fbpx
16.8 C
София

ChatGPT се научи да управлява дронове и роботи

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

ChatGPT е известен предимно като чатбот с изкуствен интелект, който може да отговаря на въпроси, да води диалог, да пише есета и стихотворения и дори да програмира код. А сега специалистите на Microsoft са адаптирали този чатбот за управление на роботи и безпилотни самолети, като използват команди, подавани под формата на естествена човешка реч.

Microsoft публикува доклад за това как ChatGPT може да опрости програмирането на безпилотните самолети, дронове и роботи. Системата многократно е демонстрирала, че може да пише и отстранява грешките в програмите на различни езици за програмиране въз основа на текстови команди. Това е и причината Microsoft да реши да провери дали ChatGPT е подходящ за подобни задачи в областта на роботиката.

Оказа се, че платформата наистина е в състояние да се справи с много неща сама, въпреки че се нуждаеше от известна помощ. Преди да възложат на ChatGPT управлението на робота, изследователите са уточнили кои функции могат да се използват от библиотеката от високо ниво и какви са ограниченията. Когато инструкциите са били двусмислени, ChatGPT е задавал уточняващи въпроси и след това е генерирал сложен код за управлението на машината. За системата е било безразлично дали управляваната от нея машина работи в реалния свят или в симулация.

Чатботът успешно е изпълнил всичките поставени задачи. В един от случаите е било поискано дронът да си направи автопортрет и ChatGPT е насочил машината към огледало, където е направила снимка с камерата. В друг случай чатботът е програмирал роботизирана ръка да подреди логото на Microsoft от цветни дървени кубчета.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини