fbpx
15.2 C
София

Facebook има ново име, но остава със същите проблеми

Най-четени

Емблематичното лого с палец нагоре на Facebook, което се намира точно пред сградата на компанията в Менло Парк, Калифорния, вече е заменено от син символ с формата на знак за безкрайност и ново име: Meta.

Корпоративното ребрандиране, разкрито в четвъртък, в рамките на конференцията Facebook Connect, е част от стремглавия спринт на Facebook към проекта на компанията за Metaverse – виртуална среда, в която хората да могат да работят, играят, учат и общуват едни с други. Главният изпълнителен директор на компанията Марк Зукърбърг нарече Metaverse, наричана още на български Метавселена, която на този етап е до голяма степен само един хипотетичен проект, „наследник на мобилния интернет“, имайки предвид революционността, която придава на проекта на своята компания и масовото свързване на мобилните устройства с интернет връзка.

При разработването на този свой проект обаче, Facebook може да повтори практики, които я доведоха до проблемите, които вече има. Предишната мантра на компанията „Движи се бързо и разбивай нещата“ насърчава една култура, която възнаграждава всички нови, революционни идеи, които предефинират технологиите, без обаче внимателно да бъдат обмисляни рисковете и потенциалните вреди. Метавселената ще бъде една изцяло нова среда, в която обаче лесно могат да бъдат вкоренени наследените проблеми на Facebook.

Бързото развитие на Facebook и увеличаването на възможностите, които осигурява на потребителите си чрез своята платформа, доведоха до натрупването на привидно безкраен списък от скандали около поверителността на данните, речта на омразата и дезинформацията. Компанията беше обвинена и за подкопаване на демокрацията и предизвикване на ниска самооценка, свързана с тялото, сред децата и юношите. Последният скандал, който се разрази около компанията, включва изтекли документи и статии, събрани от бившия продуктов мениджър на компанията Франсис Хауген, според които, платформата е наясно, че услуги като Instagram имат силно негативен ефект върху психичното здраве и благосъстоянието на юношите, но въпреки това Facebook не предприема някакви значителни действия, за да промени това или поне да работи по посока на минимизиране на този ефект. Хауген твърди, че компанията е подвела обществеността и инвеститорите относно ролята си в борбата срещу речта на омразата, дезинформацията и друго вредоносно съдържание.

Facebook отрича тези обвинения, като отбелязва, че има над 40 000 служители, които работят по безопасността и сигурността в платформите на компанията. Около 3,58 милиарда души използват Facebook и нейните услуги всеки месец.

Анализатори казват, че интелигентното ребрандиране на компанията обаче няма да ѝ помогне да се дистанцира от многобройните си проблеми.

„Промяната на името не изтрива внезапно системните проблеми, които тормозят компанията“, казва в изявление вицепрезидентът на Forrester и директор на научните изследвания Майк Прулкс. „Ако Meta не се занимава с проблемите си в дълбочина, същите трудности и скандали ще се разразят и около Metaverse.”

Forrester, която анкетира 745 души в САЩ, Канада и Обединеното кралство, заяви, че 75% от анкетираните не са съгласни, че новото име на компанията ще увеличи доверието към Facebook.

Компанията от своя страна казва, че ребрандирането следва тенденцията на пренасочване на нейните корпоративни приоритети. Основана през 2004-та година в стая в общежитие на Харвард, Facebook се разпространи отвъд корените си като социална мрежа. Технологичният гигант вече работи по продукти като очила и шлемове за виртуална реалност, домашни устройства и устройства за видео чат. Тя също така има амбиции да пробие и в сферата на финансите, като работи по проект за криптопортфейлa – Novi.

По време на основната реч в рамките на конференцията Connect Зукърбърг каза, че е добре наясно с рисковете, които идват с навлизането в тази нова област. Facebook няма кой знае колко силен опит, когато става въпрос за защитата на поверителността и безопасността на своите потребители и тези проблеми няма да изчезнат автоматично в Metaverse.

„Всяка нова глава от историята на Facebook носи нови идеи, но и нови предизвикателства, рискове и нарушаване на установените ценности. Ще трябва да работим заедно от самото начало, за да реализираме най-добрата възможна версия на това, което ни предстои“, каза самият Зукърбърг, признавайки трудностите, пред които компанията му ще бъде изправена в бъдещите ѝ начинания.

Бъдеща утопия или дистопия?

Faebook вярва, че недалеч в бъдещето, ще започнем да се срещаме с приятелите си в Metaverse. Презентацията на Зукърбърг обрисува обнадеждаваща визия за Метавселената, изпълнена с дигитални пространства, в които хората се събират. Приятелските кръгове ще могат да посещават публични мероприятия от домовете си, да ходят заедно на концерти, без физически да излизат или просто да работят заедно във виртуални офиси.

Но Facebook също ще трябва да се справи с проблемите, които в момента са на дневен ред в платформите, които поддържа, като поверителността на данните, сигурността, експлоатацията на деца и модерирането на съдържанието. Дезинформацията е широко разпространен проблем в социалната мрежа. Лъжите, които се разпространяват в платформата, доведоха до една пандемия от дезинформация, хаос и паника, която в много развиващи се страни по света води до ниски темпове на ваксинирани срещу COVID-19, тъй като до тях не достига качествена и надеждна информация, а точно обратното, както и до бунтове като тези от 6 януари, от привържениците на Тръмп.

Социалната мрежа привлече вниманието и на много законодатели и регулаторни органи по света, които търсят начини да регулират поведението на технологичните гиганти.

Всъщност виртуални светове съществуват много преди Facebook да започне със своята инвестиционна експанзия в света на VR и разширената реалност, след като придоби производителя на шлемове Oculus през 2014 г. Светът на виртуалната реалност вече дори има своите проблеми с онлайн тормоза.

Друг проблем, който от сега се очертава като такъв, който би имал потенциала да влезе в дневния ред на света на виртуалната реалност, е как ще се реши въпроса за използването на чужди самоличности във виртуалното пространство, например използването на чужд аватар, профилна снимка и описателни характеристики. Един от възможните отговори на този въпрос би бил да се използва някакъв маркер за това кои акаунти в действителност са удостоверени като такива, принадлежащи на потребителя, за когото се представят, досущ както в момента това се случва при по-известните личности и обществени фигури в социалните мрежи, или пък да се наложи изискване всеки новорегистриран акаунт да бъде обвързан с проверка на самоличността.

И отново ще се повторим, че новата име няма да помогне на Facebook да избегне старите си проблеми. Законодатели, известни личности и критици се насочиха към компанията след голямото представяне на новото ѝ ребрандиране. И коментарите на всички до един съдържат едно основно послание – че социалната мрежа в действителност е изправена пред наистина много работа, ако иска да достигне до доверието на потребителите, което в действителност се оказва най-ценния ресурс, с който компанията трябва да се сдобие, за да постигне целите си.

Засега знаем, че Facebook проучва и възможността да разреши на потребителите да споделят запис от последните 10 или 15 секунди взаимодействие с друго лице във виртуалната реалност с властите. Компанията обаче ще трябва да прецени къде е тънката граница между поверителността и безопасността на потребителите – дилема, с която се е сблъсквала многократно досега – в това число и с въвеждането на криптирани чатове от край до край в своите приложения за комуникация.

„Промяната на името на компанията не променя реалността около нея – Facebook унищожава нашата демокрация и е водещият търговец на дезинформация и омраза в света“, заявиха от Real Facebook – група от известни критици на популярната социална мрежа. „Безсмислената им промяна на името не трябва да отвлича вниманието от разследването, регулирането и реалния, независим надзор, които са необходими, за да бъде търсена отговорност от компанията, когато възникне някакъв диспут, който има широка обществена значимост“, допълват още.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини