Apple и Qualcomm се помириха, а Intel се отказва от производството на 5G модеми

5
983

Apple и Qualcomm уредиха всички свои спорове и разногласия, засягащи патентите и лицензните такси. Във връзка с това Intel обяви, че приключва своите разработки в областта на 5G модемите.

Преди няколко часа разбрахме, че Huawei не преговаря с Apple за доставките на 5G модеми и ето че решение на проблема бе намерено: Apple и Qualcomm се помириха. По този начин, най-вероятно от 2020 година новите модели iPhone ще бъдат оборудвани с 5G чиповете на Qualcomm. Intel се надяваше да сключи мащабен договор за доставките на своите модеми за смартфоните на Apple, но вече е ясно, че това няма как да стане. Процесорният гигант заяви, че продължава да работи съвместно с Apple в сектора с 4G чиповете, но нови договори няма да се сключват, докато не бъде направена финансова оценка на бизнеса по производството на 5G модеми.

Apple и Qualcomm се договориха да приключат съдебните дела между компаниите, продължили над 2 години, засягащи лицензирането на технологиите за производство на някои чипове. Bloomberg съобщи, че след появата на тази информация в интернет пространството, цената на акциите на Qualcomm са скочили с 23% наведнъж. В акциите на Apple засега няма особени промени.

Двете компании официално обявиха, че сключват лицензионно споразумение за срок от 6 години. Според условията в новия договор, компанията Qualcomm ще доставя на производителя на iPhone новите 5G чипове, а Apple ще плаща възнаграждение за тяхното използване. И още, корпорацията от Купертино се е съгласила предварително да заплати на Qualcomm някаква солидна парична сума, размерът на която засега е неизвестен.

Юристите на Apple твърдяха в съда, че Qualcomm използва незаконна практика за запазване на монопол на пазара за модемните чипове от висок клас. Корпорацията от Купертино възразяваше срещу практиката, известна с мотото „Няма лицензи – няма чипове„. Според тази практика, Qualcomm отказва да продава своите чипове на компании, които не желаят да подпишат патентно лицензионно споразумение. Адовкатът на Apple Ръфин Кордел този вторник в съда сравни политиката на Qualcomm с ресторантите KFC, в които на купувачите не дават печено пиле без лиценз.

„Трябва да платите лиценза за храната, още преди да ви продадат пилето“ – заяви адвокатът.

Qualcomm от своя страна заяви, че Apple използва своята тежест в бизнеса, за да поръча продукция, аналогична на предлаганата от Qualcomm, от други доставчици – например от Foxconn, и да не плаща патентни такси. Ако съдът бе решил, че Apple не нарушава никакви патенти, то Qualcomm би се лишил от доход в размер на няколко милиарда долара. „По $13 на всяка бройка“ – сподели Reuters, като цитира представители на производителя на чипове. Но в тази патентна война Qualcomm вече постигна определени успехи и възможно най-бързото мирно решаване на проблема бе стратегически важно за Apple.

В средата на месец март тази година съдът на Сан Франциско реши, че компанията Apple е нарушила три патента на Qualcomm и я задължи да заплати компенсация в размер на $31 милиона. А през месец декември миналата година съдът на китайския град Фуджоу наложи предварителна забрана за продажбата на някои модели iPhone в Китайската Народна Република поради нарушените патенти на Qualcomm. И още, Мюнхенският съд също временно забрани продажбите на редица модели iPhone в Германия.

Уреждането на този конфликт ще даде възможност на Apple да използва технологиите на Qualcomm за разработването на най-съвременни 5G смартфони. Да си припомним, че конкуренцията в лицето на Samsung и Huawei вече предлага на пазара смартфони с поддръжката на мобилните мрежи от пето поколение.

Bloomberg допълва, че сегашният доставчик на модеми за Apple – процесорният гигант Intel Corp., няма да може да произведе собствени чипове до следващата година.

По време на международния мобилен конгрес (Mobile World Congress) в Барселона, състоял се през месец февруари тази година, Intel твърдеше, че има всички необходими технологии за производството на 5G модеми за Apple. Но сега процесорният гигант явно се отказва да работи в това направление, явно защото няма да може да продаде тези чипове..

Пазарните аналитици предполагат, че първият iPhone 5G ще излезе на пазара през 2020 година. А днешното примирие твърде силно повлия на Intel. Според появилата се в уеб пространството неофициална информация, очаква се, че Apple възнамерява да се откаже от използването на процесорите Core в своите Mac компютри и възнамерява да ги замести с процесори собствена разработка. Да не забравяме, че AMD представи съвършено новите процесори Ryzen и вече е готова с новите си чипове от следващо поколение, а това оказа силно негативно влияние на доходите и печалбите на Intel. А съвсем наскоро Sony заяви, че в своите конзоли от следващото поколение ще използва процесорите AMD Ryzen. Очевидно е, че пред Intel се очертава твърде мрачно бъдеще.

Според други медии, всички съдебни искове са отзовани и прекратени, а споразумението между Apple и Qualcomm влиза в сила със задна дата от 1-ви април. The Verge счита, че има всички шансове още в iPhone 11 да се се появят бързите чипове на Qualcomm. И може би най-любопитното, iPhone с поддръжката на най-съвременните мобилни мрежи от пето поколение, може да се появи много по-рано, отколкото всички очакваха. Ще следим темата

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
1 Отговори на коментарите
5 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
5 Автори на коментарите
КольоСкитника ЕврейнБахти112Efix Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Efix
Efix

Като нямаш алтернативи е така …

112
112

Като нямат… клякат.

Бахти
Бахти

Господ забавя, но не забравя! Най-големият патентен трол в света crApple си го получи подобаващо, с техните камъни по техните глави. Сега ще си плащат като попове, нека пак се опитат да се направят на селски тарикати.

Скитника Еврейн
Скитника Еврейн

Не гледайте , че разните мастити компании се съдят . Гледайте колко евреи има в „бордовете на директорите“ на тези компании и колко са крупните акционери – евреи .
И си се съдят за някакви милярди , като си ги прехвърлят един на друг – тези печелят сега , другите после и така. Ама загубилите пък плащат по – малко данъци съответно – всичко се осчетоводява и бизнеса върви ….

Кольо
Кольо

Тъкмо си бях помислил, че ще има повече конкуренция при 5Г модемите, а то се оказа грешка. Интел просто не могат и не смятат да се конкурират. Явно са искали да запълнят, освободената чрез политически апартейд ниша в пазара, пък то не стана и Интел си свиха сърмите.