fbpx
20.8 C
София

FDA може да даде пълно одобрение на ваксината на Pfizer в понеделник

Най-четени

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) може да даде пълно одобрение на ваксината срещу коронавирус на Pfizer още в понеделник, според информация от The New York Times. Съобщава се, че регулаторите работят за приключване на документалната част и преговорите с компанията.

Ваксината от две дози на Pfizer в момента се прилага в САЩ и на много други места по света с разрешение за спешна, извънредна употреба, което ѝ беше предоставено през месец декември, когато клиничните изпитвания показаха изключително високи нива на предпазване от заразяване и тежко протичане на COVID-19. Pfizer и нейният партньор BioNTech поискаха издаването на пълно, редовно одобрение от FDA през месец май. Редовното одобрение би позволило на компаниите да продават ваксината си директно на крайните потребители, без да е задължително посредничеството на държавата и здравните институции, както и би улеснило правителствените агенции и образователните учреждения да изискват ваксиниране.

Огромният брой ваксинирани в САЩ доказва безопасността на ваксината

Повече от 203 милиона дози от ваксината на Pfizer са били приложи в САЩ, според данни от Центровете за контрол и превенция на заболяванията. Миналата седмица FDA и CDC препоръчаха поставянето и на трета доза от ваксините на Pfizer и Moderna за хора, които имат нарушен имунитет. А в сряда здравните служители от администрацията на новия американски президент Джо Байдън официално заявиха, че се предвижда и възможност напълно ваксинираните възрастни хора да могат да получат допълнителна доза от ваксината, ако се окаже, че антителата в техните  организми са намалели, или имат медицински състояния, които инхибират (потискат) нормалното функциониране на антителата в техните организми, както и справянето на телата им с различни вирусни инфекции. Такива медицински състояния могат да бъдат някои придружаващи заболявания, автоимунни болести, нарушения в работата на костния мозък, лечение с лъчетерапия и химиотерапия и други.

Одобрението на FDA за ваксината на Pfizer може да и да не бъде издадено в утрешния ден, каквито са прогнозните очаквания, тъй като може да бъдат открити някои юридически и формални спънки за това решение на този етап, но според информацията от The New York Times то определено можем да очакваме издаването на редовно разрешение за употребата на ваксините на компанията, а от информационната агенция неформално се ангажират, че това ще стане преди Деня на труда. От FDA не са дали официална информация по темата.

Moderna също иска да придобие постоянно разрешение от FDA за своята ваксина срещу COVID-19, въпреки че решението може да отнеме повече време, тъй като компанията тепърва започва да върви по установените от закона стъпки, които Pfizer вече е изпълнила успешно.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини