и в други страни. Мракът идва.

Кольо
Кольо

22 милиона е сбор от 17+5, ама не се ли сети някой, че въпросните 5 милиона, на които е забранена продажбата на билети за скоростните влакове, са част от 17-те милиона, на които са забравени самолетните билети. Някакъв процент от 17-те милиона, който е включен в графа „по-неблагонадеждни“, а не някакви други различни хора, които да се сумират с тези, на които е забранено да летят.

pen4o
pen4o

Това са подробности Кольо. Важното е да има ШОК и уЖАС в статията, мислителите и умните хора вече не посещават този сайт.

sameman
sameman

black mirror в реалността

Technical
Technical

22 милиона е много, но 22 милиона от грубо 1,4 милиарда процентно е 0,15 %. Не останах особено шокиран.